Blijf op de hoogte


Een spitplank in huis? Opgelet voor brandwonden

Schorsing van de verkoop of verhuur van spitplanken omwille van de veiligheid

Heb je al gehoord van een spitplank of cowboysteak? Of heb je het zelf al eens gebruikt? De afgelopen maanden werden er veel ongevallen met brandwonden gemeld en omdat het toestel niet voldoet aan de algemene veiligheidsvoorschriften, mag het voorlopig niet meer verkocht of verhuurd worden.

361981 233 19 cowboysteak img 4221 retouche 7b7b20 large 1598449841

Een spitplank, in de volksmond ook wel eens cowboysteak genoemd, is een klein tafelbraadspit dat regelmatig op feesten met familie en vrienden gebruikt wordt. Het rust op een statief boven een klein aluminium reservoir waarin een brandstof wordt aangestoken. Dat kan een open vlam van meer dan 10 cm geven. De spitplank wordt voor elke persoon rechtstreeks op een plank geplaatst. Op die manier kan iedereen zijn eigen stuk vlees braden.

Die toestellen vormen een ernstig risico op brandwonden en voldoen niet aan de algemene veiligheidsvoorschriften. De risico’s zijn het grootst als de brandstof wordt toegevoegd aan een (bijna) uitgedoofd reservoir, als de handgreep van het spit van geleidend metaal geen bescherming heeft, of wanneer er brandstof opspat door druppend vet. Verder kan de spitplank onstabiel staan en omvallen waardoor de aangestoken brandstof zich verspreidt op tafel of kan er koolmonoxidevergiftiging ontstaan. 

Omdat er afgelopen maanden veel ongevallen werden gemeld en het toestel niet aan de veiligheidsvoorschriften voldoet, besliste de FOD Economie in een ministerieel besluit het aanbod, de verkoop, verdeling of verhuring van de spitplank voorlopig te schorsen. Heb je al een spitplank in huis, dan raden we je aan deze niet meer te gebruiken.

Contactinformatie

Contact
Adres

Vooruitgangstraat 50
1210 Brussel