Blijf op de hoogte


Gedupeerden van luierboxen kunnen zich aanmelden via meldpunt FOD Economie

Op maandag 23 januari 2017 diende de FOD Economie bij het parket van Leuven een klacht in tegen een man die via de internetsites pamperbox.be en luierbox.be maandelijkse leveringen van luierboxen aanbood tegen een voordelige prijs.

Minister van Consumenten en Economie Kris Peeters: “Dankzij de goede samenwerking tussen het Parket van Leuven en de Economische Inspectie van de FOD Economie heeft men snel en efficiënt kunnen optreden tegen deze oplichtingspraktijk. Deze zaak toont eens te meer aan dat wanneer een aanbod te goed klinkt om waar te zijn, het waarschijnlijk ook niet waar is. Ik roep consumenten dus op om steeds waakzaam te blijven wanneer ze on- of offline ingaan op dergelijke aanbiedingen.

Chantal De Pauw, woordvoerster van de FOD Economie: “We ontvingen al meer dan 800 meldingen van klanten die geen luierboxen ontvingen. Samen met het parket roepen we alle benadeelden die dit nog niet gedaan hebben op om zich ook aan te melden op ons onlinemeldpunt, meldpunt.belgie.be. Dan krijgen ze de mogelijkheid zich te registreren als benadeelde in het strafonderzoek en worden zij automatisch op de hoogte gehouden van het gerechtelijk onderzoek.

Wat kunnen gedupeerden doen?

Mensen die de luierboxen bestelden en na betaling geen correcte leveringen ontvingen, kunnen zich registreren als benadeelde persoon in het strafonderzoek. De FOD Economie heeft in samenwerking met het parket en de onderzoeksrechter een onlineformulier “benadeelde persoon” ontwikkeld. Als u dit invult, wordt u op de hoogte gehouden van de vooruitgang van het gerechtelijk onderzoek. Het is dus niet nodig om nog bijkomend klacht in te dienen bij de politie.

U moet zich aanmelden bij het onlinemeldpunt van de FOD Economie op het internetadres meldpunt.belgie.be. Onder de categorie “tegenpartij is een onderneming” kiest u de rubriek “verkeerde/geen levering”. Nadat u de melding en al uw gegevens hebt ingevuld, krijgt u een automatische e-mail met advies. Later krijgt u een tweede e-mail waaraan als bijlage het formulier “benadeelde persoon” is toegevoegd. Dit formulier moet u opslaan op uw computer, invullen en terugmailen naar: benadeeldepartijluierverkoop@economie.fgov.be. De FOD Economie bezorgt alle formulieren aan het parket van Leuven.

De personen die zich voordien al geregistreerd hebben bij het meldpunt van de FOD Economie zullen de e-mail met het “formulier benadeelde partij” automatisch ontvangen en moeten hun melding dus niet herhalen.

Onderzoek

Op maandag 23 januari 2017 diende de FOD Economie bij het parket van Leuven een klacht in tegen een 30-jarige man uit Herent die verdacht wordt van oplichting en inbreuken op het economische wetboek. De man bood via de internetsites pamperbox.be en luierbox.be jaarabonnementen aan voor maandelijkse leveringen van luierboxen tegen een voordelige prijs. Sinds het einde van 2016 liepen er bij het onlinemeldpunt van de FOD Economie, meldpunt.belgie.be, meer dan 800 meldingen binnen van klanten die geen luierboxen ontvingen. Ook via consumentenorganisaties en verschillende mediakanalen werden klachten over het bedrijf vernomen.

Het parket van Leuven vorderde de onderzoeksrechter die het onderzoek toevertrouwde aan de Federale Gerechtelijke Politie van Leuven. De 30-jarige verdachte werd op maandag 30 januari 2017 gearresteerd. Hij verscheen op dinsdag 31 januari 2017 voor de onderzoeksrechter en werd onder aanhoudingsmandaat geplaatst wegens oplichting.

Contactinformatie

Contact
Adres

Vooruitgangstraat 50
1210 Brussel