Blijf op de hoogte


Strijd tegen frauduleuze reclameronselaars werpt vruchten af

Nog amper meldingen over Belgische reclameronselaars

In 2016 ontving de Economische Inspectie van de FOD Economie 472 meldingen over reclameronselaars, 16 % minder dan in 2015. Malafide reclameronselaars misleiden bedrijven om een handtekening te ontfutselen. Wanneer ze die hebben, beweren ze dat er een overeenkomst is en eisen ze een betaling.

De FOD Economie maakte van de bestrijding van deze frauduleuze reclameronselaars de voorbije jaren een prioriteit. En dat loont. Het aantal meldingen daalt voor het vierde jaar op rij en we ontvangen nog amper meldingen over Belgische reclameronselaars. We blijven de problematiek uiteraard nauwgezet opvolgen, want 472 meldingen is nog steeds veel.

Chantal De Pauw, woordvoerster van de FOD Economie

Frauduleuze reclameronselaars kunnen ondernemingen op hoge kosten jagen. Een Benelux-studie van 2014 berekende de financiële schade op 1 miljard euro voor de Benelux. Uit de meldingen die de FOD Economie in 2016 ontving, bleek dat de geleden schade gemiddeld 700 euro bedroeg.

Repressie: celstraffen en blokkeren van bankrekeningen

Enkele belangrijke reclameronselaars werden de voorbije jaren vervolgd waarbij straffen uitgesproken werden tot 5 jaar effectieve gevangenisstraf. De FOD Economie gebruikt hiervoor specifieke Belgische reglementering die reclameronselaars strafrechtelijk aanpakt.

We werken voor deze problematiek ook samen met de politie en de parketten en informeerden de banksector over de werkwijze van de fraudeurs. Hierdoor zijn de banken alerter geworden en kunnen ze indien nodig het bankrekeningnummer van de reclameronselaar blokkeren.

Chantal De Pauw, woordvoerster van de FOD Economie

Preventie: lijst met malafide reclameronselaars

De FOD Economie zet ook sterk in op preventie zodat handelaars geen slachtoffer worden van deze oneerlijke praktijken. Zo staat er een lijst met een zestigtal  reclameronselaars waartegen klachten werden ontvangen op onze website en waarschuwt de facebookpagina Pasoplichting voor frauduleuze praktijken.

We raden ondernemingen altijd aan om ten eerste nooit een twijfelachtig of onduidelijk aanbod te ondertekenen en om ten tweede geen facturen te betalen zonder eerst na te gaan of ze wel correct zijn. Ondernemingen die in contact kwamen met frauduleuze reclameronselaars kunnen dit melden op meldpunt.belgie.be.

Chantal De Pauw, woordvoerster van de FOD Economie

Vier jaar op rij daling van meldingen

Sinds vier jaar daalt het aantal meldingen. De FOD Economie ontving in 2013 in totaal 1.326 meldingen. Vorig jaar waren dat er nog maar 472, een sterke daling van 64 %. De gecombineerde aanpak op zowel repressief als preventief vlak heeft ertoe geleid dat er vorig jaar nog maar  79 meldingen over Belgische reclameronselaars binnenkwamen.

In de volgende tabel staan de meldingen van de laatste 4 jaar.

Hoe gaan frauduleuze reclameronselaars meestal te werk?

Frauduleuze reclameronselaars benaderen ondernemingen met een aanbod voor een advertentie in een bedrijvengids of beweren dat er moet overgegaan worden tot een verlenging van een zogenaamd reeds bestaand contract. Ze trachten door misleiding bij bedrijven een handtekening te ontfutselen. Wanneer ze die eenmaal hebben, beweren ze dat er sprake is van een overeenkomst en eisen ze een betaling.

Contactinformatie

Contact
Adres

Vooruitgangstraat 50
1210 Brussel