Blijf op de hoogte


Het energielabel in een nieuw jasje

De energielabels die weergeven hoeveel energie elektrische en huishoudelijke apparaten verbruiken, zullen vanaf 1 maart 2021 in de winkels te zien zijn. Bedoeling is om de verbeterde energieprestaties bij te benen en de productie van nog energiezuinigere toestellen te promoten.

A+++, A+, B, C … consumenten kennen die energie-efficiëntieklassen maar al te goed. Ze geven hen in één oogopslag info over het energieverbruik van elektrische apparaten, gaande van de meest zuinige toestellen (donkergroen/A+++) naar de meest energieverslindende toestellen (rood/D of zelfs G volgens de oudste regelgeving).

Dankzij de technologische vooruitgang nam de energie-efficiëntie van producten door de jaren heen alsmaar toe. Steeds meer toestellen in de winkels krijgen de energieklasse A (van A+ tot A+++). Consumenten hebben het daardoor moeilijk om door het bos de bomen te zien. Ze houden enkel vast aan de letter A en gaan er daarbij vanuit dat ze een van de meest energiezuinige toestellen op de markt kopen. 

Daarom wordt het energielabel tegen 1 maart 2021 herzien en vereenvoudigd. Het nieuwe systeem bevat zeven klassen, die van A tot G gaan. Gedaan dus met A+, A++ en A+++.

In eerste instantie geldt de nieuwe indeling voor vier categorieën toestellen:

  • Huishoudelijke wasmachines en was-droogcombinaties (geen droogkasten!)
  • Televisie- en computerschermen
  • Koel-/vriesapparatuur (koelkasten, diepvriezers en wijnklimaatkasten)
  • Huishoudelijke vaatwassers

Vanaf 1 september 2021 komen daar ook elektrische lampen bij. Andere categorieën toestellen worden later toegevoegd.

Oude labels vergelijken met de nieuwe heeft geen zin

De consument mag het energielabel met klassen A+, A++ en A+++ (oude energielabel) nooit vergelijken met de nieuwe energielabels, dat die klassen niet bevat. Een klasse B van morgen komt helemaal niet meer overeen met een klasse B van vandaag. Ter illustratie kan een koelkast van klasse A+++ die vandaag wordt aangekocht, na 1 maart 2021 in klasse B of C terechtkomen. De reden is simpel: ook de testmethode en de indelingscriteria worden herzien en verfijnd.

We tonen dit aan met een voorbeeld van wasmachines:

Het verbruik dat wordt getoond op het huidige energielabel, is gebaseerd op metingen gedaan onder ideale omstandigheden zoals een volle trommel. Ook testmethoden evolueren en in de nieuwe testmethode houden we ook rekening met minder ideale omstandigheden. Zo wachten mensen niet altijd tot ze een volle wasmachine hebben maar draaien ze ook al eens een halve wasmachine. Dit realistischer gebruikspatroon wordt nu beter in rekening gebracht op het nieuwe energielabel.

In het begin wordt bijna geen enkel toestel in de nieuwe klasse A opgenomen. Die klasse is bestemd voor apparaten die in de toekomst hogere energieprestaties leveren dan diegene die vandaag op de markt zijn. Op die manier wordt de technologische vooruitgang gestimuleerd zonder dat de indeling op korte termijn moet veranderen.

Hqdefault

 

Contactinformatie

Contact
Adres

Vooruitgangstraat 50
1210 Brussel