Blijf op de hoogte


Namaak: een steeds terugkerend fenomeen

In 2020 voerde de Economische Inspectie 459 controles uit op de verkoop van namaakgoederen. Het ging om 377 fysieke controles, waarbij effectief goederen in beslag worden genomen, en 82 dossiers waarin namaakwebsites werden afgesloten. De Economische Inspectie nam 83.729 producten in beslag met een totale geschatte waarde van 8 miljoen euro.

388956 034 21 fake toys 2q5a4801 4ccb60 large 1619425965

Namaak blijft een hardnekkig probleem. Namaak is niet alleen illegaal, namaakproducten zijn meestal van slechte kwaliteit en in bepaalde gevallen zelfs gevaarlijk. Denk maar aan de giftige stoffen in sommige nepparfums, de kortsluiting door een namaaksmartphone, of nog erger, speelgoed dat niet aan de veiligheidsnormen voldoet en waarvan kinderen het slachtoffer worden.

Maar vervalsingen kunnen je ook in de portemonnee treffen. Je geeft immers geld uit aan producten van slechte kwaliteit zonder enige garantie, en de kans bestaat dat je helemaal niets ontvangt omdat de producten niet verzonden worden of de douane ze onderschept.

Namaakproducten schaden daarnaast ook onze Belgische en Europese economie. Ze leiden tot illegale concurrentie voor de winkels en handelaars die met de verkoop van kwaliteitsproducten wel eerlijk hun boterham verdienen. Naar schatting kost namaak de Europese economie jaarlijks 60 miljard euro.

Hqdefault

Een eeuwige strijd

In 2020 voerde de Economische Inspectie 377 fysieke controles uit. In 179 daarvan nam ze goederen in beslag. In totaal werden er 83.729 producten uit het economische verkeer genomen, of gemiddeld 468 namaakproducten per inbeslagname. Dat is een daling ten opzichte van 2019 (278 inbeslagnames met een totaal van 182.554 stuks) omdat er door de coronacrisis minder controles mogelijk waren. Zo had de sluiting van bepaalde sectoren zoals markten en niet-essentiële winkels tot gevolg dat controles daar niet konden plaatsvinden.

Hqdefault

Maar liefst 44 % van de in beslag genomen producten zijn speelgoed. Kledij en accessoires vertegenwoordigen 16 % van de inbeslagnames en verzorgingsproducten en schoenen vervolledigen met elk 15 % de top vier.

Opgelet voor de verkoop in privéshowrooms

Ongeveer één derde van het totale aantal controles vond plaats in een woning waar goederen buiten de reguliere handel verkocht werden. Er is dan ook een duidelijke opmars merkbaar van de verkoop via zogenaamde showrooms die verborgen blijven voor het grote publiek. Vaak gaat het om particulieren die namaak te koop aanbieden via sociale media. Ze richten dan in hun privéwoning een kamer in die dient als winkelruimte. Enkel een selectie aan klanten die ze benaderen via sociale media krijgt toegang. De verkopers in kwestie doen aanzienlijke inspanningen om in de showroom de sfeer van een luxueuze winkel op te roepen. Ze kleden de ruimte bijvoorbeeld in met een piano, comfortabele zetels, vitrinekasten en aangepaste verlichting. De prijzen van hun namaakgoederen liggen ook een stuk hoger dan bij hun collega’s waardoor de consument in de waan verkeert dat hij merkproducten koopt.

 Vijf tips om te voorkomen dat je namaak koopt

  • Luister in de eerste plaats naar je gezond verstand en wees op je hoede voor geweldige aanbiedingen of zeer lage prijzen voor producten die in principe erg duur zijn. Vaak zijn ze nep.
  • Controleer bij een online aankoop altijd of je de verkoper kan identificeren. Is er een fysiek adres en bestaat dat ook echt? Zijn de betalingsmogelijkheden veilig? Zijn er wettelijke mededelingen beschikbaar? Zo ja, lees ze dan zeker eens door. 
  • Zoek op het internet naar de meningen van andere internetgebruikers en check de reputatie van de website. Vraag je ook even af of de site er uitziet zoals je kan verwachten van een bekend merk en of het product dat je er wilt kopen ook effectief door dat type site verkocht wordt.
  • Wees vooral waakzaam voor aanbiedingen op sociale netwerken zoals Facebook die vaak te mooi zijn om waar te zijn en geef de voorkeur aan bekende distributiekanalen en officiële websites.
  • Koop je een product in een winkel, dan kan je de kwaliteit van het product en verpakking controleren. Kijk daar bijvoorbeeld naar gebreken in naden en logo's, of spelfouten op etiketten en dozen. Ga ook na of het product dat je wil kopen overeenstemt met het assortiment van de winkel. Een paar schoenen kopen in een voedingswinkel zou een belletje moeten doen rinkelen.
Hqdefault

Ben je toch het slachtoffer van namaak, meld dat dan zeker via ons meldpunt.

Contactinformatie

Contact
Adres

Vooruitgangstraat 50
1210 Brussel