Laat je niet bedotten door frauduleuze reclameronselaars

Kreeg je een voorstel om de adresgegevens van je bedrijf te laten opnemen in een bedrijvengids? Ontving je een factuur met het voorstel om domeinnamen voor jouw activiteit terug te kopen? Of kreeg je bezoek van een ronselaar die je voorstelde om reclame te maken in een regionaal blad? Lees dan zeker de kleine lettertjes en wees op je hoede want misschien werd je gecontacteerd door een frauduleuze reclameronselaar.

cytonn-photography-GJao3ZTX9gU-unsplash.png
  • png

Frauduleuze reclameronselaars richten zich op ondernemingen. Ze proberen je op tal van manieren een contract te laten ondertekenen waarbij je de indruk krijgt dat je betaalt voor goede reclame. In werkelijkheid hang je plots vast aan een contract van meerdere jaren voor een abnormaal hoge prijs en krijg je maar weinig extra zichtbaarheid.

Verschillende werkwijzen

Reclameronselaars zijn creatief en verzinnen regelmatig nieuwe methodes om geld af te troggelen:

  • De meest gekende is het aanbod om je bedrijf te laten opnemen in een bedrijvengids. Je krijgt vooraf ingevulde formulieren opgestuurd. Die lijken van een overheidsinstantie afkomstig of wekken de indruk dat er al een contract bestaat tussen de bedrijvengids en jouw onderneming. Ga je akkoord, dan hang je vast aan een duur contract.
  • Je ontvangt per brief, fax of e-mail een bericht met de vraag om de gegevens van je onderneming na te kijken en waar nodig aan te passen. Je moet het document ondertekenen en terugsturen. Door die ondertekening ben je als nietsvermoedende onderneming gebonden aan een zeer duur contract dat pas enkele jaren later afloopt én waarbij de tegenprestatie weinig tot niets voorstelt.
  • Je krijgt bezoek van een ronselaar. Hij vraagt je een bijdrage om reclame voor je onderneming op te nemen in een reclametijdschrift of catalogus die in de regio verspreid of verkocht wordt ten voordele van een goed doel. In de meeste gevallen is dat liefdadig doel twijfelachtig. Zodra je het aanbod van de ronselaar hebt aanvaard, krijg je de vraag om het plaatsen van de reclame te bevestigen. Bevestig je dat, dan onderteken je eigenlijk een tweede contract met reclame in nog een ander blad (ze veranderen de titel lichtjes waardoor het niet opvalt).
  • Ook domeinnamen worden gebruikt in de oplichting. Een domeinnaam is de naam van een website zoals bijvoorbeeld www.test.be. Je wordt opgebeld met de vraag om domeinnamen met de naam van jouw firma via hen te registreren. Je betaalt daarvoor nietsvermoedend woekerprijzen. Doe je dat niet, dan mis je zogezegd een goede kans op reclame en loop je het risico dat anderen die domeinnamen opkopen, wat dan weer het imago van je bedrijf zou kunnen schaden. Heb je al een website met de naam van jouw firma die eindigt op .be dan proberen ze jou andere extensies te verkopen zoals .biz, .net of .name.

Dalende trend in het aantal klachten

De FOD Economie zet sterk in op preventie en controle zodat handelaars geen slachtoffer worden van oneerlijke praktijken. Zo werd de banksector geïnformeerd over de modus operandi van de fraudeurs. Daardoor zijn banken alert geworden voor het fenomeen en zo nodig blokkeren ze bankrekeningnummers. Ook is er een actieve samenwerking met de politiediensten en de parketten en werden enkele belangrijke reclameronselaars strafrechtelijk vervolgd, waarbij tot 5 jaar effectieve gevangenisstraf werd uitgesproken.

De gecombineerde aanpak op zowel repressief als preventief vlak heeft ertoe geleid dat het aantal meldingen al enkele jaren na elkaar daalt. In 2020 werden 162 klachten ingediend bij het Meldpunt van de FOD Economie. De totale schade bedroeg 14.232 euro wat neerkomt op ongeveer 88 euro per gedupeerde. Lien Meurisse, woordvoerster FOD Economie
Copy: Copy: Copy: Aantal meldingen reclameronselaars FR

Hierop kan je letten

  • Ga na of het reclamebedrijf opgenomen is in de grijze lijst van frauduleuze reclameronselaars op de website van de FOD Economie.
  • Controleer de identiteit van de reclameronselaar grondig.
  • Lees de contractvoorwaarden goed na.
  • Onderteken nooit een twijfelachtig aanbod of een aanbod dat je niet begrijpt.
  • Ga systematisch na of een factuur wel overeenstemt met een gevraagde dienst.
  • Betaal niets (zelfs al ontvang je een factuur waarop de vermelding “herinnering” is aangebracht).

Al ondertekend of betaald?

  • Stop eerst en vooral alle verdere betalingen!
  • Meld de oneerlijke handelspraktijk bij het Meldpunt van de FOD Economie. De Economische Inspectie van de FOD Economie analyseert de melding en kan beslissen om een onderzoek in te stellen en zo een einde te maken aan die frauduleuze praktijken.
  • Een terugbetaling of kosteloze verbreking van het ondertekende contract bekom je enkel via gerechtelijke weg.

Over FOD Economie

De FOD Economie voorziet de hefbomen voor een competitieve, goedwerkende en duurzame economie en ondersteunt de economische groei van ons land. De FOD neemt deel aan het economisch beleid en werkt mee aan het vastleggen van een modern wettelijk kader voor de Belgische economie, rekening houdend met de institutionele, Europese en internationale context. De bescherming van de consumenten en de ondernemingen, met specifieke aandacht voor de kmo’s, staat hierbij centraal.

Contactgegevens

Ontvang het laatste FOD Economie nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL