Misleidende prijzen, onjuiste informatie over garanties, onregelmatigheden bij reclame voor consumentenkrediet... Al enkele jaren ziet de Economische Inspectie van de FOD Economie erop toe dat handelaars de regels van een evenwichtige en transparante markt respecteren, ook op het Autosalon.
En die aanpak werpt vruchten af. Met uitzondering van het weergeven van de prijzen werden weinig inbreuken vastgesteld, en die werden snel gecorrigeerd.
Op het Autosalon 2023 controleerden de inspecteurs 41 merken, 2 cateringstands en 1 ander bedrijf. In zeven gevallen was de informatie over de wettelijke garantie niet duidelijk, omdat ze de indruk gaf onterecht beperkt te zijn (bijvoorbeeld tot een maximum aantal kilometers of een aantal onderdelen). De wettelijke garantie werd ook vaak samen met de commerciële garantie vermeld. Daardoor kreeg de consument de foutieve indruk dat de wettelijke garantie ook onderworpen was aan de beperkingen van de commerciële garantie (wat natuurlijk nooit het geval is). Slechts één merk overtrad de wetgeving over reclame voor consumentenkrediet. Reclame voor private leasecontracten werd wel door alle merken correct weergegeven. Ook de informatie over het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van de voertuigen was bij iedereen in overeenstemming met de regelgeving.
Van de 41 gecontroleerde merken waren er 10 merken die de verkoopprijs niet correct vermeldden. Zo mag de getoonde prijs bijvoorbeeld niet inclusief de inruilpremie voor de oude auto zijn en moet de prijs gaan over exact getoonde model. Onder de overtreders waren ook luxemerken die alleen prijs gaven op vraag.
De exposanten die in overtreding waren, kregen een waarschuwing. Allemaal zetten ze de situatie onmiddellijk of binnen enkele dagen recht.
Dit jaar besteedden de medewerkers van de Economische Inspectie van de FOD Economie bijzondere aandacht aan greenwashing.
Duurzaamheid wordt immers steeds belangrijker en bedrijven maken er op een intelligente manier gebruik van. Daarom controleerden de inspecteurs van de FOD Economie dit jaar voor het eerst ook het gebruik van valse milieuclaims (green claims) door exposanten op het Autosalon. Onder andere volgende milieuclaims werden er gebruikt: “Help to cool the earth by 1°”, “eco-smart” of “duurzaam”.
Maar hele vage of feitelijk onjuiste claims zijn verboden. Twee van de vijf bedrijven die milieuclaims maakten, worden verder onderzocht op mogelijke overtredingen. Uit dat onderzoek moet nog blijken of de milieuclaims gegrond zijn of niet. In geval van greenwashing zal er nog passend worden opgetreden.
Over FOD Economie
De FOD Economie voorziet de hefbomen voor een competitieve, goedwerkende en duurzame economie en ondersteunt de economische groei van ons land. De FOD neemt deel aan het economisch beleid en werkt mee aan het vastleggen van een modern wettelijk kader voor de Belgische economie, rekening houdend met de institutionele, Europese en internationale context. De bescherming van de consumenten en de ondernemingen, met specifieke aandacht voor de kmo’s, staat hierbij centraal.
Contactgegevens
-
- Lien Meurisse (NL)
-
Enkel voor journalisten
Tel.: +32 2 277 90 93
Gsm: +32 477 55 50 83 - press@economie.fgov.be
-
- Etienne Mignolet (FR)
-
Seulement pour les journalistes
Tel : +32 2 277 86 74
Gsm : +32 486 39 38 91 - press@economie.fgov.be
Gerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
Illegale verkoop van geneesmiddelen: gezamenlijke actie van FOD Economie en FAGG legt grootschalige oplichting bloot
Die richtte zich tot frauduleuze webshops die illegale geneesmiddelen verkopen. Het gecoördineerde onderzoek bracht ernstige risico's voor de volksgezondheid en een grootschalige oplichting aan het...
Markten: meer dan de helft van de handelaars in overtreding
Vorig jaar voerde de FOD Economie een uitgebreide onderzoek naar de Belgische markten. Meer dan één op twee handelaars (57,2 %) overtrad de regelgeving.
Phishing: trap niet in de val
Oplichters zijn gewiekster dan ooit en spelen met je persoonlijke gegevens. Ontdek hoe je phishingpogingen herkent en hoe je voorkomt dat je er het slachtoffer van wordt.
Genoeg van ongewenste reclameoproepen? Reageer!
Ben je maar al te goed bekend met de eindeloze ongewenste telefoontjes van marketingbureaus? Maak daar meteen een einde aan door je telefoonnummer te registreren op de “Bel-me-niet-meer-lijst”.
Zalando past misleidende prijzen op website aan
De Economische Inspectie van de FOD Economie stelde misleidende promoties of reclame vast op de website van Zalando. Op vraag van België grepen de Duitse autoriteiten in.