Blijf op de hoogte

Gepubliceerd 06 juni, 2018 bericht


Rode kaart voor namaak

Het WK voetbal in Rusland is volop aan de gang. Als fervente supporter wil je misschien via het internet allerlei merchandisingartikelen van je favoriete team kopen, en liefst aan zeer goedkope prijzen. Maar opgepast: waarschijnlijk gaat het om namaak of krijg je je aankopen zelfs nooit te zien.

282316  dsc8467 bfc656 large 1528206915

Schoenen, kledij, lederwaren, juwelen, horloges, cosmeticaproducten en geneesmiddelen...  op tal van sites worden namaakgoederen verkocht. Het WK voetbal leidt tot een toename van reclame voor valse websites waarop merchandisingartikelen worden verkocht. Deze websites zien er steeds professioneler uit en voor de gemiddelde consument is het alsmaar moeilijker om een namaakproduct van het origineel te onderscheiden. De aanbiedingen kunnen geloofwaardig lijken, zelfs tegen spotprijzen.

Maar die namaakproducten zijn van slechte kwaliteit en kunnen soms zelfs gevaarlijk zijn. De kans bestaat ook dat je de bestelde producten nooit ontvangt, omdat ze bij de Douane geblokkeerd en vernietigd zijn. Bovendien kan het zijn dat je moet bijdragen aan de kosten van de vernietiging. Kopen op namaaksites kan dus je portemonnee en je gezondheid schaden.

Hoe namaak online herkennen?

Om niet in de val te lopen, moet je altijd:

  • de contactgegevens van het bedrijf verifiëren;
  • de reputatie van de website controleren;
  • nagaan of de kwaliteit van de website past bij een groot merk.
Hqdefault

Gekaapte websites

Opvallend is dat steeds meer websites gekaapt worden. Bij dit fenomeen vergeten websitehouders hun domeinnaam (de zogenaamde url) te verlengen, registreren oplichters deze naam en verschijnt er plots een webshop met namaakgoederen op de vroegere website van een handelaar, restaurant of notaris. Let dus extra op als je bijvoorbeeld voetbalshirts kan kopen op www.apotheekvanloo.be.

183 euro per inwoner en 8.000 banen verloren in België

Volgens het Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie (EUIPO) gaat jaarlijks meer dan 2 miljard euro verloren in de Belgische economie als gevolg van namaak in 13 sectoren, ofwel 183 euro per inwoner. De 13 sectoren zijn: cosmetica en producten voor persoonlijke verzorging; kleding, schoenen en accessoires; sportartikelen; speelgoed en spellen; sieraden en horloges; handtassen en bagage; muziek; gedistilleerde dranken en wijn; geneesmiddelen; pesticiden; smartphones; batterijen en wielen. Voor de ganse Europese Unie kost namaak bijna 60 miljard euro en meer dan 400.000 banen.

282305 euipo%20contrefa%c3%a7on%20pertes%20%c3%a9conomiques%20 %20economische%20schade%20namaak%20be%20nl de7a3c large 1528206057

Heb je namaak gezien of denk je dat een website namaak verkoopt? Meld het ons via meldpunt.belgie.be

Contactinformatie

Contactpersonen
Adres

Vooruitgangstraat 50
1210 Brussel