Blijf op de hoogte


Echte ambachtsman of -vrouw? Vraag gratis uw erkenning aan

Al meer dan 1.000 ambachtslui kregen het label Erkend Ambacht

Hqdefault

Sinds juni 2016 kunnen vakmannen en -vrouwen een wettelijke erkenning aanvragen om hun ambachtelijke activiteit en knowhow te valoriseren. Tot nu toe vroegen 1.647 ambachtslieden deze erkenning aan en 1.017 kregen ze ook, vooral in de sectoren van voeding, luxeproducten, hout, textiel en meubelen. Zij kunnen het label Erkend Ambacht gebruiken voor een betere zichtbaarheid bij het publiek.

Wie kan het label krijgen?

Enkel ondernemingen met minder dan twintig werknemers komen in aanmerking voor de erkenning. De activiteit moet een authentiek karakter hebben, gebaseerd op handenarbeid, kwaliteit, traditie of innovatie.

“Ook fietsen maken en herstellen kan als ambacht beschouwd worden”

Ook Tom Hermans vroeg een erkenning als ambachtsman aan, met succes. Tom is al sinds zijn jeugd gefascineerd door fietsen en vroeg voor zijn 14e verjaardag al een lasapparaat om fietsen mee te kunnen bouwen. In 2004 begon hij z’n eigen fietsenzaak.

Ik vond dat onze fietsenzaak ook als ambacht beschouwd kon worden. We doen al onze herstellingen zelf, we lassen fietsframes, we bouwen zelf elektrische fietsen en we vlechten wielen. Dat is ontzettend moeilijk en vraagt veel geduld. Met het label Erkend Ambacht kunnen we ons onderscheiden, zeker ten opzichte van de ketens en de onlinewinkels. Het is een belangrijke troef.

Tom Hermans, fietsenhersteller en ambachtsman

“Voor een koper is het interessant te weten dat hij te maken heeft met een vakman”

Jacques Magnette, bouwer van klavecimbels, was een van de eersten die in 2016 werd erkend als ambachtsman. In zijn atelier kiest Jacques zorgvuldig de beste houtsoorten uit om een mooi instrument te bouwen. Hij schaaft, polijst en verlijmt het geheel. Na de afwerking komt de langverwachte ontmoeting met de muzikant, die het instrument tot leven brengt.

Het duurt jaren om de kunst onder de knie te hebben. De invoering van het label Erkend Ambacht door de FOD Economie heeft gezorgd voor de erkenning, de waardering en de belichting van deze knowhow. Het doet deugd voor een ambachtsman als ik, die veel tijd alleen doorbrengt in zijn atelier, om zijn vakmanschap erkend te zien. Ook voor een koper is het interessant te weten dat hij te maken heeft met een echte vakman. 

Jacques Magnette, eerste ambachtsman die werd erkend

Bent u overtuigd?

U vindt alle informatie op www.deambachten.be.

Vul het inlichtingenformulier in en stuur het per post of via e-mail naar de Commissie Ambachtslieden.

Goed om te weten: de procedure is volledig gratis.

Contactinformatie

Contact
Adres

Vooruitgangstraat 50
1210 Brussel