De FOD Economie lanceert de campagne "Mijn zaak cyberveilig". Die moet kmo's ervan overtuigen maatregelen te nemen die de cyberveiligheid van hun activiteiten verbeteren en ondersteunen hen daarbij.
Meer dan 100! Zo veel cybercriminaliteitsincidenten worden in België dagelijks gemeld, goed voor een jaartotaal van 37.982 in 2021. Dat cijfer nam de afgelopen jaren gestaag toe. Dat soort criminaliteit neemt vele vormen aan (online verkoopfraude, spam, phishing, ransomware, enz.) en heeft nare gevolgen voor de slachtoffers.
Die slachtoffers zijn niet alleen burgers maar ook bedrijven. En, in tegenstelling tot wat je zou vermoeden, zijn niet alleen grote ondernemingen het doelwit. Ook kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) zijn een belangrijk mikpunt voor cybercriminelen.
Het ontbreekt kmo’s vaak aan kennis en middelen om zich doeltreffend te beschermen, vooral als hun belangrijkste activiteit geen verband houdt met de virtuele wereld. Meer dan één op de vijf Belgische kmo’s maakte al een IT-beveiligingsincident mee en dat zijn nog maar de gemelde gevallen.
Daarom lanceert de FOD Economie een door de Europese Unie gefinancierde meerjarencampagne om kmo's met weinig kennis van cyberbeveiliging te sensibiliseren en te informeren. De campagne past in het Nationaal Plan voor Herstel en Veerkracht.
De eerste stap in deze campagne is de lancering van de website mijnzaakcyberveilig.be. De inhoud zal evolueren en de website biedt zowel informatie en een risicoanalyse als specifieke instrumenten voor de cyberveerkracht van kmo’s. Voorbeelden daarvan zijn de Quickscan en de Cyberscan.
Met de Quickscan beantwoord je vijf korte vragen, waarna je meteen de eerste aanbevelingen krijgt en wegwijs raakt in de inhoud van de website. Hij is vooral bedoeld voor ondernemingen die niet weten waar ze moeten beginnen om hun IT-beveiliging te verbeteren.
De Cyberscan op zijn beurt is een instrument voor zelfbeoordeling dat ontwikkeld werd door de FOD Economie. Kmo’s ontvangen in ongeveer 20 minuten een evaluatie van de cyberrisico's van hun bedrijf en advies op maat. Concreet krijgen kmo's een gepersonaliseerde cyberbeveiligingsgids die hen laat zien hoe ze hun situatie kunnen verbeteren.
De website staat ook boordevol nuttige informatie en links voor kmo’s die hun bedrijf cyberveiliger willen maken. Het gaat over onderwerpen als wachtwoordbeheer, back-ups, fysieke beveiliging, potentiële interne bedreigingen, bescherming van mobiele apparaten, terminals en netwerken, bestaande opleidingen, en zoveel meer. Geleidelijk aan wordt de inhoud uitgebreid.
Daarnaast lanceerde de FOD Economie in 2022 vijf oproepen rond vijf verschillende thema’s. De winnaars worden in het voorjaar bekend gemaakt. Die gefinancierde projecten zijn een aanvulling op de steun waar kmo’s nu al gebruik van kunnen maken: sectorgidsen, online opleidingen, workshops, beschermingssoftware, cyberbeveiligingsaudits ...
Contactgegevens
-
- Lien Meurisse (NL)
-
Enkel voor journalisten
Tel.: 02 277 90 93
Gsm: 0477 55 50 83 - press@economie.fgov.be
-
- Etienne Mignolet (FR)
-
Seulement pour les journalistes
Tel : 02 277 86 74
Gsm : 0486 39 38 91 - press@economie.fgov.be
Gerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
Zalando past misleidende prijzen op website aan
De Economische Inspectie van de FOD Economie stelde misleidende promoties of reclame vast op de website van Zalando. Op vraag van België grepen de Duitse autoriteiten in.
Onderneming in fusiegemeente? KBO paste adressen aan.
90 % van de adressen in KBO van ondernemingen uit een fusiegemeenten werden automatisch aangepast. De ondernemingen waarbij dat niet mogelijk is, moeten hun gegevens gratis laten aanpassen.
Black Friday-kortingen? Blijf alert en meld misleiding!
Vrijdag 29 november is het Black Friday. De afgelopen jaren ontving de FOD Economie al 1.360 meldingen. Ze stelden 811 overtredingen vast die leidden tot 398 waarschuwingen en 346 processen-verbaal.
Phishing in naam van de FOD Economie
De FOD Economie is regelmatig slachtoffer van phishingaanvallen in zijn naam. De FOD Economie waarschuwt dan ook om niet in die val te lopen.
Booming Belgium: laat u inspireren door onze Belgische ondernemers!
De FOD Economie lanceert op 27 mei 2024 het gloednieuwe webplatform “Booming Belgium” waar kmo’s en zelfstandigen met hun succesverhalen elkaar en anderen kunnen inspireren.