Meer controles op e-commerce in 2017
Economische Inspectie krijgt recordaantal meldingen in 2017
De Economische Inspectie van de FOD Economie voerde in 2017 meer dan 33.000 controles uit en ontving 37.094 meldingen, een stijging met maar liefst 59 % (23.259 meldingen in 2016). De stijging van het aantal meldingen is het gevolg van het succes van het Meldpunt, meldpunt.belgie.be. Dat is een onlineplatform waar consumenten en ondernemingen misleiding, fraude, bedrog en oplichting kunnen melden. Aan de hand van concrete vragen krijgen ze meteen een antwoord met advies en/of gerichte doorverwijzing naar de bevoegde instantie die hen kan verder helpen. Tegelijkertijd worden de meldingen geanalyseerd door de bevoegde autoriteiten en stellen zij indien nodig een onderzoek in.
Meer dan 3.000 websites afgesloten
6 op de 10 Belgen doen online aankopen, een aantal dat elk jaar stijgt. Bij Belgische bedrijven neemt het belang van e-commerce alsmaar toe: in 2017 bedroeg het aandeel van de bedrijfsomzet uit e-commerce 31,4 %. E-commerce groeit in ons land, dus wordt de Economische Inspectie ook alsmaar digitaler: zo steeg het aantal controles met een derde en werd een recordaantal websites die namaak verkochten afgesloten.
Acties tegen frauduleuze bankrekeningen en telefoonnummers
Bedrog en massafraude, waarbij oplichters een groot aantal slachtoffers proberen te maken, nemen jammer genoeg ook toe, vooral door online fraude. De Economische Inspectie maakte van de bestrijding van bedrog in 2017 een prioriteit. Naast verschillende preventiecampagnes deed de Economische Inspectie ook 446 controles: 95 bankrekeningnummers en 87 telefoonnummers die door fraudeurs werden gebruikt, werden aangegeven bij de betrokken bank en operator.
Prijzen niet correct geafficheerd bij 1 op 5 gecontroleerde handelszaken
In 2017 voerde de Economische Inspectie negen algemene onderzoeken uit. Het grootste onderzoek gebeurde naar de aanduiding van prijzen bij meer dan 2.000 handelszaken, vooral in de horeca, bij bakkers, doe-het-zelfzaken en delicatessenzaken.
Economische Inspectie adviseert ondernemingen en consumenten
De Economische Inspectie beperkt zich niet tot louter repressief optreden. Via guidance informeert ze de ondernemingen helder over hun verplichtingen. Via empowerment krijgen consumenten alle nodige informatie om hun rechten af te dwingen.