Blijf op de hoogte


Consumenten gaan op zoek naar goedkopere zichtrekeningen

Uit een analyse van de FOD Economie blijkt dat kostprijs van een zichtrekening gemiddeld 1,3 % daalde tussen 2016 en 2017. Dat komt vooral omdat heel wat consumenten overstappen van duurdere naar goedkopere zichtrekeningen, en dan vooral consumenten met een elektronische zichtrekening zonder kredietkaart. In tegenstelling tot de andere gebruikersprofielen waarvoor de kostprijs steeg, daalde voor de elektronische gebruiker zonder kredietkaart de kostprijs van een zichtrekening met 5,8 %.

De FOD Economie volgt, op vraag van de minister van Economie Kris Peeters, jaarlijks de evolutie van de kostprijs van een zichtrekening voor particulieren op. De berekening is gebaseerd op een representatieve selectie van zichtrekeningen bij acht banken. Vier mogelijke profielen van gebruikers worden gehanteerd: een elektronisch profiel met kredietkaart, een elektronisch profiel zonder kredietkaart, een traditioneel profiel met kredietkaart en een traditioneel profiel zonder kredietkaart. Op basis van de tarieflijsten in het begin van ieder jaar, het aantal verrichtingen onder relevante transacties en het gewicht van elke zichtrekening, werd de kostprijs van een zichtrekening voor de verschillende gebruikersprofielen berekend.

In vergelijking met 1 januari 2016 daalde de kostprijs per 1 januari 2017 met 1,3 %. In tegenstelling tot de andere gebruikersprofielen (waarvoor de kostprijs steeg) daalde voor de elektronische gebruiker zonder kredietkaart de kostprijs met 5,8 %. Binnen dit profiel switchten gebruikers van relatief duurdere rekeningen naar relatief goedkopere rekeningen.

Voor zichtrekeningen zonder een kredietkaart moest beduidend minder betaald worden dan voor zichtrekeningen met een kredietkaart. Voor rekeningen zonder kredietkaart betaalde het elektronisch profiel van gebruiker 21,40 euro op 1 januari 2017 tegenover 29,46 euro voor het traditioneel profiel. Voor rekeningen met kredietkaart is de prijs die het elektronisch profiel betaalt nagenoeg gelijk aan de prijs die het traditioneel profiel betaalt (45,75 euro tegenover 45,80 euro).

Contactinformatie

Contact
Adres

Vooruitgangstraat 50
1210 Brussel