Uit Europees onderzoek blijkt dat ruim 90% van de ondernemers geen geregistreerde intellectuele-eigendomsrechten heeft. Daarom lanceren vijf Belgische en Nederlandse overheidsorganisaties op 26 april 2022 (Werelddag van de intellectuele eigendom) voor het eerst een nieuw gemeenschappelijk digitaal platform voor intellectuele-eigendomsrechten. Het platform Create, Protect & Benefit informeert de meer dan drie miljoen kmo´s in de Benelux over het belang en de meerwaarde van intellectuele eigendom.
Kmo´s met geregistreerde merken, modellen en octrooien hebben per werknemer gemiddeld tot 68% meer omzet. Dat is het opvallende resultaat van een Europese studie dat vorig jaar onderzoek deed bij 127.000 Europese ondernemingen.
Toch heeft maar 9% van de Belgische bedrijven één of meerdere intellectuele-eigendomsrechten (IE-rechten) geregistreerd. Het gaat dan over merken, modellen en octrooien.
Recent Belgisch onderzoek, dat vandaag gepresenteerd wordt, bevestigt het lage aantal bedrijven met geregistreerde intellectuele-eigendomsrechten: slechts 3% van de Belgische bedrijven registreerde een IE-recht in de periode 2010-2019. Ook het positieve effect van intellectuele eigendom op de groei en productiviteit van een KMO werd in die studie bevestigd.
Veel bedrijven denken dat IE-rechten enkel nuttig zijn voor hoogtechnologische uitvindingen. Maar heel veel van wat een bedrijf ontwikkelt of bezit, kan beschermd worden. Van een banaal spatbord tot de broncode van een applicatie van een bedrijf of een product.
Het registreren van een intellectueel-eigendomsrecht is een investering in de toekomst van het bedrijf doordat zijn uitvindingen beschermd worden. Het is een sleutelfactor in de groei van het bedrijfsleven.
Een samenwerking tussen de FOD Economie, het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO), Wallonie Entreprendre, het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) en Octrooicentrum Nederland resulteerde in een nieuw online platform: Create, Protect & Benefit. Dat platform, waar drie miljoen bedrijven een pasklaar antwoord vinden op al hun vragen, moet bedrijven bewust maken van de voordelen van intellectuele eigendom en wat de risico’s zijn als producten en diensten niet beschermd zijn.
Het platform is opgebouwd rond twaalf wegwijzers. Die wegwijzers behandelen alle topics van intellectuele eigendom met een concreet stappenplan dat de ondernemer kan doorlopen. Hier vindt de ondernemer een antwoord op zijn/haar meest voorkomende vragen. Hoe zorg je bijvoorbeeld dat niemand je product kan kopiëren? Of waarom zou je ook het uiterlijk van je product moeten beschermen? Of hoe bewijs je dat je de eerste was met een bepaald idee?
IE-rechten zoals merken en auteursrechten, zijn voor Studio 100 cruciaal om haar activiteiten te kunnen uitrollen én om wat we maken te beschermenHans Bourlon, CEO Studio 100 Groep
Om andere ondernemers te inspireren, verzamelde het platform ook videogetuigenissen van enkele CEO’s van Vlaamse, Waalse en Nederlandse bedrijven. Zij vertellen welke intellectuele-eigendomsrechten ze hebben en welke specifieke meerwaarde ze opleveren. Als de ondernemers nog vragen hebben, biedt het platform ook nog een directe link naar experten die hen verder kan helpen.
Over FOD Economie
De FOD Economie voorziet de hefbomen voor een competitieve, goedwerkende en duurzame economie en ondersteunt de economische groei van ons land. De FOD neemt deel aan het economisch beleid en werkt mee aan het vastleggen van een modern wettelijk kader voor de Belgische economie, rekening houdend met de institutionele, Europese en internationale context. De bescherming van de consumenten en de ondernemingen, met specifieke aandacht voor de kmo’s, staat hierbij centraal.
Contactgegevens
-
- Lien Meurisse (NL)
-
Enkel voor journalisten
Tel.: +32 2 277 90 93
Gsm: +32 477 55 50 83 - press@economie.fgov.be
Kopieer link
https://news.economie.fgov.be/213550-nieuw-digitaal-platform-voor-intellectuele-eigendomGerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
Facturen op papier en via pdf binnenkort verleden tijd! Is uw onderneming klaar voor e-facturatie?
Vanaf 1 januari 2026 moeten alle Belgische bedrijven hun transacties B2B elektronisch factureren. Daarom lanceren de FOD's Financiën en Economie nu een sensibiliseringscampagne.
Zalando past misleidende prijzen op website aan
De Economische Inspectie van de FOD Economie stelde misleidende promoties of reclame vast op de website van Zalando. Op vraag van België grepen de Duitse autoriteiten in.
Onderneming in fusiegemeente? KBO paste adressen aan.
90 % van de adressen in KBO van ondernemingen uit een fusiegemeenten werden automatisch aangepast. De ondernemingen waarbij dat niet mogelijk is, moeten hun gegevens gratis laten aanpassen.
Black Friday-kortingen? Blijf alert en meld misleiding!
Vrijdag 29 november is het Black Friday. De afgelopen jaren ontving de FOD Economie al 1.360 meldingen. Ze stelden 811 overtredingen vast die leidden tot 398 waarschuwingen en 346 processen-verbaal.
Phishing in naam van de FOD Economie
De FOD Economie is regelmatig slachtoffer van phishingaanvallen in zijn naam. De FOD Economie waarschuwt dan ook om niet in die val te lopen.