De brandstofetiketten worden geharmoniseerd in de Europese Unie. De benamingen "diesel", "ongelode benzine" en ook de octaangehaltes 95 of 98 blijven duidelijk aangeduid aan de pomp.
We kennen ze als groene of gele labels met benamingen als Super 98, Super 95 E10 en Diesel. Vanaf nu worden de identificatie-etiketten voor brandstoffen in de hele EU uniform, zowel in benaming als kleur. Zwarte belettering op een witte achtergrond wordt de regel voor alle etiketten.
De Europese Unie wil consumenten helpen bij de keuze van de geschikte brandstof voor hun voertuig in de hele EU, vooral met het oog op de invoering van nieuwe brandstoffen.
De nieuwe etiketten worden dus gebruikt in de 28 lidstaten van de EU, alsook in IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Macedonië, Servië, Zwitserland en Turkije.
Er bestaan specifieke etiketsjablonen voor benzinebrandstoffen (een cirkel), dieselbrandstoffen (een vierkant) en gasvormige brandstoffen (een ruit).
In België worden de vier meest gebruikte brandstoffen, benzine 98 en 95 E10, diesel en lpg, als volgt afgebeeld:
In geval van twijfel over het type brandstof dat u moet gebruiken, neemt u best contact op met uw garagist.
- op nieuwe voertuigen (op de markt gebracht of ingeschreven na 12 oktober 2018), in de nabijheid van de tankdop, en in de gebruiksaanwijzing;
Over FOD Economie
De FOD Economie voorziet de hefbomen voor een competitieve, goedwerkende en duurzame economie en ondersteunt de economische groei van ons land. De FOD neemt deel aan het economisch beleid en werkt mee aan het vastleggen van een modern wettelijk kader voor de Belgische economie, rekening houdend met de institutionele, Europese en internationale context. De bescherming van de consumenten en de ondernemingen, met specifieke aandacht voor de kmo’s, staat hierbij centraal.
Contactgegevens
-
- Lien Meurisse (NL)
-
Enkel voor journalisten
Tel.: +32 2 277 90 93
Gsm: +32 477 55 50 83 - press@economie.fgov.be
Gerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
Acht op de tien van de gecontroleerde games manipuleert spelers
Uit wereldwijd onderzoek blijkt dat Belgische games in orde zijn, maar 80% van andere videogames spelers manipuleert met subtiele en misleidende strategieën.
Nieuwe regels voor de invoer van culturele goederen
Vanaf 28 juni 2025 veranderen de regels voor de invoer van cultuurgoederen in de hele Europese Unie. Ze zijn van toepassing als je kunst of antieke voorwerpen van landen buiten de EU invoert.
FOD Economie haalt fopspeenhouders uit de handel
De FOD Economie controleerde zes fopspeenhouders. Drie exemplaren bleken zo risicovol dat ze onmiddellijk uit de handel zijn genomen en teruggeroepen.
De Festival survival guide: 10 tips voor een zorgeloze festivalzomer
De FOD Economie lanceert de Festival survival guide. Die bevat 10 tips die festivalgangers helpen om goed voorbereid te vertrekken, slimme keuzes te maken en onaangename verrassingen te vermijden.
Nieuwe energielabels voor smartphones, tablets en droogkasten
Vanaf 20 juni 2025 krijgen smartphones en tablets een label en vanaf 1 juli 2025 geldt een nieuw label voor droogkasten.