Digitalisering: België loopt achter op zijn buren

Maar onze ondernemingen presteren goed

België verliest 4 plaatsen op de Europese ranglijst van kernprestaties van de digitale economie en samenleving. Dat blijkt uit de Digital Economy and Society Index (DESI). Ons land scoort wel goed op de integratie en het gebruik van digitale technologieën in bedrijven. Dat concludeert de 11e editie van de Barometer van de Informatiemaatschappij van de FOD Economie.

241-22 Baromètre ICT - ICT Barometer.jpg
  • jpg

België staat 16e op de DESI-index 2022 met een totaalscore van 50,3 tegenover een gemiddelde van 52,3 voor de 27 EU-lidstaten. In 2021 bekleedde ons land de 12e plaats.

 

Dat is een van de markantste bevindingen van de 11e editie van de Barometer van de Informatiemaatschappij van de FOD Economie. De Barometer geeft een cijfermatig overzicht van de ontwikkeling van de digitale economie en samenleving in België en in de belangrijkste landen van de Europese Unie (EU). Hij belicht de aandachtspunten voor ons land, op basis van relevante indicatoren uit officiële statistische bronnen.

 

De Digital Economy and Society Index (DESI) werd ontwikkeld door de Europese Commissie. De samengestelde index meet en vergelijkt de prestaties van de lidstaten op belangrijke gebieden van de digitale economie en samenleving. Hij bevat 32 indicatoren en de structuur werd aangepast om de index af te stemmen op de belangrijkste assen en doelstellingen van het Digitale kompas

De DESI 2022 omvat 4 thematische hoofdlijnen (elk met een gewicht van 25 % in de index):

  • menselijk kapitaal;
  • connectiviteit,
  • integratie van digitale technologie;
  • digitale overheidsdiensten.

 

Terwijl België op of boven het Europese gemiddelde zit voor menselijk kapitaal, integratie van digitale technologie en digitale overheidsdiensten, geldt dat niet voor connectiviteit, waar België de laatste plaats inneemt.

Ondanks een internettoegang van meer dan 92 % van de huishoudens en een bijna volledige dekking van de bevolking door snelle breedband (99 %), presteert ons land ondermaats op de volgende gebieden:

  • 5G (25e van 27);
  • breedbandtarieven (27e van de 27);
  • uitrol van glasvezel (27e van de 27);
  • penetratie van vaste verbindingen van ten minste 1 Gbps (17e van de 27).

Goede scores voor de Belgische bedrijven

Het landschap is daarentegen veel gunstiger als het gaat om het gebruik en de integratie van digitale technologieën in Belgische bedrijven.

Bijna 9 van de 10 bedrijven (89 %) beschikken over een breedbandverbinding van ten minste 100 Gbps, waardoor ze online handel kunnen drijven.

In dat verband verkoopt 30 % van de Belgische kmo's online (vergeleken met een gemiddelde van 18 % op Europees niveau). E-commerce is goed voor 28,2 % van de omzet van ondernemingen (voornamelijk in het kader van b2bg-transacties,  transacties tussen bedrijven onderling of tussen bedrijven en overheden), tegenover een Europese gemiddelde van 19,8 %.

Tot slot zijn Belgische bedrijven bijzonder actief in de opleiding van hun werknemers in informatie- en communicatietechnologieën (2e van de 27), het gebruik van clouddiensten (9e van de 27), het gebruik van big data (4e van de 27), het gebruik van sociale media (4e van de 27), het aantal telewerkers (6e van de 27) en het gebruik van artificiële intelligentie (8e van de 27).

Ontdek alle cijfers van de Barometer van de Informatiemaatschappij via:

Favicon for economie.fgov.be Barometer van de informatiemaatschappij economie.fgov.be

 

Over FOD Economie

De FOD Economie voorziet de hefbomen voor een competitieve, goedwerkende en duurzame economie en ondersteunt de economische groei van ons land. De FOD neemt deel aan het economisch beleid en werkt mee aan het vastleggen van een modern wettelijk kader voor de Belgische economie, rekening houdend met de institutionele, Europese en internationale context. De bescherming van de consumenten en de ondernemingen, met specifieke aandacht voor de kmo’s, staat hierbij centraal.

Contactgegevens

Ontvang het laatste FOD Economie nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL