Blijf op de hoogte


Let op waar je je concert- of festivalticket koopt

Nog geen ticket voor je favoriete concert, festival of sportevenement? Wees er dan snel bij en vermijd tickets langs onofficiële wegen aan te kopen. Fans laten zich gemakkelijk verleiden tot het kopen van een ticket op een doorverkoopwebsite of via sociale media. Let daar mee op want er worden heel wat valse of gekopieerde tickets aangeboden. De FOD Economie kreeg daarover 141 meldingen in 2022 en verwacht nog een stijging in 2023.

De FOD Economie merkt een stijgende trend van meldingen rond ticketfraude. Het gaat daarbij over de (door)verkoop van tickets voor concerten, maar ook voor allerhande (sport)evenementen. Ze worden aangeboden via sociale media, verkoopplatforms of zelfs valse websites. Maar ze blijken vaak vals of gekopieerd te zijn, ze worden niet geleverd na betaling of de tickets of evenementen bestaan gewoonweg niet.

In 2022 ontving de FOD Economie 141 meldingen met een totale gemelde schade van 13.141,76 euro. In 2023 meldden nu al 82 consumenten via het meldpunt van de FOD Economie problemen met een totale gemelde schade van  8.334,51 euro. We verwachten in 2023 nog heel wat meldingen aangezien het festivalseizoen pas van start gegaan is waardoor we nu al kunnen spreken van een stijgende trend.

Hoe lokken oplichters je naar deze (valse) tickets?

Volgens de meldingen die de FOD Economie ontving, worden consumenten het vaakst benaderd via valse advertenties op zoekertjessites en op sociale media. Fraudeurs doen dit door het plaatsen van berichten op sociale media waarbij (valse) tickets worden aangeboden. Ze gebruiken daarvoor profielen die betrouwbaar lijken. Als consumenten zelf op zoek gaan naar tickets op sociale media gaan oplichters met de consumenten in gesprek via bv. berichten-apps. Om vertrouwen te wekken delen ze foto’s van de tickets en (gestolen) foto’s van de identiteitskaart van de verkoper. Maar na betaling ontvangt de consument echter geen of onbruikbare tickets en na een tijdje verdwijnen die valse profielen.

De oplichters richten ook, zij het in mindere mate, valse websites op waarop ze valse tickets verkopen. Ze concentreren zich op de grote, populaire concerten, festivals of evenementen waarvoor de tickets zeer snel (vaak zelfs in nauwelijks twee uur) uitverkocht zijn en komen al in actie vlak na de aankondiging van het concert of de tournee en zelfs voor de start van de officiële voorverkoop. Vaak verschijnt hun website zelfs vóór die van de officiële ticketverkoper in de resultatenlijst van een zoekmachine. Na bestelling krijgt de consument een professioneel ogende e-mail ter bevestiging, maar zal de tickets nooit geleverd krijgen, of ontvangt in vele gevallen een vervalst of ongeldig ticket waarmee je dus geen toegang hebt tot het evenement.

Koop tickets altijd via de officiële kanalen

De gulden regel is: koop tickets altijd via de officiële website van het festival of via de website van de zaal waar het concert plaatsvindt, of van de artist. Daar vind je steeds de enige correcte ticketinformatie en verwijzing naar het officiële verkoopadres. Surf dus zeker niet naar de eerste de beste verkoopsite die bovenaan de zoekresultaten van Google verschijnt en vermijd het kopen van tickets op sociale media of zoekertjessites.

Hqdefault

Wat als je toch een vals ticket kocht?

In de meeste gevallen ben je je geld kwijt. Maar betaalde je met een kredietkaart, dan kan je de transactie proberen te betwisten via bijvoorbeeld mijnkaart.be. Je kan ook aangifte doen bij de lokale politie in je buurt.

Meldt dit ook zeker op het meldpunt van de FOD Economie via het scenario “Fraude bij online kopen en verkopen”. Zo kun je verhinderen dat de oplichters nog andere slachtoffers in de val lokken. Je krijgt ook meteen informatie over de stappen die je nog kunt ondernemen en wie je daarbij kan helpen. De Economische Inspectie bekijkt je melding en kan beslissen om een onderzoek op te starten.

Meer tips over hoe valse webshops herkennen? Lees dan de tips en informatie over veilig online winkelen op onze website.

Contactinformatie

Contact
Adres

Vooruitgangstraat 50
1210 Brussel