De publieke aandacht van cryptomunten is de jongste tijd sterk gestegen. Investeren in cryptomunten is populair, maar het zorgt er ook voor dat er een pak meer mensen opgelicht worden. Dit jaar werd al bijna 2,2 miljoen euro aan verloren bedragen gerapporteerd bij het Meldpunt van de FOD Economie en bij de FSMA door minstens 118 slachtoffers. En dat is wellicht slechts het topje van de ijsberg. Voor meldingen van fraude geldt er namelijk een dark number van 96%: slechts 4% van de fraude wordt gemeld. De totaal geschatte financiële schade op jaarbasis van fraude met cryptomunten bedraagt dan zo’n 130 miljoen euro.
- Zorg dat je weet met wie je te doen hebt. Controleer je tegenpartij: is er een website? Hoe oud is die? Welke personen zitten erachter? Vermoed je dat het een website is die cryptomunten aanbiedt, zoek dan op of de website gekend staat voor fraude. Vind je geen betrouwbare gegevens? Laat het dan voor wat het is. Je veiligheid is te kostbaar.
- Deel nooit persoonlijke gegevens. Oplichters vragen vaak om een kopie van je identiteitskaart, een foto of bewijs van je domicilie. Soms beweren ze dat dit wettelijk verplicht is. Ga hier in ieder geval niet op in.
- Eis duidelijke en verstaanbare informatie van je gesprekspartner. En blijf kritisch voor die informatie. Neem je tijd voor je op een aanbod ingaat. Laat je zeker niet opjagen of intimideren.
- Wees op je hoede voor (beloftes van) buitensporige winst. Als een rendement je te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook. Winst is nooit gegarandeerd.
Zelf iets verdachts gezien, of op zoek naar meer informatie en tips? Dan kan je terecht op de onze website.
Over FOD Economie
De FOD Economie voorziet de hefbomen voor een competitieve, goedwerkende en duurzame economie en ondersteunt de economische groei van ons land. De FOD neemt deel aan het economisch beleid en werkt mee aan het vastleggen van een modern wettelijk kader voor de Belgische economie, rekening houdend met de institutionele, Europese en internationale context. De bescherming van de consumenten en de ondernemingen, met specifieke aandacht voor de kmo’s, staat hierbij centraal.
Contactgegevens
-
- Lien Meurisse (NL)
-
Enkel voor journalisten
Tel.: +32 2 277 90 93
Gsm: +32 477 55 50 83 - press@economie.fgov.be
Gerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
Illegale verkoop van geneesmiddelen: gezamenlijke actie van FOD Economie en FAGG legt grootschalige oplichting bloot
Die richtte zich tot frauduleuze webshops die illegale geneesmiddelen verkopen. Het gecoördineerde onderzoek bracht ernstige risico's voor de volksgezondheid en een grootschalige oplichting aan het...
Phishing: trap niet in de val
Oplichters zijn gewiekster dan ooit en spelen met je persoonlijke gegevens. Ontdek hoe je phishingpogingen herkent en hoe je voorkomt dat je er het slachtoffer van wordt.
Steeds meer meldingen over hersteldiensten
De FOD Economie ontving in 2024 1.068 meldingen over hersteldiensten. Die gingen vooral over woekerprijzen, onrechtmatige benadering, onvolledige informatie over de prijs en een gebrekkige uitvoering.
Week van de Consument: FOD Economie geeft tips en advies
Vorig jaar ontving de FOD Economie 28.220 meldingen over consumentenproblemen. Deze cijfers tonen aan dat goede informatie en preventie essentieel zijn om consumenten te beschermen.
FOD Economie sluit 39 frauduleuze websites
De Economische Inspectie van de FOD Economie sloot vorig jaar, via een snelle procedure, 39 webshops. Hoe herken je malafide sites en koop je veilig online? Ontdek het via onze tips.