De FOD Economie controleerde vorig jaar 299 ondernemingen in de autosector. Die controles passen in het jaarlijkse toezicht op de verkoop van tweedehandsvoertuigen en de strijd tegen kilometerfraude. Voor de overgrote meerderheid van de gericht gecontroleerde ondernemingen bestond er al een vermoeden van overtredingen. 84 % onder hen bleek dan ook niet in orde met de regelgeving. Toch is er op enkele vlakken een verbetering merkbaar ten opzichte van de vorige jaren.
De FOD Economie controleerde in 2022 299 ondernemingen. Het ging over ondernemingen die tweedehandsvoertuigen verkopen aan particulieren en over ondernemingen die werken aan voertuigen uitvoeren, waarbij ze gegevens zoals de kilometerstand moeten doorgeven aan Car-Pass vzw. Het grootste deel van die ondernemingen werd gecontroleerd omdat er al een vermoeden van overtredingen bestond. Bij 251 onder hen, oftewel 83,9 %, werden één of meerdere inbreuken vastgesteld.
De meeste inbreuken (152 ondernemingen) gingen over een aantal verplichtingen bij de verkoop van tweedehandsvoertuigen:
- Meer dan een kwart van de verkopers overhandigde bij het contract van de verkoop geen car-pass (54 ondernemingen oftewel 28 %).
- Meer dan de helft voorzag geen historiek van het voertuig (111 ondernemingen oftewel 57,5 %). Dat is nochtans verplicht van zodra een voertuig te koop wordt aangeboden.
- Bij meer dan twee derde (134 ondernemingen oftewel 69,4 %) was de verkoopovereenkomst op een of meerdere punten niet in orde (een vijfde van de verkopers stelde zelfs helemaal geen verkoopovereenkomst op).
De top 3 wordt vervolledigd door inbreuken op het doorgeven van car-passgegevens aan de vzw Car-Pass, waarbij 126 ondernemingen één of meerdere overtredingen begingen:
- Bij de ondernemingen die wel gegevens doorgaven, gebeurde dat in 14,7 % van de ondernemingen niet voor elk voertuig waaraan ze werken uitvoerden.
- 57 ondernemingen communiceerden de gegevens niet tijdig (dat moet ten laatste 5 dagen nadat het voertuig de garage verlaat).
- Bij 44 ondernemingen (14,7 %) werd vastgesteld dat het chassisnummer, de datum van de kilometerstand of de kilometerstand niet op de factuur verschenen.
Tenslotte waren er 57 ondernemingen in overtreding met bepalingen over de prijsaanduiding, 55 ondernemingen pleegden inbreuken op de wetgeving van de Kruispuntbank van Ondernemingen en slechts 6 % van de gecontroleerde ondernemingen voldeed niet aan de wetgeving over witwassen (dat gaat dan over de beperking op cashbetalingen).
Sinds 2021 gaat er ook bijzondere aandacht naar de duidelijke vermelding van de wettelijke garantie. Er wordt nog te vaak verwarring gecreëerd tussen de wettelijke en commerciële garantie, of over de duur of het bestaan van de wettelijke garantie.
Al die inbreuken samen leidden tot 379 waarschuwingen en 113 processen-verbaal (sommige ondernemingen kregen meerdere waarschuwingen en/of processen-verbaal).
Ondanks het hoge aantal inbreuken (83,9 %) is er een daling waarneembaar ten opzichte van voorgaande jaren. Zo daalde het aantal inbreuken in verband met car-pass van 58,1 % in 2019 naar 46,7 % in 2021 en 42,1 % in 2022.
Daarnaast daalde ook het aantal inbreuken op het niet doorgeven van gegevens aan de vzw Car-Pass van 26,7 % in 2021 naar 19,4 % in 2022 en verbeterde de kwaliteit van die gegevens (het inbreukpercentage daalde van 22,2 % in 2021 naar 14,7 % in 2022).
Daarnaast worden de prijzen correcter weergegeven, zoals de stevige daling van het aantal inbreuken aantoont: van 33,2 % in 2021 naar 19 % in 2022.
De resultaten van het onderzoek bevestigen dus duidelijk het nut van dit jaarlijkse toezicht, dat zowel repressief als sensibiliserend van aard is.
De car-pass moet worden afgeleverd bij elke verkoop in België van een tweedehandsvoertuig dat in ons land is ingeschreven en dat door een vakman of particulier aan een particulier wordt verkocht.
Kocht je een auto en kreeg je geen car-pass, dan kan je de verkoper daarop aanspreken. Je hebt ook het recht om het contract te laten ontbinden en je geld terug te vragen. Meld dat ook zeker op ConsumerConnect.
- Neem contact op met Car-Pass vzw om de gegevens te verbeteren.
- Meld de foutieve gegevens via ConsumerConnect aan de FOD Economie.
Heb je nog vragen over car-pass, neem dan zeker een kijkje in de FAQ over car-pass op onze website.
Over FOD Economie
De FOD Economie voorziet de hefbomen voor een competitieve, goedwerkende en duurzame economie en ondersteunt de economische groei van ons land. De FOD neemt deel aan het economisch beleid en werkt mee aan het vastleggen van een modern wettelijk kader voor de Belgische economie, rekening houdend met de institutionele, Europese en internationale context. De bescherming van de consumenten en de ondernemingen, met specifieke aandacht voor de kmo’s, staat hierbij centraal.
Contactgegevens
-
- Etienne Mignolet (FR)
-
Seulement pour les journalistes
Tel : 02 277 86 74
Gsm : 0486 39 38 91 - press@economie.fgov.be
-
- Lien Meurisse (NL)
-
Enkel voor journalisten
Tel.: 02 277 90 93
Gsm: 0477 55 50 83 - press@economie.fgov.be
Gerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
Markten: meer dan de helft van de handelaars in overtreding
Vorig jaar voerde de FOD Economie een uitgebreide onderzoek naar de Belgische markten. Meer dan één op twee handelaars (57,2 %) overtrad de regelgeving.
Phishing: trap niet in de val
Oplichters zijn gewiekster dan ooit en spelen met je persoonlijke gegevens. Ontdek hoe je phishingpogingen herkent en hoe je voorkomt dat je er het slachtoffer van wordt.
Genoeg van ongewenste reclameoproepen? Reageer!
Ben je maar al te goed bekend met de eindeloze ongewenste telefoontjes van marketingbureaus? Maak daar meteen een einde aan door je telefoonnummer te registreren op de “Bel-me-niet-meer-lijst”.
Zalando past misleidende prijzen op website aan
De Economische Inspectie van de FOD Economie stelde misleidende promoties of reclame vast op de website van Zalando. Op vraag van België grepen de Duitse autoriteiten in.
FOD Economie sluit 39 frauduleuze websites
De Economische Inspectie van de FOD Economie sloot vorig jaar, via een snelle procedure, 39 webshops. Hoe herken je malafide sites en koop je veilig online? Ontdek het via onze tips.