Blijf op de hoogte


Nieuw digitaal platform toont kmo’s de meerwaarde van intellectuele eigendom

90% van de kmo’s heeft geen geregistreerde intellectuele-eigendomsrechten

Uit Europees onderzoek blijkt dat ruim 90% van de ondernemers geen geregistreerde intellectuele-eigendomsrechten heeft. Daarom lanceren vijf Belgische en Nederlandse overheidsorganisaties op 26 april 2022 (Werelddag van de intellectuele eigendom) voor het eerst een nieuw gemeenschappelijk digitaal platform voor intellectuele-eigendomsrechten. Het platform Create, Protect & Benefit informeert de meer dan drie miljoen kmo´s in de Benelux over het belang en de meerwaarde van intellectuele eigendom.

Minder dan 10% van de kmo´s bezit geregistreerde intellectuele-eigendomsrechten

Kmo´s met geregistreerde merken, modellen en octrooien hebben per werknemer gemiddeld tot 68% meer omzet. Dat is het opvallende resultaat van een Europese studie dat vorig jaar onderzoek deed bij 127.000 Europese ondernemingen.

 

Toch heeft maar 9% van de Belgische bedrijven één of meerdere intellectuele-eigendomsrechten (IE-rechten) geregistreerd. Het gaat dan over merken, modellen en octrooien.

 

Recent Belgisch onderzoek, dat vandaag gepresenteerd wordt, bevestigt het lage aantal bedrijven met geregistreerde intellectuele-eigendomsrechten: slechts 3% van de Belgische bedrijven registreerde een IE-recht in de periode 2010-2019.  Ook het positieve effect van intellectuele eigendom op de groei en productiviteit van een KMO werd in die studie bevestigd.

Verschillende voordelen voor de kmo’s

Veel bedrijven denken dat IE-rechten enkel nuttig zijn voor hoogtechnologische uitvindingen. Maar heel veel van wat een bedrijf ontwikkelt of bezit, kan beschermd worden. Van een banaal spatbord tot de broncode van een applicatie van een bedrijf of een product.

 

Het registreren van een intellectueel-eigendomsrecht is een investering in de toekomst van het bedrijf doordat zijn uitvindingen beschermd worden. Het is een sleutelfactor in de groei van het bedrijfsleven.

 

Een samenwerking tussen de FOD Economie, het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO), de SOWALFIN Groep, het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) en  Octrooicentrum Nederland resulteerde in een nieuw online platform: Create, Protect & Benefit. Dat platform, waar drie miljoen bedrijven een pasklaar antwoord vinden op al hun vragen, moet bedrijven bewust maken van de voordelen van intellectuele eigendom en wat de risico’s zijn als producten en diensten niet beschermd zijn.

Intellectuele-eigendomsrechten zijn er niet alleen voor hightechbedrijven. Ze zijn belangrijk voor elke onderneming en zeker voor kmo’s. Ook zij moeten zich daarvan bewust worden. Vandaag onthullen we een platform dat hen op dat vlak moet verder helpen.

Pierre-Yves Dermagne, minister van Economie

12 wegwijzers beantwoorden meest voorkomende vragen

Het platform is opgebouwd rond twaalf wegwijzers. Die wegwijzers behandelen alle topics van intellectuele eigendom met een concreet stappenplan dat de ondernemer kan doorlopen.  Hier vindt de ondernemer een antwoord op zijn/haar meest voorkomende vragen. Hoe zorg je bijvoorbeeld dat niemand je product kan kopiëren? Of waarom zou je ook het uiterlijk van je product moeten beschermen? Of hoe bewijs je dat je de eerste was met een bepaald idee?

IE-rechten zoals merken en auteursrechten, zijn voor Studio 100 cruciaal om haar activiteiten te kunnen uitrollen én om wat we maken te beschermen

Hans Bourlon, CEO Studio 100 Groep

Om andere ondernemers te inspireren, verzamelde het platform ook videogetuigenissen van enkele CEO’s van Vlaamse, Waalse en Nederlandse bedrijven. Zij vertellen welke intellectuele-eigendomsrechten ze hebben en welke specifieke meerwaarde ze opleveren. Als de ondernemers nog vragen hebben, biedt het platform ook nog een directe link naar experten die hen verder kan helpen.

 

 

Contactinformatie

Contact
Adres

Vooruitgangstraat 50
1210 Brussel