Phishing in naam van de FOD Economie
Ook de Kruispuntbank van Ondernemingen wordt misbruikt
Afgelopen week ontvingen we heel wat meldingen van oplettende burgers en ondernemingen die e-mails of sms’jes ontvingen in naam van de FOD Economie en de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). De FOD Economie waarschuwt voor die frauduleuze praktijk.
De e-mail die zogenaamd afkomstig is van KBO, vraagt om je contact- en bedrijfsgegevens zo spoedig mogelijk aan te passen door een digitalisering. Naast enkele minieme schrijffouten is de e-mail uiterst professioneel opgemaakt, inclusief het logo van KBO. Bovendien bootsen de oplichters een bestaand e-mailadres na waardoor het lijkt of de phishingmail van dat KBO-mailadres afkomstig is. In dit geval wordt noreply.kbo@economie.fgov.be gebruikt als verzendadres.
De energiepremies worden ook misbruikt
Daarnaast ontvangen burgers ook valse sms’en en e-mails in verband met de verwarmingspremie uit naam van de FOD Economie. Daarin krijg je heel waarheidsgetrouwe informatie over de verwarmingspremie van 100 euro en word je persoonlijk aangesproken. Opnieuw is er sprake van tijdsdruk om je op een link in de e-mail of sms te laten klikken.
Alle officiële en correcte informatie over de verwarmingspremie vind je trouwens op onze website.
Voorkomen is beter dan genezen
Om er voor te zorgen dat jij of anderen niet in de val trappen, geven we je deze 5 tips
- Klik nooit op een link in een e-mail of sms die je niet vertrouwt en kijk of de link verwijst naar één van de websites van de FOD Economie. Beweeg je muis voor je klikt over de link of knop.
- Twijfel je toch, ga dan zelf naar de website van de FOD Economie of neem contact met ons op.
- De FOD Economie of eender welke instelling vraagt nooit per e-mail, sms of telefoon om jouw gegevens te updaten via een niet beveiligde link. Ook vragen wij nooit zomaar naar paswoorden, gebruikersnamen, bankgegevens of persoonlijke codes.
- Is de e-mail of sms onverwacht of is de boodschap vreemd? Een e-mail om 1 uur ’s nachts moet een alarmbel doen afgaan.
- Meld elke phishingpoging of verdachte e-mail op het meldpunt van de FOD Economie (scenario “Phishing en andere vormen van bedrieglijk verkrijgen van gegevens”). De Economische Inspectie van de FOD Economie bekijkt je melding en kan beslissen een onderzoek in te stellen om een einde te maken aan de frauduleuze praktijken.
- Stuur de verdachte e-mail naar verdacht@safeonweb.be en verwijder het daarna.

Wat moet je doen als er geld van je rekening ging?
- Licht zo snel mogelijk je bank in om je kaart te laten blokkeren en bel Card Stop (078 170 170). Blokkeer daarnaast ook je bankrekening, je account en bankapp (anders kunnen de oplichters geld blijven afhalen).
- Meld de oplichting via het Meldpunt van de FOD Economie.
- Doe aangifte bij de lokale politie in je buurt.