Blijf op de hoogte

Gepubliceerd 19 oktober, 2018 bericht


Amper één Belg op drie heeft goede digitale vaardigheden

Te weinig mensen in België beschikken over goede digitale vaardigheden, wat voor problemen kan zorgen in hun privé- en beroepsleven. Dat blijkt uit de Barometer van de Informatiemaatschappij van de FOD Economie. Het is dus belangrijk om de digitale vaardigheden te testen om ze te kunnen verbeteren. Daarom nodigt de FOD Economie iedereen uit om zijn of haar digitaal niveau te bepalen met Digital Duel.

Digitale technologie is alomtegenwoordig. Kunnen omgaan met digitale tools is noodzakelijk om te communiceren met vrienden, familie en collega's, om online te shoppen, om veilig opzoekingen te verrichten en zoveel meer.

 

Toch hebben amper 31 % van de Belgen gevorderde digitale vaardigheden, evenveel als het Europees gemiddelde. Twee Belgen op drie hebben slechts basiskennis of minder.

 

Mannen (34 %) hebben meer gevorderde digitale kennis dan vrouwen (28 %), vooral op vlak van het oplossen van problemen en gebruik van software.

Ook op de werkvloer kan het beter: 56 % van de ondernemingen die in 2017 ICT-ers wilden aanwerven, hadden een probleem om deze vacatures in te vullen.

Er zijn steeds meer digitale beroepen, maar in België is er een tekort aan bekwame werknemers. Een goede beheersing van digitale tools is dus een troef op de arbeidsmarkt. Om het gebrek aan digitale vaardigheden te bestrijden, stelt de FOD Economie Digital Duel voor. Met deze test kent de deelnemer zijn digitale leeftijd en kan hij evalueren of hij eventueel extra opleiding nodig heeft.

Chantal De Pauw, woordvoerster FOD Economie

Wat is Digital Duel?

Digital Duel is een gratis interactieve onlinetest, beschikbaar in vier talen (Nederlands, Frans, Duits en Engels), via www.digitalduel.be. De test bestaat uit 10 uitdagingen waarbij de deelnemer het opneemt tegen "digital natives" om zijn digitale vaardigheden te evalueren. Zo moet een deelnemer bijvoorbeeld het antwoord op een vraag zo snel mogelijk opzoeken op internet, fake news-berichten ontmaskeren, een veilige website herkennen, aangeven hoe men het best back-ups kan maken, enzovoort. Tijdens het Digital Duel ontdekt de deelnemer verschillende vaardigheden die nuttig zijn in de digitale wereld. En aan het einde van de test kent de deelnemer zijn digitale leeftijd: is de deelnemer van bijvoorbeeld van 2018, dan is hij digitaal helemaal mee. Maar blijkt hij van de jaren '80 te zijn, dan kan de deelnemer nog heel wat vaardigheden ontwikkelen. Daarom krijgt hij aan het eind van het duel ook een lijst met opleidingen aangeboden die kunnen helpen om zijn digitale kennis te verbeteren.

Hqdefault

Contactinformatie

Contactpersonen
Adres

Vooruitgangstraat 50
1210 Brussel