Blijf op de hoogte


Snel rijk met cryptomunten of alles kwijt met corrupte munten?

4 vuistregels om je niet te laten misleiden

Cryptomunten: vergeet snel rijk worden

De publieke aandacht van cryptomunten is de jongste tijd sterk gestegen. Investeren in cryptomunten is populair, maar het zorgt er ook voor dat er een pak meer mensen opgelicht worden. Dit jaar werd al bijna 2,2 miljoen euro aan verloren bedragen gerapporteerd bij het Meldpunt van de FOD Economie en bij de FSMA door minstens 118 slachtoffers. En dat is wellicht slechts het topje van de ijsberg. Voor meldingen van fraude geldt er namelijk een dark number van 96%: slechts 4% van de fraude wordt gemeld. De totaal geschatte financiële schade op jaarbasis van fraude met cryptomunten bedraagt dan zo’n 130 miljoen euro.

"Er werd een uitbetaling beloofd, maar de betaling kwam er nooit"

Hqdefault

Hoe oplichting met cryptomunten vermijden?

Laat je niet misleiden met volgende 4 vuistregels:

  1. Zorg dat je weet met wie je te doen hebt. Controleer je tegenpartij: is er een website? Hoe oud is die? Welke personen zitten erachter? Vermoed je dat het een website is die cryptomunten aanbiedt, zoek dan op of de website gekend staat voor fraude. Vind je geen betrouwbare gegevens? Laat het dan voor wat het is. Je veiligheid is te kostbaar.
  2. Deel nooit persoonlijke gegevens. Oplichters vragen vaak om een kopie van je identiteitskaart, een foto of bewijs van je domicilie. Soms beweren ze dat dit wettelijk verplicht is. Ga hier in ieder geval niet op in.
  3. Eis duidelijke en verstaanbare informatie van je gesprekspartner. En blijf kritisch voor die informatie. Neem je tijd voor je op een aanbod ingaat. Laat je zeker niet opjagen of intimideren.
  4. Wees op je hoede voor (beloftes van) buitensporige winst. Als een rendement je te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook. Winst is nooit gegarandeerd.

Meld je eigen fraudegeval

Zelf iets verdachts gezien, of op zoek naar meer informatie en tips? Dan kan je terecht op de onze website.

Contactinformatie

Contact
Adres

Vooruitgangstraat 50
1210 Brussel