De vermelding "made in..." vinden we terug op veel producten die we dagelijks gebruiken. Die aanduiding, die de consument soms als een kwaliteitsgarantie beschouwt, is vooral nuttig in het kader van de internationale handel. Maar wat betekent dit label precies?
Een horloge "Made in Switzerland", een fiets "Made in Italy", chocolade "Made in Belgium", … de vermelding van de oorsprong is vaak belangrijke informatie voor de consument, die soms denkt dat het een kwaliteitsgarantie is of juist een risico om een onbetrouwbaar product te kopen.
Die notie van oorsprong is echter complexer dan het lijkt en een fiets "Made in Italy" is misschien niet zo Italiaans als je zou denken. Grondstoffen of componenten kunnen immers tijdens het productieproces van het eindproduct zijn toegevoegd en/of verwerkt. Ook kan het zijn dat sommige productiestappen in een ander land hebben plaatsgevonden.
Kom alles te weten over de oorsprong van producten en de eraan verbonden risico’s in Trefpunt Economie.
Over FOD Economie
De FOD Economie voorziet de hefbomen voor een competitieve, goedwerkende en duurzame economie en ondersteunt de economische groei van ons land. De FOD neemt deel aan het economisch beleid en werkt mee aan het vastleggen van een modern wettelijk kader voor de Belgische economie, rekening houdend met de institutionele, Europese en internationale context. De bescherming van de consumenten en de ondernemingen, met specifieke aandacht voor de kmo’s, staat hierbij centraal.
Contactgegevens
-
- Lien Meurisse (NL)
-
Enkel voor journalisten
Tel.: +32 2 277 90 93
Gsm: +32 477 55 50 83 - press@economie.fgov.be
Gerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
Brandstoffen in tankstations zijn van topkwaliteit
In 2023 voldeed bijna 95 % van de geteste stalen in de Belgische tankstations aan de kwaliteitsnormen.
Stijging van de wettelijke maximale tarieven voor bepaalde consumentenkredieten
Op 1 december 2023 stijgen de maximale tarieven voor de kredietopeningen met 1 procentpunt.
Gerechtsdeurwaarders: verouderde tarieven en niet-gepaste marktpraktijken
Het Prijzenobservatorium voerde een studie uit over de gerechtsdeurwaarderssector. Die brengt verouderde tarieven, niet-gepaste marktpraktijken en een gebrek aan transparantie in de honoraria en ko...
Meer overtredingen vastgesteld in 2022
In 2022 startte de Economische Inspectie van de FOD Economie 18.625 controledossiers. Die gaven aanleiding tot 7.608 waarschuwingen en 2.256 processen-verbaal.
Stijging van de wettelijk maximale tarieven voor consumentenkredieten
Op 1 juni 2023 stijgen de maximale tarieven voor kredietcontracten.