Blijf op de hoogte


Er cool uitzien én zichtbaar zijn? Yes, you can!

Praktische tips met campagne #ZieMeShinen

De jongste vijf jaar stierven 74 fietsers en raakten meer dan 6.800 fietsers gewond bij een verkeersongeval in het donker. Vooral jongeren zijn het slachtoffer in het donker. Ook opvallend: 7 op de 10 jongeren zijn liever cool dan zichtbaar op de fiets en 8 op de 10 jongeren dragen zelden of nooit fluorescerende of reflecterende accessoires. Nochtans bestaan er veel coole en modieuze manieren - zelfs hippe fluohesjes! - om je te laten zien op de weg. En waarop moet je letten als je fietsverlichting en accessoires koopt? Lees daarom onze praktische tips en laat je shinen.

Tip 1: Minstens 100 lumen

Het aantal lumen (lichtsterkte) staat meestal op de verpakking van de fietsverlichting. Met 50 à 100 lumen ben je goed zichtbaar wanneer er veel straatverlichting is. Rij je vooral langs slecht verlichte wegen, dan kies je best voor 100 tot 500 lumen en langs onverlichte wegen gebruik je meer dan 500 lumen.

Tip 2: Geef licht, ook als je stilstaat

Als je fietst, sta je regelmatig ook stil. Kies voor verlichting die blijft werken als je stilstaat. Zo ben je altijd zichtbaar.

Tip 3: Zorg voor een goede batterij

Heb je lichten met batterijen, vervang ze dan op tijd of laad ze regelmatig op.

Tip 4: Kies een goede kleur

De meest zichtbare fluokleuren zijn geel, groen en oranje.

Tip 5: Fluo is ok, reflecteren is top

Fluo helpt al heel wat, zeker wanneer het schemert, maar in het donker heeft reflecteren een veel groter effect op je zichtbaarheid.

Tip 6: Met lichte kledij ben je veel sneller zichtbaar

Met donkere kledij ben je op 20 meter zichtbaar, maar lichte kledij al vanop 50 meter.

Tip 7: Koop iets wat je mooi vindt

Koop niet zomaar snel iets dat je eigenlijk niet mooi vindt. De kans is groot dat het in je kast blijft liggen. Er bestaan heel veel modieuze, coole én zichtbare accessoires en kledij. Verschillende kledingmerken hebben zelfs hun eigen trendy fluohesje ontworpen.

Tip 8: Ook voor skateboard, step, hoverboard, enzovoort

Skateboard, step, hoverboard, monowheel, segway? Ook dan moet je je goed zichtbaar maken.

7 op 10 jongeren liever cool dan zichtbaar

Tussen 2012 en 2017 stierven 74 fietsers en raakten 6.828 fietsers gewond bij een verkeersongeval in het donker. Vooral jongeren zijn het slachtoffer in het donker: tussen 2012 en 2017 vielen er 16 doden en 2.383 gewonden bij jongeren. Uit een recent onderzoek van een rugzakkenproducent naar verkeersveiligheid en coolness blijkt dat 7 op de 10 jongeren liever cool zijn dan zichtbaar op de fiets. Jongeren vinden reflecterende accessoires minder cool dan kinderen jonger dan 12 jaar en dragen ze ook minder. In het onderzoek bevestigen ouders dat de middelbare school een kantelmoment is.  Volgens meer dan de helft weigerde hun kind vanaf dan fluohesjes en andere veiligheidsaccessoires te dragen.

Contactinformatie

Contact
Adres

Vooruitgangstraat 50
1210 Brussel