Blijf op de hoogte


Kinderkleding... pas op voor koordjes!

Bijna vier op vijf kinderkledingstukken voldeden in 2020 niet aan de veiligheidsvoorschriften, zo blijkt uit een door de FOD Economie gevoerde controlecampagne. Dankzij die actie kon de kleding in kwestie uit de handel worden genomen.

Volgens het rapport uit 2019 van het Europese Rapid Alert System for dangerous non-food products, was kleding in 2019 de derde meest gemelde productcategorie voor gevaarlijke producten.

Daarom voerde de FOD Economie in 2020 een campagne om de conformiteit en de veiligheid van kinderkleding op de Belgische markt te controleren. Zo konden niet-conforme en/of onveilige producten van de markt worden gehaald.

In totaal inspecteerde de FOD Economie 168 kledingstukken voor kinderen tot 14 jaar. Hiervan bemonsterde de FOD 39 artikelen voor verdere controle.

Gevaar voor verwonding of wurging

De FOD Economie richtte zich in het bijzonder op de koordjes en accessoires die aan kinderkledingstukken zitten. Die speelden in het verleden al een rol bij een aantal dodelijke ongevallen met kinderen in Europa en elders. De koordjes eindigen meestal in een knoop of stopper waardoor kleine kinderen verstrikt kunnen raken in speeltoestellen zoals glijbanen. Ook oudere kinderen kunnen verstrikt geraken in bewegende voertuigen zoals bussen (deuren), skiliften en fietsen. Dat kan leiden tot ernstige verwondingen of dodelijke ongevallen door wurging of beknelling.

De controles die tijdens de campagne uitgevoerd werden toonden aan dat 31 van de 39 kledingstukken van de Belgische markt die bemonsterd werden, niet aan de veiligheidsvoorschriften voldeden. 28 ervan hielden zelfs een ernstig of hoog risico in.

5de62aec 8ed8 445f 854e 762785d20f25

Voor alle kledingstukken met een risico werden corrigerende maatregelen gevraagd. Het verheugt ons dat de meeste betrokken marktspelers de nodige acties hebben ondernomen. Hieruit blijkt het nut van een dergelijke campagne, die we in 2021 opnieuw op touw zetten. Ouders kunnen gerust zijn dat de resultaten van de campagne niet de situatie van de hele Belgische kinderkledingmarkt weerspiegelen. Voor deze campagne waren de medewerkers van de FOD Economie immers specifiek op zoek naar niet-conforme en potentieel gevaarlijke producten op de Belgische markt.

Lien Meurisse, woordvoerster FOD Economie

Koop veilig

Door deze eenvoudige tips te volgen, koop je veilige kleding voor je kinderen:

  • Let op met koordjes aan kinderkleding. Ze kunnen een wurg- of beknellingsrisico vormen.
  • Kies kleding die aangepast is aan de maat van het kind.
  • Laat schouderbandjes niet onder de taille hangen omdat dat "in" is. De lussen die zo ontstaan, kunnen gekneld raken in een bewegend object (bus, fiets, enz.).
  • Koop of gebruik voor kinderen jonger dan 7 jaar nooit kleding (jas, trui, sweater, nekwarmer) met koordjes aan het hoofd- en nekgebied. Die koordjes zijn niet toegestaan en zijn gevaarlijk!
  • Draag geen kledingstuk meer dat een producent of fabrikant om veiligheidsredenen heeft teruggeroepen en volg de terugroepsinstructie.

 

 

Contactinformatie

Contact
Adres

Vooruitgangstraat 50
1210 Brussel