Vanaf nu hebben ondernemingen ook recht op een basisbankdienst. Dat is belangrijk voor ondernemingen uit bepaalde sectoren die moeilijkheden ondervinden om een bankrekening te openen. We geven een overzicht van het hoe en wat.
Voor een onderneming is het essentieel om een bankrekening te hebben waarmee je betalingen kan doen en waardoor je kan deelnemen aan het economische verkeer.
Voor sommige ondernemingen of soms hele sectoren is het in de praktijk echter niet vanzelfsprekend om een bankrekening te verkrijgen. Dat heeft vaak te maken met de regelgeving rond het bestrijden van het witwassen van geld. Banken moeten daarvoor een aantal procedures doorlopen. Bepaalde sectoren lopen een verhoogd risico waardoor banken in vele gevallen weigeren om een bankrekening te openen.
Om er voor te zorgen dat ook die ondernemingen de mogelijkheid krijgen om noodzakelijke verrichtingen te doen, werd de basisbankdienst voor ondernemingen en diplomatieke zendingen ingevoerd. Die verplicht banken om, al dan niet tegen betaling, ook die ondernemingen een bankrekening te geven.
De basisbankdienst is een zichtrekening met een debetkaart waarmee je volgende verrichtingen kunt uitvoeren:
Die verrichtingen kan je alleen uitvoeren als er voldoende geld op de rekening staat. Met een negatief saldo is het dus onmogelijk om nog verrichtingen uit te voeren.
Elke onderneming die in België gevestigd is en die is ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen of een inschrijving aanvraagt, heeft recht op de basisbankdienst.
De FOD Economie ontwikkelde een digitale toepassing waarbij je de aanvraag online kan indienen. Lukt dat niet online, dan krijg je de mogelijkheid om een papieren aanvraagformulier met de post op te sturen.
Dat aanvraagformulier komt terecht bij de basisbankdienst-kamer die jouw aanvraag behandelt. Bij een positief advies beslist de kamer binnen de twee maanden welke bank aangewezen wordt om een bankrekening op te richten binnen de 10 werkdagen. Je kan de bank dus niet zelf kiezen.
Ook als particulier kan je een basisbankdienst aanvragen. Je vindt daarover meer informatie op onze website.
Over FOD Economie
De FOD Economie voorziet de hefbomen voor een competitieve, goedwerkende en duurzame economie en ondersteunt de economische groei van ons land. De FOD neemt deel aan het economisch beleid en werkt mee aan het vastleggen van een modern wettelijk kader voor de Belgische economie, rekening houdend met de institutionele, Europese en internationale context. De bescherming van de consumenten en de ondernemingen, met specifieke aandacht voor de kmo’s, staat hierbij centraal.
Contactgegevens
-
- Lien Meurisse (NL)
-
Enkel voor journalisten
Tel.: 02 277 90 93
Gsm: 0477 55 50 83 - press@economie.fgov.be
-
- Etienne Mignolet (FR)
-
Seulement pour les journalistes
Tel : 02 277 86 74
Gsm : 0486 39 38 91 - press@economie.fgov.be
Gerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
Een nieuwe nomenclatuur van economische activiteiten
Nieuwe NACE-BEL 2025-codes zijn van kracht. Bedrijven moeten hun gegevens in de Kruispuntbank controleren om onjuiste classificaties te voorkomen.
Markten: meer dan de helft van de handelaars in overtreding
Vorig jaar voerde de FOD Economie een uitgebreide onderzoek naar de Belgische markten. Meer dan één op twee handelaars (57,2 %) overtrad de regelgeving.
Een kater voor de Belgische wijnbouw in 2024
De Belgische wijnproductie daalde in 2024 met 64 %. Zo’n 20 % van de wijnboeren verloor zelfs praktisch hun volledige oogst door de slechte weersomstandigheden. Toch zet de groei van de sector door.
Genoeg van ongewenste reclameoproepen? Reageer!
Ben je maar al te goed bekend met de eindeloze ongewenste telefoontjes van marketingbureaus? Maak daar meteen een einde aan door je telefoonnummer te registreren op de “Bel-me-niet-meer-lijst”.
Zalando past misleidende prijzen op website aan
De Economische Inspectie van de FOD Economie stelde misleidende promoties of reclame vast op de website van Zalando. Op vraag van België grepen de Duitse autoriteiten in.