Blijf op de hoogte


Vergeet het, het is fake!

Een week lang misleidden acht influencers hun volgers door namaakproducten aan te prijzen, vooraleer zij het bedrog onthulden. Dat initiatief maakt deel uit van een sensibiliseringscampagne van de FOD Economie over de gevaren van namaak, die gericht is op jongeren van 15 tot 24 jaar.

Een op de tien jongeren tussen 15 en 24 jaar gaf toe in 2020 bewust namaakproducten te hebben gekocht. Die leeftijdsgroep is ook de grootste consument van namaakproducten.

Het is belangrijk dat we, jongeren in het bijzonder, blijven sensibiliseren rond de schadelijke gevolgen van namaakproducten. Het is alarmerend dat onder 15- tot 24-jarigen het bewust aankopen van namaak toeneemt. Dat is niet alleen een plaag voor de economie. Wie namaak koopt, komt vaak in aanraking met producten van slechte kwaliteit, die zelfs gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Pierre-Yves Dermagne, minister van Economie

Naar aanleiding van de Internationale Consumentendag lanceerde de FOD Economie een sensibiliseringscampagne bij die bevolkingsgroep, bijzonder actief op het internet… maar vaak niet bewust van de risico’s bij de aankoop van namaakproducten.

Real influencers… fake products

Een week lang promootten acht Belgische influencers een website die speciaal voor de campagne gecreëerd werd. Het was een nieuwe maar valse website die lowbudgetproducten verkocht.

Na een eerste enthousiaste reactie op de "te mooi om waar te zijn"-aanbiedingen, brachten de influencers al snel enkele problemen en nadelen aan het licht, die zij met hun volgers deelden. Na een paar dagen ontmaskerden zij het bedrog en brachten een boodschap over aan hun volgers over de risico's van namaak en de negatieve impact ervan op merken en de samenleving in het algemeen.

Hqdefault

De gebruikte producten waren cosmetica, modeartikelen, elektronische onderdelen en speelgoed. Aan elke categorie was een specifieke boodschap gekoppeld (bv.  gezondheidsrisico's van namaakcosmetica, ontploffingsgevaar van elektronische producten, risico van wurging of verstikking door speelgoed, ...).

Het initiatief was niet alleen bedoeld om mensen te wijzen op de veiligheidsrisico's, maar ook om hen eraan te herinneren dat namaak vaak een financieringsbron is voor criminele activiteiten zoals het witwassen van geld, de financiering van terrorisme, mensenhandel, enzovoort.

Namaak kan ook flink in de buidel tasten: als je namaakgoederen koopt, geef je geld uit aan producten van slechte kwaliteit zonder enige garantie. Daarnaast loop je ook het risico om ze nooit te ontvangen als de douane ze onderschept of als ze niet verzonden werden door de verkoper.

Tot slot is namaak oneerlijke concurrentie voor merken en een ramp voor de economie. Alleen al in Europa heeft namaak naar schatting een negatieve impact van 60 miljard euro.

We dromen allemaal wel eens weg bij een aanbieding die te mooi lijkt om waar te zijn. Dat is menselijk. Dat oplichters daar gretig gebruik van maken, is dan weer absoluut verwerpelijk. Kijk dus altijd heel goed na wat je waar koopt, verifieer de betrouwbaarheid via referenties en check zeker het retourbeleid. Zo vermijd je je geld kwijt te raken en met namaak rommel opgezadeld te zitten. En maak jezelf vooral niets wijs: wat te mooi lijkt om waar te zijn, is dat vaak gewoon ook.

Eva De Bleeker, staatssecretaris voor Consumentenbescherming

De campagne "Opgedreven strijd tegen namaak en piraterij 2022" is een initiatief van de FOD Economie, in overleg met de influencers Timothy Mudiayi, Jaël Ost, Vinz Kanté, Dorien Reynaert, Daniela Prepeliuc, Zoë Galliaerdt, Yara Desmet, David Antoine.

Contactinformatie

Contact
Adres

Vooruitgangstraat 50
1210 Brussel