Blijf op de hoogte


Online vriendschap: oprecht of toch niet?

Wist je dat oplichters vaak gebruik maken van valse profielen op het internet om je vertrouwen te winnen? Ze lijken erg betrouwbaar op het eerste gezicht, maar proberen je in de val te lokken door een vertrouwensband met je op te bouwen en in te spelen op je gevoelens. Uiteindelijk vragen ze om geschenken, persoonlijke gegevens en vooral: geld, veel geld. Dat is vriendschapsfraude.

Opvallende stijging in 2020

In 2020 ontving de FOD Economie 1.317 meldingen over vriendschapsfraude, dat is bijna een verdubbeling van het aantal meldingen voor de coronacrisis. In 2021 werden er tot nu toe 751 meldingen geregistreerd, een cijfer dat in de lijn ligt met de jaarlijkse stijging van voor de coronacrisis.

De daders slaagden er in om in 2020 het recordbedrag van maar liefst 9 miljoen euro buit te maken. In één geval verloor het slachtoffer zelfs 780.000 euro!

13efcd5a 6621 4d92 b166 4cf0cda567d0

"De opvallend hoge cijfers van 2020 hebben alles te maken met de coronacrisis. De maatregelen zorgden er voor dat we met zijn allen onze sociale contacten moesten beperken waardoor we vatbaarder waren voor online vriendschappen en daar maakten oplichters gretig gebruik van. Daarnaast vormden de maatregelen voor hen het perfecte excuus om niet fysiek te ‘kunnen’ afspreken met de slachtoffers."

Lien Meurisse - Woordvoerster FOD Economie

Hoe gaan oplichters te werk bij vriendschapsfraude?

Oplichters zoeken hun potentiële slachtoffers vaak via datingsites en -applicaties zoals Tinder, maar ze gebruiken ook e-mail, chat of sociale media zoals Facebook, TikTok of Instagram om in contact met je te komen.

6fbad675 ecba 4c38 9907 7938336f97ca

Daarbij maken ze steevast gebruik van een vals profiel: een fictieve naam of iemands gestolen identiteit. Hun eerste doel: een vertrouwensband met je opbouwen. Meestal verklaren de oplichters op korte tijd hun liefde en spelen ze vervolgens in op je emoties om geld te vragen, bijvoorbeeld voor een vliegtuigticket om je te komen bezoeken of voor medische kosten van een ziek familielid. Daarnaast zullen ze steeds een reden vinden om niet af te spreken met o.a. de coronacrisis als dankbaar excuus (angst om besmet te worden met corona, reisbeperkingen, ziek familielid, onverwachte problemen…).

"Na een tijd begon ze geld te vragen voor haar ziek kind. Na een paar jaar ging het over ongeveer 100.000 euro."

Anoniem

Vijf vuistregels om jezelf te beschermen

Leer je iemand kennen via sociale media of op een datingsite of -applicatie? Wees op je hoede en ga na of je nieuwe vriend(in) wel te vertrouwen is:

  1. Aanvaard niet zomaar vriendschapsverzoeken van een wildvreemde.
  2. Ga de echtheid van zijn of haar profiel na en vraag voldoende info aan je nieuwe kennis of geliefde, zodat je weet met wie je te doen hebt.
  3. Vertrouw niet zomaar iedereen en hou persoonlijke informatie voor jezelf.
  4. Wees op je hoede voor “zielige” verhalen waarbij je nieuwe kennis de emotionele toer opgaat en je probeert te overtuigen om geld te bezorgen.
  5. Maak nooit zomaar geld over aan iemand die je eigenlijk niet kent. Als iemand je te mooi lijkt om waar te zijn, dan is hij/zij dat meestal ook.

Zelf een verdacht profiel gezien dat je vals lijkt, of op zoek naar meer informatie en tips? Dan kun je terecht op de website te mooi om waar te zijn.

Toch in de val gelopen?

  1. Verbreek onmiddellijk alle banden met de oplichter.
  2. Reageer niet op berichten, e-mails, telefonische oproepen en blokkeer de telefoonnummers en/of e-mailadressen.
  3. Meld je verhaal op het meldpunt van de FOD Economie en bij de lokale politie.
  4. Contacteer meteen Card Stop (078 170 170) als je de gegevens van je bankkaart hebt doorgegeven.
  5. Contacteer Doc Stop (0800 123 123) als je een kopie van jouw Belgische identiteitskaart of paspoort hebt doorgegeven.

Contactinformatie

Contact
Adres

Vooruitgangstraat 50
1210 Brussel