Handelaars mogen al enkele jaren geen kosten meer aanrekenen voor elektronische betalingen. Dat geldt zowel voor betalingen in de winkel als online. Maar toch gebeurt het nog. Maar liefst 59 % van de websites waarover bij de Economische Inspectie meldingen binnenkwamen, bleek in overtreding.
Sinds 9 augustus 2018 is het verboden voor handelaars om klanten een toeslag of extra kost te vragen voor betalingen met een betaalkaart of via overschrijving of domiciliëring.
Worden er administratieve kosten aangerekend die losstaan van je bankkaart zoals verzendingskosten, btw-kosten of leveringskosten, dan moet een handelaar altijd duidelijk vermelden wat daaronder valt. Moet je dus extra kosten betalen boven op het bedrag van je bestelling, dan moet je voldoende informatie krijgen over de redenen van de toeslag.
In 2021 kwamen er 320 meldingen binnen van consumenten die zeiden dat ze onterecht kosten hadden betaald. Het ging daarbij soms om een vast bedrag van 30 of 50 cent maar in de meeste gevallen werd een percentage van 2 à 2,5 % van het aankoopbedrag aangerekend. Om perk en paal te stellen aan dergelijke praktijken, startte onze Economische Inspectie een onderzoek naar de websites waarover we klachten ontvingen.Lien Meurisse - Woordvoerster FOD Economie
58 websites werden aan een gedetailleerde controle onderworpen. Van die 58 websites waren er 32 Belgisch (55 %), 24 Nederlands (41 %), 1 Duits (2 %) en 1 uit Curaçao (2 %). 34 (59 %) van hen waren in overtreding.
Van de 32 Belgische ondernemingen vroegen er 15 betaalkosten, waarvan 13 voor meerdere betaalmogelijkheden en 2 uitsluitend voor betalingen via PayPal.
Er werden 13 processen-verbaal van waarschuwing opgesteld. Handelaars die zich niet in orde stellen riskeren een boete van 250 tot 100.000 euro en/of een gevangenisstraf van een maand tot een jaar.
Van de 26 buitenlandse websites die zich tot de Belgische betaler richtten, begingen 19 ondernemingen een inbreuk. 12 van hen vroegen kosten voor meerdere betaalmogelijkheden, 7 rekenden enkel voor PayPal-betalingen kosten door aan de Belgische betaler. Naar aanleiding van de controles schrapten al 5 ondernemingen hun extra kosten voor de Belgische betalers.
Als je ziet dat een handelaar kosten aanrekent voor kaartbetalingen, dan kun je de handelaar er gerust over aanspreken en zeggen dat dat niet wettelijk is. Meld het ook zeker bij de FOD Economie via ConsumerConnect. De Economische Inspectie van de FOD Economie analyseert de melding en kan beslissen om een onderzoek in te stellen.
Over FOD Economie
De FOD Economie voorziet de hefbomen voor een competitieve, goedwerkende en duurzame economie en ondersteunt de economische groei van ons land. De FOD neemt deel aan het economisch beleid en werkt mee aan het vastleggen van een modern wettelijk kader voor de Belgische economie, rekening houdend met de institutionele, Europese en internationale context. De bescherming van de consumenten en de ondernemingen, met specifieke aandacht voor de kmo’s, staat hierbij centraal.
Contactgegevens
-
- Lien Meurisse (NL)
-
Enkel voor journalisten
Tel.: +32 2 277 90 93
Gsm: +32 477 55 50 83 - press@economie.fgov.be
Gerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
Illegale verkoop van geneesmiddelen: gezamenlijke actie van FOD Economie en FAGG legt grootschalige oplichting bloot
Die richtte zich tot frauduleuze webshops die illegale geneesmiddelen verkopen. Het gecoördineerde onderzoek bracht ernstige risico's voor de volksgezondheid en een grootschalige oplichting aan het...
Markten: meer dan de helft van de handelaars in overtreding
Vorig jaar voerde de FOD Economie een uitgebreide onderzoek naar de Belgische markten. Meer dan één op twee handelaars (57,2 %) overtrad de regelgeving.
Phishing: trap niet in de val
Oplichters zijn gewiekster dan ooit en spelen met je persoonlijke gegevens. Ontdek hoe je phishingpogingen herkent en hoe je voorkomt dat je er het slachtoffer van wordt.
Genoeg van ongewenste reclameoproepen? Reageer!
Ben je maar al te goed bekend met de eindeloze ongewenste telefoontjes van marketingbureaus? Maak daar meteen een einde aan door je telefoonnummer te registreren op de “Bel-me-niet-meer-lijst”.
Zalando past misleidende prijzen op website aan
De Economische Inspectie van de FOD Economie stelde misleidende promoties of reclame vast op de website van Zalando. Op vraag van België grepen de Duitse autoriteiten in.