Blijf op de hoogte


Moet ik in het buitenland nog extra betalen om te bellen en surfen?

10 vragen over de roamingregels

1. Wat is roaming?

Als je naar het buitenland reist met je smartphone, maak je gebruik van roaming. Bij roaming werken jouw operator en een buitenlandse operator samen om er voor te zorgen dat je verbonden blijft, en dus kunt bellen, sms’en, en surfen. Voor roaming rekenen operatoren een toeslag aan aan de klant, maar die toeslag is nu afgeschaft voor landen in de Europese Unie (incl. Noorwegen, IJsland en Liechtenstein).

2. Moet ik in het buitenland nog extra betalen om te bellen en surfen?

Dat hangt ervan af.

Sinds juni 2017 zijn de roamingkosten (de extra kosten om in het buitenland te bellen, sms’en of surfen) afgeschaft. Opgelet: dit geldt enkel in de landen van de Europese Unie en in Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Hierdoor kan je bijvoorbeeld vanuit Italië of Zweden binnen de Europese Unie bellen, sms’en en surfen zonder extra kosten. Dit principe heet “roam like at home”.

Indien u zich buiten de Europese Unie bevindt (incl. de landen waar een akkoord mee gesloten werd), dan zijn de roamingkosten nog steeds van toepassing!

Indien je twijfels hebt, aarzel dan niet om de lijst te raadplegen met landen de de roamingkosten afgeschaft hebben.

3. Kan ik onbeperkt surfen, sms’en en bellen in het buitenland?

Neen, dat nu ook weer niet. De beperkingen van je abonnement, zoals een beperkte hoeveelheid data, gelden ook gewoon in het buitenland.

En de EU heeft ook een aantal beperkingen voorzien om misbruik tegen te gaan:

  • Heb je een contract met onbeperkt dataverkeer of met zeer grote databundels tegen een heel lage prijs, dan kan de operator je dataverbruik in het buitenland beperken.
  • Als je gedurende vier maanden meer belt, sms’t en surft vanuit het buitenland dan van thuis, kan de operator vragen hoe dat komt. En als die situatie blijft, kan hij toch een kleine toeslag aanrekenen voor het roaminggebruik.

4. Ik ga altijd naar Turkije op vakantie. Verdwijnen de roamingkosten daar ook?

Neen, de afschaffing is enkel geldig in de lidstaten van de Europese Unie en daar maakt Turkije geen deel van uit. De roamingkosten verdwijnen ook in Noorwegen, IJsland en Liechtenstein, omdat deze landen lid zijn van de Europese Economische Ruimte. Je operator moet je in elk geval hierover inlichten.

5. Kan ik nu op zoek naar een goedkoop abonnement in een ander EU-land en dit in België gebruiken?

Neen, het is niet de bedoeling dat je met deze nieuwe regels permanent roamt, door permanent een simkaart uit een ander land te gebruiken. De telecomoperator kan je woonplaats in twijfel trekken wanneer je over een periode van vier maanden vaker in het buitenland belt, sms’t of surft dan thuis. En de operator kan je dan ook een toeslag aanrekenen.

6. Als ik in Frankrijk ben en naar een restaurant in de buurt bel of surf naar hun website om te reserveren, is dat nu ook goedkoper dan vroeger?

Ja, de roamingkost valt weg. Als je in de Europese Unie, maar buiten België, belt naar een ander nummer in de Europese Unie, mobiel of vast, je stuurt een sms of je surft naar een website via je mobiele data, dan gebeurt dit  tegen het lokaal Belgisch tarief.

7. Is het ook roaming wanneer ik vanuit België bel naar een hotel in Frankrijk om er een kamer te reserveren?

Nee, in dit geval bent je niet aan het roamen (want je bevindt je niet in het buitenland), maar voer je een internationale oproep uit tegen internationale tarieven.

Hetzelfde geldt voor een sms verzonden vanuit België naar een buitenlands nummer.

8. Als ik vanuit België naar vrienden op vakantie in Frankrijk bel of sms, worden er hiervoor extra kosten aangerekend?

Nee, ook hier worden er geen extra kosten aangerekend. U belt en stuurt sms’jes volgens het Belgische tarief.

9. Geldt het afschaffen van de roamingkosten voor iedereen en voor alle mobiele telefoniecontracten?

In principe wel. De telecomoperatoren zijn verplicht om “roam like at home” op te nemen in al hun mobiele contracten.

Er bestaan echter uitzonderingen die te maken hebben met het "redelijk gebruik" (niet langer dan 4 maand gebruik maken van roaming meer en in bepaalde gevallen geen “misbruik” van volume, ...) Je operator moet je alleszins een gratis sms versturen met daarin info over buitenlandse facturering.

10. Hoe kan ik mijn mobiel gebruik onder controle houden als ik naar het buitenland reis (buiten de Europese Unie)?

Je kan de functie “mobiel netwerk” (roaming gedeactiveerd) uitschakelen op je apparaat. In dit geval zal je niet meer kunnen surfen, mails versturen, ... met je apparaat, maar je zal ook geen roamingkosten moeten betalen.

Je kan je altijd verbinden met de Wi-Fi van bv. het hotel. Geef hierbij de voorkeur aan een Wi-Fi beschermd met een wachtwoord i.p.v. openbare Wi-Fi.

Uiteraard kan je de functie altijd opnieuw activeren wanneer je hier echt nood aan hebt. Op die manier kan je ook je verbruik beter controleren.

Je kan ook aan je operator vragen om een plafond vast te leggen boven het forfait van je abonnement. Wanneer je vervolgens 80% hebt bereikt van het vastgelegde plafond, dan ontvang je van je operator een waarschuwing per sms.

Hqdefault

Contactinformatie

Contact
Adres

Vooruitgangstraat 50
1210 Brussel