Blijf op de hoogte


Snel geld nodig? Herken onbetrouwbare aanbiedingen met deze 7 tips

Je bent dringend op zoek naar geld voor die nieuwe televisie die je altijd wou en zoekt daarvoor een zo voordelig mogelijke lening. Je komt liever niet buiten omwille van het coronavirus en net op dat moment zie je in je mailbox of via sociale media een zeer aantrekkelijke aanbieding voor een krediet of lening. Je krijgt een lage rentevoet, een flexibele looptijd en je hoeft geen bewijs van inkomen voor te leggen. Let op want onbetrouwbare kredietgevers zijn aan een stevige opmars bezig.

Hoe gaan frauduleuze kredietgevers te werk?

Onbetrouwbare kredietgevers bieden je vaak aantrekkelijke leningen of kredieten aan via pop‑upadvertenties, Facebook, e-mail, WhatsApp of sms. Maar ook als je zelf actief op zoek gaat naar goedkope leningen of kredieten via online zoekmachines, is de kans groot dat je op onbetrouwbare kredietgevers stoot.

Ga je in op het aanbod, dan krijg je de vraag om op voorhand bepaalde bedragen te betalen op een (al dan niet Belgische) bankrekening of geld over te maken via een geldtransfer.

Na die betaling laten de frauduleuze kredietverstrekkers niets meer van zich horen. Daardoor is het onmogelijk of zeer moeilijk om je geld te recupereren. In sommige gevallen gaan de oplichters zelfs nog verder en vragen ze je – na de eerste betaling – om verschillende extra bedragen voordat ze, zogezegd, jouw lening kunnen uitbetalen op je rekening.

Ter illustratie: de FOD Economie kreeg in 2020 216 meldingen over frauduleuze kredietgevers, dat is meer dan een verdrievoudiging ten opzichte van 2016.

Onze tips om niet in de val te trappen

  • Betaal niets zolang het bedrag van de lening niet op je rekening staat. Een vergunde kredietgever vraagt je nooit om op voorhand bepaalde kosten te betalen. De dossierkosten en de kosten van het krediet moeten in het jaarlijkse kostenpercentage zijn opgenomen en kunnen zelfs deel uitmaken van de maandelijkse aflossingen.
  • Achterhaal of deze persoon of firma over de nodige vergunning of registratie beschikt via de zoekfunctie op de website van de FSMA. Kun je de organisatie niet terugvinden, dan gaat het wellicht om oplichters.
  • Controleer de identiteit van je contactpersoon (KBO-nummer, adres, maatschappelijke benaming, e-mail (gaat het bijvoorbeeld om een professioneel e-mailadres en geen @hotmail.com of @gmail.com-adres). 
  • Deel geen persoonsgegevens mee of geef geen kopie van je identiteitskaart als je niet zeker bent of de kredietverstrekker betrouwbaar is.
  • Een vergunde kredietverstrekker stelt altijd vragen over je persoonlijke en financiële situatie.
  • Let op het taalgebruik van de kredietverstrekker (gebrekkig Nederlands / Frans).
  • Laat je niet verblinden door de voordelige rentevoet en de geringe formaliteiten. Geld lenen, kost geld en droomleningen bestaan niet.

 

Heb je je toch laten verleiden tot betalen? Signaleer dat dan bij het Meldpunt van de FOD Economie en bij de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) zodat zij de problematiek in kaart kunnen brengen. En dien zeker een klacht in bij de lokale politie.

Contactinformatie

Contact
Adres

Vooruitgangstraat 50
1210 Brussel