Blijf op de hoogte

Gepubliceerd 16 januari, 2019 bericht


Bereid uw onderneming voor op de brexit!

Het Britse Parlement heeft het brexitakkoord, dat premier Theresa May negotieerde met de EU, weggestemd. De brexit sluipt dus gevaarlijk dichterbij en vormt een bron van onzekerheid voor Belgische ondernemingen. Daarom is het uiterst belangrijk uw onderneming zo goed mogelijk voor te bereiden. Maar hoe begint u eraan en waar moet u op letten? De website brexit.belgium.be van de FOD Economie helpt u dat allemaal in kaart te brengen.

290003 202 18 banner newsroom 0c5fd8 large 1536907704

Brexit kan 2,2 miljard euro kosten

Het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) verlaat op 29 maart 2019 de Europese Unie. Dat betekent dat het uit de interne markt en de douane-unie stapt. Door de brexit wordt het Verenigd Koninkrijk een land buiten de EU en gelden er andere handelsafspraken dan binnen de EU. Denk bijvoorbeeld aan douanecontroles, procedures voor de in- en uitvoer van producten of kwaliteitseisen.

Het Verenigd Koninkrijk is de vierde handelspartner van België, na Duitsland, Frankrijk en Nederland. De automobielsector, de chemiesector, de vervaardiging van machines en apparaten en de voedingssector voeren het meest uit naar het Verenigd Koninkrijk. Voor speciale stoffen en tapijten is het zelfs de belangrijkste afzetmarkt van ons land. Uit een simulatie blijkt dat bij een harde brexit (zonder akkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk) het voor Belgische en Britse bedrijven 2,2 miljard euro per jaar meer zou kosten om handel te drijven, als gevolg van de invoering van de invoerrechten van de Wereldhandelsorganisatie.

Wat betekent de brexit voor uw bedrijf?

Het is duidelijk: de brexit heeft een grote economische impact op ons land. Maar wat is de concrete impact voor uw bedrijf? Met behulp van de Brexit Impact Scan van de FOD Economie kunt u weten waar u moet bij stilstaan en wat u nu al kunt doen om uw bedrijf voor te bereiden op de brexit. Aan de hand van een aantal vragen bepaalt de scan de algemene impact van de brexit op uw onderneming. De vragen gaan over invoer, uitvoer, intellectuele eigendom, gebruik van digitale diensten, vervoer en toeleveranciers.

U vindt de scan en een overzicht van alle beschikbare informatie op de website https://brexit.belgium.be

Contactinformatie

Contactpersonen
Adres

Vooruitgangstraat 50
1210 Brussel