Blijf op de hoogte


Brandstofetiketten overal hetzelfde in Europa

De brandstofetiketten worden geharmoniseerd in de Europese Unie. De benamingen "diesel", "ongelode benzine" en ook de octaangehaltes 95 of 98 blijven duidelijk aangeduid aan de pomp.

We kennen ze als groene of gele labels met benamingen als Super 98, Super 95 E10 en Diesel. Vanaf nu worden de identificatie-etiketten voor brandstoffen in de hele EU uniform, zowel in benaming als kleur. Zwarte belettering op een witte achtergrond wordt de regel voor alle etiketten.

Waarom deze verandering?

De Europese Unie wil consumenten helpen bij de keuze van de geschikte brandstof voor hun voertuig in de hele EU, vooral met het oog op de invoering van nieuwe brandstoffen.

De nieuwe etiketten worden dus gebruikt in de 28 lidstaten van de EU, alsook in IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Macedonië, Servië, Zwitserland en Turkije.

Wat verandert er?

Er bestaan specifieke etiketsjablonen voor benzinebrandstoffen (een cirkel), dieselbrandstoffen (een vierkant) en gasvormige brandstoffen (een ruit).

In België worden de vier meest gebruikte brandstoffen, benzine 98 en 95 E10, diesel en lpg, als volgt afgebeeld:

Aan de pomp ziet het er in de praktijk zo uit:

In geval van twijfel over het type brandstof dat u moet gebruiken, neemt u best contact op met uw garagist.

Waar vindt u de nieuwe etiketten?

De nieuwe etiketten zijn op verschillende plaatsen te zien:

  • op nieuwe voertuigen (op de markt gebracht of ingeschreven na 12 oktober 2018), in de nabijheid van de tankdop, en in de gebruiksaanwijzing;
  • in tankstations, op de pomp en op het brandstofpistool;
  • bij autodealers.

Goede reis!

Contactinformatie

Contact
Adres

Vooruitgangstraat 50
1210 Brussel