Meer dan driekwart van de gecontroleerde kinderkleding voldeed niet aan de veiligheidseisen in 2021-2022, zo blijkt uit een gerichte controlecampagne van de FOD Economie. Zij werden dankzij die actie uit de handel genomen.
Trekkoordjes aan kinderkleding lagen eerder al aan de basis van dodelijke ongelukken met kinderen in Europa en elders. Zulke koordjes hebben meestal een knoop of blokkeerknop aan het uiteinde en kunnen verstrikt raken in speeltoestellen zoals glijbanen voor kleine kinderen of bewegende objecten (busdeuren, skiliften en fietsen) bij oudere kinderen. Dat kan leiden tot ernstige verwondingen of zelfs de dood, doordat ze worden meegesleurd of verpletterd door het voertuig.
Daarom voerde de FOD Economie in 2021 en 2022 een campagne om de conformiteit en veiligheid van kinderkleding op de Belgische markt te controleren. De actie zorgde er ook voor dat niet-conforme en/of gevaarlijke producten uit de handel werden genomen.
In totaal onderwierp de FOD Economie 40 kledingstukken voor kinderen tot 14 jaar aan een grondige inspectie.
Volgens de controles tijdens die campagne voldeden 31 van de 40 kledingstukken die van de Belgische markt werden gehaald niet aan de veiligheidsvoorschriften. 30 ervan vormden zelfs een ernstig of hoog risico.
De controlecampagne sluit aan bij een soortgelijke campagne in 2020. Die wees al een hoge mate van niet-conformiteit aan, wat het nut van dergelijke acties bewijst. Voor alle kledingstukken met een risico werden corrigerende maatregelen gevraagd. Het verheugt ons dat de meeste betrokken marktspelers de nodige acties hebben ondernomen. Ouders kunnen dus gerust zijn dat de resultaten van de campagne niet de situatie van de hele Belgische kinderkledingmarkt weerspiegelen. Voor deze campagne waren de medewerkers van de FOD Economie immers specifiek op zoek naar niet-conforme en potentieel gevaarlijke producten op de Belgische markt.Lien Meurisse, woordvoerster van de FOD Economie
- Let op met koordjes en trekkoorden aan kinderkleding. Ze kunnen een wurg- of beknellingsrisico vormen.
- Kies kleding die aangepast is aan de maat van het kind.
- Laat schouderbandjes niet onder de taille hangen omdat dat "in" is. De lussen die zo ontstaan, kunnen gekneld raken in een bewegend object (bus, fiets, enz.).
- Knip de ophanglussen van kledingstukken die in winkels worden opgehangen af aan de binnenkant. Bij het dragen van het kledingstuk kunnen ze een risico vormen voor beknelling.
- Koop of gebruik voor kinderen jonger dan 7 jaar nooit kleding (jas, trui, sweater, nekwarmer) met koordjes aan het hoofd- en nekgebied. Die koordjes zijn niet toegestaan en zijn gevaarlijk!
- Draag geen kledingstuk meer dat een producent of fabrikant om veiligheidsredenen heeft teruggeroepen en volg de terugroepinstructie.
Over FOD Economie
De FOD Economie voorziet de hefbomen voor een competitieve, goedwerkende en duurzame economie en ondersteunt de economische groei van ons land. De FOD neemt deel aan het economisch beleid en werkt mee aan het vastleggen van een modern wettelijk kader voor de Belgische economie, rekening houdend met de institutionele, Europese en internationale context. De bescherming van de consumenten en de ondernemingen, met specifieke aandacht voor de kmo’s, staat hierbij centraal.
Contactgegevens
-
- Lien Meurisse (NL)
-
Enkel voor journalisten
Tel.: +32 2 277 90 93
Gsm: +32 477 55 50 83 - press@economie.fgov.be
-
- Etienne Mignolet (FR)
-
Seulement pour les journalistes
Tel : +32 2 277 86 74
Gsm : +32 486 39 38 91 - press@economie.fgov.be
Gerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
Acht op de tien van de gecontroleerde games manipuleert spelers
Uit wereldwijd onderzoek blijkt dat Belgische games in orde zijn, maar 80% van andere videogames spelers manipuleert met subtiele en misleidende strategieën.
Nieuwe regels voor de invoer van culturele goederen
Vanaf 28 juni 2025 veranderen de regels voor de invoer van cultuurgoederen in de hele Europese Unie. Ze zijn van toepassing als je kunst of antieke voorwerpen van landen buiten de EU invoert.
FOD Economie haalt fopspeenhouders uit de handel
De FOD Economie controleerde zes fopspeenhouders. Drie exemplaren bleken zo risicovol dat ze onmiddellijk uit de handel zijn genomen en teruggeroepen.
De Festival survival guide: 10 tips voor een zorgeloze festivalzomer
De FOD Economie lanceert de Festival survival guide. Die bevat 10 tips die festivalgangers helpen om goed voorbereid te vertrekken, slimme keuzes te maken en onaangename verrassingen te vermijden.
Nieuwe energielabels voor smartphones, tablets en droogkasten
Vanaf 20 juni 2025 krijgen smartphones en tablets een label en vanaf 1 juli 2025 geldt een nieuw label voor droogkasten.