Blijf op de hoogte


Recordhoeveelheid namaakspeelgoed ontdekt in 2017

De FOD Economie nam vorig jaar in totaal 432.000 namaakgoederen in beslag

In 2017 nam de Economische Inspectie van de FOD Economie 432.531 namaakgoederen in beslag, ongeveer evenveel als het jaar voordien. De reële verkoopwaarde van deze namaakgoederen bedraagt meer dan 7,7 miljoen euro. De FOD Economie voerde 1.100 controles uit in 2017: zowel handelszaken, markten, kermissen, opslagplaatsen, loodsen als verkoopwebsites en sociale media werden gecontroleerd. Als gevolg van die acties werden 60 waarschuwingen en 172 processen-verbaal opgesteld.

Namaakspeelgoed kan gevaarlijk zijn

Tijdens een van de onderzoeken werden enkele honderdduizenden stuks namaakspeelgoed ontdekt. Aangezien het om namaak gaat, is dit speelgoed van slechtere kwaliteit en kan het gevaarlijk zijn, zeker voor kleine kinderen.

Namaakspeelgoed is gevaarlijk omdat je niet weet hoe het gemaakt is en omdat het niet op veiligheid is getest. Er kunnen kleine onderdelen loskomen, de gebruikte verf kan ongezond zijn: als kinderen het speelgoed in hun mond steken, kan dat dus gevaarlijk zijn.

Jannik Grooten, expert namaak FOD Economie
Hqdefault

Andere opvallende cases

  • De FOD Economie nam 12.000 europaletten in beslag. Deze paletten waren gevaarlijk, want zij waren niet conform de vereisten. Om kosten te besparen werden er minder nagels en minderwaardig hout gebruikt, wat nefast is voor de draagkracht en veiligheid.
  • Op basis van verschillende meldingen van consumenten werd een onderzoek opgestart naar namaak smartphone-onderdelen. Bij verschillende vestigingen van een groothandelaar werden meer dan 6.600 smartphone-onderdelen en accessoires aangetroffen.
  • De FOD Economie voerde in 2017 ook een onderzoek naar nagemaakte designmeubelen. Bij diverse controleacties werden duizenden namaakexemplaren in beslag genomen.

Namaak via sociale media en onlineverkoop

Sociale media blijven erg populair om namaakproducten aan te bieden. Er bestaan tal van al dan niet gesloten groepen waar massaal namaak kan besteld worden. In 2017 sloot de FOD Economie ook meer dan 3.000 websites die namaak verkochten, een record.

Contactinformatie

Contact
Adres

Vooruitgangstraat 50
1210 Brussel