Onlangs werd het verbod op cashbetalingen van meer dan 3.000 euro uitgebreid. Terwijl het verbod vroeger beperkt was tot transacties tussen consumenten en professionals, is het nu van toepassing op bijna alle betalingen en schenkingen.
Naar aanleiding van Batibouw doen heel wat mensen een beroep op bouwondernemingen, bestellen ze toestellen of sluiten ze dienstencontracten. Bij de facturatie van die prestaties vragen sommige bedrijven betaling in cash. Hou er rekening mee dat dit strikt geregeld is.
Op enkele uitzonderingen na zijn alle betalingen en schenkingen in cash beperkt tot 3.000 euro voor het totale bedrag. Als een leverancier bijvoorbeeld sanitair voor 20.000 euro aan zijn klant verkoopt, mag de cashbetaling niet meer dan 3.000 euro bedragen voor de hele verkoop, ook als de klant in schijven betaalt. Dit toegelaten maximum geldt ook voor alle betalingen waartussen een verband bestaat, bijvoorbeeld bij verschillende verkopen kort na elkaar van een leverancier aan zijn klant.
In sommige gevallen zijn cashbetalingen nog altijd onbeperkt toegestaan, zoals voor betalingen of schenkingen tussen consumenten onderling of in het kader van verrichtingen met bepaalde financiële instellingen zoals banken.
Aan de andere kant zijn cashbetalingen voor de aankoop van een onroerend goed gewoon volledig verboden.
Ook bij betalingen voor edele metalen, oude metalen en koperen kabels gelden strengere beperkingen, afhankelijk van het feit of ze worden uitgevoerd tussen professionals onderling of tussen een professional en een consument.
Ondernemingen en consumenten die zich niet houden aan de beperking op cashbetalingen kunnen boetes krijgen tot 10 % van het onwettig betaalde of geschonken bedrag, met een maximum van 1.800.000 euro.
Zo brachten de controles van de Economische Inspectie van de FOD Economie in 2017 maar liefst 12 miljoen euro aan illegale cashbetalingen aan het licht en werden er 60 processen-verbaal overgemaakt aan het parket.
Over FOD Economie
De FOD Economie voorziet de hefbomen voor een competitieve, goedwerkende en duurzame economie en ondersteunt de economische groei van ons land. De FOD neemt deel aan het economisch beleid en werkt mee aan het vastleggen van een modern wettelijk kader voor de Belgische economie, rekening houdend met de institutionele, Europese en internationale context. De bescherming van de consumenten en de ondernemingen, met specifieke aandacht voor de kmo’s, staat hierbij centraal.
Contactgegevens
-
- Lien Meurisse (NL)
-
Enkel voor journalisten
Tel.: +32 2 277 90 93
Gsm: +32 477 55 50 83 - press@economie.fgov.be
Gerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
Later betalen? Pas op voor de payback!
FOD Economie waarschuwt jongeren voor de risico’s van ‘buy now, pay later’-diensten. Onzorgvuldig gebruik kan leiden tot hoge schulden en incasso.
Illegale verkoop van geneesmiddelen: gezamenlijke actie van FOD Economie en FAGG legt grootschalige oplichting bloot
Die richtte zich tot frauduleuze webshops die illegale geneesmiddelen verkopen. Het gecoördineerde onderzoek bracht ernstige risico's voor de volksgezondheid en een grootschalige oplichting aan het...
Markten: meer dan de helft van de handelaars in overtreding
Vorig jaar voerde de FOD Economie een uitgebreide onderzoek naar de Belgische markten. Meer dan één op twee handelaars (57,2 %) overtrad de regelgeving.
Phishing: trap niet in de val
Oplichters zijn gewiekster dan ooit en spelen met je persoonlijke gegevens. Ontdek hoe je phishingpogingen herkent en hoe je voorkomt dat je er het slachtoffer van wordt.
Genoeg van ongewenste reclameoproepen? Reageer!
Ben je maar al te goed bekend met de eindeloze ongewenste telefoontjes van marketingbureaus? Maak daar meteen een einde aan door je telefoonnummer te registreren op de “Bel-me-niet-meer-lijst”.