Blijf op de hoogte


Veilig springen in trampolineparken

Een controlecampagne van de FOD Economie in 2021 en 2022 bracht een reeks inbreuken in trampolineparken aan het licht. Uitbaters werden daarbij verplicht om de regelgeving na te leven. Zo is de veiligheid van bezoekers nu gewaarborgd.

Met de herfstvakantie in het vooruitzicht en het sombere weer dat daarmee gepaard kan gaan, rijst voor veel ouders weer de vraag hoe ze hun kinderen kunnen bezig houden. Trampolineparken kunnen dan een uitstekende en ontspannende activiteit zijn.

In die parken zijn verschillende trampolines zo opgesteld dat je voor je plezier en ontspanning van de ene trampoline naar de andere kunt springen. Maar om dat veilig te laten verlopen, moeten trampolineparken voldoen aan een reeks verplichtingen die gaan over de regelgeving van de organisatie van “actieve ontspanningsevenementen”.

Daarom voerde de FOD Economie in 2021 en 2022 zowel op administratief als op technisch vlak een controlecampagne van die trampolineparken.

Natuurlijk zijn trampolineparken een leuk tijdverdrijf in vakantieperiodes. Maar als ouder wil je gerust zijn terwijl je kinderen zich uitleven. Veiligheid is dus een topprioriteit in deze sector, ik ben dan ook blij dat de FOD Economie hier zo doorgedreven op controleert.

Eva De Bleeker, Staatssecretaris voor Consumentenbescherming

Twee derde van de trampolineparken is in overtreding...

Tijdens de campagne werden 21 trampolineparken gecontroleerd. Veertien van hen waren niet in orde en kregen een waarschuwing. Aan die waarschuwing werd een termijn gekoppeld om de tekortkomingen recht te zetten.

Er werden geen ernstige technische tekortkomingen waargenomen. De voornaamste inbreuken die de FOD Economie wel vaststelde waren in de meeste gevallen te wijten aan een onvoldoende kennis van de reglementering. Het gaat over:

  • de aanwezigheid van een verboden vermelding zoals “Gebruik op eigen risico”;
  • het ontbreken van de nodige voorzorgsmaatregelen die er voor moeten zorgen dat  deelnemers en derden niet worden blootgesteld aan onaanvaardbare risico’s. Het gaat daarbij bijvoorbeeld over de beproeving en het onderhoud van de installaties, de opleiding van de medewerkers en de opschriften gericht aan de gebruikers;
  • het ontbreken van een situatieschets en/of een lijst van alle producten die nodig zijn voor een veilige springactiviteit;
  • het ontbreken van een risicoanalyse.

Maar ... de controles werpen hun vruchten af!

Maar liefst 13 van de 14 organisatoren die een waarschuwing kregen, voerden de nodige aanpassingen uit. Slechts één staakte vrijwillig zijn activiteiten omdat er zulke ernstige administratieve tekortkomingen waren, dat zij niet konden worden opgelost binnen de gestelde termijn.

 

Contactinformatie

Contact
Adres

Vooruitgangstraat 50
1210 Brussel