De Economische Inspectie van de FOD Economie stelt vast dat de gegevens van 1 op de 5 ondernemingen niet correct of volledig zijn ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Juiste gegevens in de KBO-databank zijn nochtans voor elke onderneming belangrijk. Wat veel ondernemingen niet weten, is dat ze een groot deel van de gegevens gratis kunnen aanpassen via My Enterprise.
De Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) centraliseert de basisgegevens van ondernemingen en vestigingseenheden en verspreidt ze naar verschillende bevoegde overheidsdiensten. Elke onderneming en vestigingseenheid krijgt van de KBO een uniek identificatienummer van 10 cijfers (vroeger het btw-nummer).
De KBO-databank is het centrale punt voor de gegevens van jouw onderneming of vestigingseenheid en wordt gebruikt door verschillende overheidsdiensten zoals de Rijksdienst voor Arbeidsbemiddeling (RVA), Rijksdienst Sociale Zekerheid (RSZ), Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV ), maar ook gemeenten, politiediensten …
Onjuiste of onvolledige gegevens kunnen dus leiden tot verkeerde conclusies bij overheidsdiensten en onnodige administratie en kosten met zich meebrengen. Zo loop je premies of subsidies mis als je gegevens niet correct zijn of betaal je te veel belastingen.
Ook voor je klanten of leveranciers is het belangrijk om een goed beeld van je onderneming te hebben. Zij kunnen je publiek toegankelijke gegevens gratis opzoeken in de Public Search-functie van de KBO. Oude of foutieve informatie geeft geen goede indruk van je onderneming.
De Economische Inspectie van de FOD Economie gaat bij iedere controle steevast na of de gegevens van de onderneming juist en volledig in de KBO zijn ingeschreven. Uit die controles blijkt dat de gegevens van zowat 1 op de 5 ondernemingen niet correct of niet volledig zijn in de KBO. Het gaat vooral om volgende onjuiste of onvolledige info:
- onvolledige activiteitencodes (economische activiteiten) of activiteitencodes die niet meer van toepassing zijn.
Een deel van de aanpassingen van de gegevens van jouw onderneming in KBO kun je zelf kosteloos uitvoeren via de online toepassing My Enterprise. Welke gegevens je zelf kan aanpassen, hangt af van de rechtsvorm van je onderneming. Een overzicht vind je op onze website.
Er zijn natuurlijk ook een aantal gegevens, zoals het adres van je onderneming, die je als ondernemer niet zomaar zelf kunt aanpassen. Het gaat dan over data die overheidsinstanties of ondernemingsloketten beheren. Om je als ondernemer op weg te helpen, kan je via My Enterprise opzoeken bij welke dienst je daarvoor terecht kan.
Wanneer je beslist om je zelfstandige activiteit te beëindigen, moet je je onderneming ook stopzetten in de KBO. Blijft je onderneming actief staan in KBO, dan kan het zijn dat heffingen en taksen aangerekend worden en dat je sociale bijdragen moet betalen.
Neem dus zeker een kijkje op My Enterprise zodat je kan zien waar je terecht kunt om je onderneming stop te zetten.
Je kunt alle informatie over de KBO en My Enterprise vinden op de website van de FOD Economie. Heb je nog vragen, contacteer dan ons Contact Center op het gratis nummer 0800 120 33 of via het e-mailadres: info.eco@economie.fgov.be.
Over FOD Economie
De FOD Economie voorziet de hefbomen voor een competitieve, goedwerkende en duurzame economie en ondersteunt de economische groei van ons land. De FOD neemt deel aan het economisch beleid en werkt mee aan het vastleggen van een modern wettelijk kader voor de Belgische economie, rekening houdend met de institutionele, Europese en internationale context. De bescherming van de consumenten en de ondernemingen, met specifieke aandacht voor de kmo’s, staat hierbij centraal.
Contactgegevens
-
- Lien Meurisse (NL)
-
Enkel voor journalisten
Tel.: +32 2 277 90 93
Gsm: +32 477 55 50 83 - press@economie.fgov.be
Kopieer link
https://news.economie.fgov.be/199258-mis-geen-premies-en-zorg-voor-juiste-ondernemingsgegevensGerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
FOD Economie stelt neutraal contactpersoon aan voor landbouw- en voedingsketen
Die persoon is er voor iedereen in de sector: van landbouwer tot winkelketen.
Richtlijn over toegankelijkheid: een stap dichter naar een inclusieve samenleving
Daarmee wil Europa de toegang tot producten en diensten voor personen met een beperking in de hele EU verbeteren. Om de betrokken ondernemingen te helpen, stelde de FOD Economie richtlijnen op.
Nieuwe energielabels voor smartphones, tablets en droogkasten
Vanaf 20 juni 2025 krijgen smartphones en tablets een label en vanaf 1 juli 2025 geldt een nieuw label voor droogkasten.
Marktverstoringen: welke sectoren lopen risico?
Bouwmaterialen, voedingsindustrie, elektronische producten en verhuur-lease vertonen volgens het Prijzenobservatorium van de FOD Economie een hoog risico op marktverstoring.
Onderzoek bij meer dan 150 ondernemingen in de meubel- en matrassen sector
De FOD Economie onderzocht handelszaken die meubelen en matrassen verkopen. Bij acht op de tien gecontroleerde ondernemingen werd minstens één overtreding vastgesteld.