Blijf op de hoogte


Mondmaskers: Hoe kies je de beste?

Mondmaskers kunnen we ondertussen niet meer wegdenken uit ons dagelijkse leven. In heel wat situaties is het dragen ervan verplicht. Er circuleren op dit moment verschillende soorten mondmaskers, maar zij beschermen ons en onze medemensen niet allemaal even goed tegen het coronavirus. We geven je een overzicht van geschikte en minder geschikte mondmaskers en tonen je waar je op kan letten als je ze koopt en draagt. 

Chirurgische maskers, FFP2/FFP3-maskers of comfortmaskers? What’s in a name?

FFP2/FFP3-maskers beschermen de drager tegen het coronavirus. Beide soorten worden vandaag vooral gebruikt in de medische sector. Daarnaast worden de FFP2 maskers sterk aangeraden na een hoogrisicocontact, bij kwetsbare personen of als je positief testte.

Chirurgische maskers worden vooral gebruikt door verplegend personeel en zijn bedoeld om de patiënt te beschermen tegen eventuele besmettingen.

Comfortmaskers zijn mondmaskers die vooral worden gedragen door het grote publiek. Zij zijn bedoeld voor personen die geen symptomen van besmetting vertonen en die zich in de openbare ruimte begeven. Zij worden tegenwoordig verboden in een aantal openbare ruimten zoals sommige zorgcentra.

Wie een comfortmasker draagt, beschermt enkel anderen tegen een eventuele besmetting. Het is dus van groot belang dat iedereen een goed mondmasker heeft, het op de juiste manier en locatie opzet en het combineert met de gouden regels tegen corona. Zo draagt iedereen bij aan het principe “Ik bescherm jou, jij beschermt mij”.

De papieren comfortmaskers (de rechthoekige maskers met plooien) zijn qua uiterlijk niet verschillend van de chirurgische mondmaskers en mogen zeker niet met elkaar verward worden. Wil je zeker zijn dat je een chirurgisch masker koopt (omdat je bijvoorbeeld als kapper verplicht bent om deze te dragen), kijk dan bij je aankoop of er een CE markering aanwezig is en of het woord ‘medische’ of chirurgische’ aanwezig is. Ook een referentie naar de richtlijn 93/42/CEE of de verordening 2017/745 en de norm EN 14683 en tonen aan dat het om een chirurgisch oftewel medisch mondmasker gaat.

A good face mask a day, keeps the doctor away

Er bestaan ondertussen zoveel soorten mondmaskers dat het niet meer duidelijk is welke geschikt zijn en welke niet. Daarom vind je hieronder een overzicht.

De mondmaskers die je het meeste tegenkomt in het straatbeeld, zijn de rechthoekige maskers met plooien. Het zijn wegwerpmaskers, ze bestaan in verschillende kleuren (meestal blauw) en worden in apotheken of supermarkten verkocht. Ook stoffen mondmaskers zie je regelmatig, al dan niet met een leuk motiefje er op.

Een andere grote groep zijn de community maskers. Zij worden gemaakt in serieproductie door je favoriete voetbalclub, je gemeente, een winkelketen, enz. en moeten in overeenstemming zijn met een aantal vereisten. Daarnaast zijn er heel wat huisgemaakte versies te vinden. Zij zijn veilig voor zover ze gemaakt zijn volgens de aanbevelingen van de FOD Volksgezondheid.

Opgelet: het zogenaamde gezichtsscherm (faceshield), waarbij je volledige gezicht wordt afgedekt, is alleen toegelaten als je om medische redenen geen mondmasker kan dragen. Het houdt eventuele druppels niet volledig tegen, maar is in die gevallen beter dan niets. Heb je geen geldige medische reden, dan volstaat dit type masker zeker niet. Uiteraard kan je een gezichtsscherm wel als aanvulling met een ander geschikt mondmasker dragen.

Jammer genoeg maken veel mensen gebruik van mondmaskers die werden ontwikkeld voor andere doelen en jezelf of anderen niet beschermen tegen het virus.

Zo verschijnen er meer en meer mondmaskers met een of twee ventielen op de zijkant. Zij beschermen enkel de drager zelf en laten de uitgeademde lucht en eventuele virusdeeltjes van de drager volledig door. Andere mensen zijn dan helemaal niet beschermd. Dergelijke mondmaskers zijn dus absoluut niet toegestaan in de strijd tegen het coronavirus. De ventielen worden ook apart verkocht om ze vast te maken aan een mondmasker, maar het resultaat is hetzelfde: onvoldoende bescherming.

De plastic mondschermen die op de neus of op de kin steunen of met touwtjes, plastiekjes achter het oor bevestigd worden en aan de zij-, boven- of onderkanten volledig open zijn, bieden onvoldoende bescherming en zijn wettelijk verboden op plaatsen waar het dragen van een mondmasker verplicht is. Daarnaast is de verkoper verplicht om dit verbod duidelijk aan te geven op de verpakking van plastic mondschermen en bij elke vorm van reclame of informatie.

De versies met een plastieken deel voor de mond omringd door stof die de mond, de neus en de kin goed bedekken, zijn wel geschikt. 

Ook sjaals, halsdoeken en dergelijke zijn verboden als alternatief voor een mondmasker omdat ze niet altijd nauw aansluiten en dus niet voldoende bescherming bieden.

Enkele tips bij de aankoop

 • Kies de juiste maat. Er bestaan verschillende maten (kinderen, mannen of vrouwen) en verschillende manieren om ze vast te maken (achter de oren of achter het hoofd). Een mondmasker met de juiste maat sluit nauw aan op je gezicht. Zakt je mondmasker af terwijl je beweegt of praat, dan heeft het niet de passende maat voor je gezicht. Denk daar dus zeker aan als je een mondmasker voor een kind koopt: het is belangrijk voor hun comfort en hun omgeving. Raadpleeg bij twijfel de leeftijdsaanduiding in de gebruiksaanwijzing.
 • FFP2 mondmaskers worden niet ontworpen voor kinderen. Zie je in de winkel toch een FFP2 mondmaskers liggen waarbij het gebruik voor kinderen wordt aangemoedigd, dan laat je deze beter links liggen.
 • Sta je op het punt een mondmasker te kopen, controleer dan eerst of je het adres en de identiteit van de fabrikant en een referentie kan vinden op het mondmasker of de verpakking.
 • Kijk vervolgens na of er een gebruiksaanwijzing aanwezig is en lees die eerst door. Zo weet je meteen op welke manier je het masker moet dragen, of je het moet wassen voor eerste gebruik, voor welke leeftijden het geschikt is enzovoort.
 • Koop het masker niet als het niet aan de bovenstaande voorwaarden voldoet.

Nog wat wijze raad voor een correct gebruik

 • Had je een hoogrisicocontact, ben je positief getest of een kwetsbare persoon, kies dan voor het FFP2-masker.
 • Was eerst je handen voor je het masker aanraakt. Neem het steeds aan de lintjes of elastieken vast en niet aan het deel dat je op je neus, je mond en je kin zet.
 • Het masker moet nauw aansluiten op het gezicht en zowel de kin, de mond als de neus bedekken, ook bij kinderen. Een mondmasker dat je onder je neus draagt of dat te klein is, beschermt jezelf, je kinderen en anderen niet.
 • Bewaar je mondmasker in een stoffen zak en niet in je handtas of zak van je jas.
 • Laat een kind jonger dan 3 jaar nooit een mondmasker dragen. Kinderen die ouder zijn, voorzie je van een mondmasker met de juiste maat.
 • Het is normaal dat je het gevoel hebt om minder lucht te hebben als je je mondmasker op hebt. Het betekent dat het masker werkt. Doe daarom zeker geen zware inspanningen als je je masker draagt.
 • Onderhoud je mondmasker op de juiste manier. Volg de wasinstructies die bijgevoegd zijn of gebruik het niet langer dan de aangegeven gebruiksduur.

Wil je meer informatie, neem dan zeker een kijkje op onze website.

Wil je onze afbeeldingen gebruiken, dan kan je deze hieronder terugvinden.

Contactinformatie

Contact
Adres

Vooruitgangstraat 50
1210 Brussel