Blijf op de hoogte

Gepubliceerd 14 februari, 2019 bericht


Valentijn: beter alleen dan in slecht gezelschap

296570 campagnebeeld%20vriendschapsfraude ff21bf large 1542979275

Wist je dat oplichters vaak gebruik maken van valse profielen op het internet om je vertrouwen te winnen? Ze lijken erg betrouwbaar op het eerste gezicht, maar proberen je in de val te lokken door een vertrouwensband met je op te bouwen en in te spelen op je gevoelens. Maar uiteindelijk vragen ze om geschenken, persoonlijke gegevens en vooral: geld. Dat is vriendschapsfraude.

In 2018 ontving de FOD Economie 637 meldingen over vriendschapsfraude, een pak meer dan in 2017 toen er in totaal 253 meldingen binnenkwamen. In meer dan de helft van de gevallen betaalden de slachtoffers aan de oplichters, in totaal voor een bedrag van meer dan 5 miljoen euro. In één geval verloor het slachtoffer zelfs 500.000 euro! Meer dan de helft van de slachtoffers kwam in aanraking met de oplichters via een datingsite of via sociale media.

Hoe gaan oplichters te werk bij vriendschapsfraude?

Oplichters zoeken hun potentiële slachtoffers vaak via datingsites en -applicaties zoals Tinder, maar ze gebruiken ook e-mail, chat of sociale media zoals Facebook om in contact met je te komen. Daarbij maken ze steevast gebruik van een vals profiel: een fictieve naam of iemands gestolen identiteit. Hun eerste doel: een vertrouwensband met je opbouwen. Meestal verklaren de oplichters op korte tijd hun liefde en spelen ze daarna in op je emoties om geld te vragen, bijvoorbeeld voor een vliegtuigticket om je te komen bezoeken of voor medische kosten van een ziek familielid.

"Na een tijd begon ze geld te vragen voor haar ziek kind. Na een paar jaar ging het over ongeveer 100.000 euro."

Hqdefault

Vier vuistregels om jezelf te beschermen

Leer je iemand nieuw kennen via sociale media of op een datingsite of -applicatie? Wees op je hoede en ga na of je nieuwe vriend(in) wel te vertrouwen is:

  1. Ga de echtheid van zijn of haar profiel na en vraag voldoende info aan je nieuwe kennis of geliefde, zodat je weet met wie je te doen hebt.
  2. Vertrouw niet zomaar iedereen en hou persoonlijke informatie voor jezelf.
  3. Wees op je hoede voor “zielige” verhalen waarbij je nieuwe kennis de emotionele toer opgaat en je probeert te overtuigen om geld te bezorgen.
  4. Maak nooit zomaar geld over aan iemand die je eigenlijk niet kent. Als iemand je te mooi lijkt om waar te zijn, dan is hij/zij dat meestal ook.

Zelf een verdacht profiel gezien dat je vals lijkt, of op zoek naar meer informatie en tips? Dan kun je terecht op de website temooiomwaartezijn.be.

Contactinformatie

Contactpersonen
Adres

Vooruitgangstraat 50
1210 Brussel