Bij een steekproef van 18 gecontroleerde speelgoedartikelen voldeden er 12 niet aan de eisen en vormden 3 een ernstig risico. Dat blijkt uit een controlecampagne van de FOD Economie.
Binnen een maand komt Sinterklaas weer door de schoorstenen om kinderen te verwennen met snoepjes en cadeautjes. Daar kan speelgoed met magneten bij zitten.
Maar wees voorzichtig met dit speelgoed. Het kan gevaarlijk zijn als het niet aan bepaalde veiligheidseisen voldoet.
Daarom heeft de Europese Commissie een controlecampagne gelanceerd, met als doel de veiligheid en de conformiteit van speelgoed met magneten op de Europese markt te controleren en erover te waken dat niet-conforme en/of gevaarlijke speelgoedartikelen uit de markt worden gehaald. De FOD Economie nam namens België deel aan die campagne.
In totaal werden voor alle deelnemende landen 145 speelgoedartikelen bemonsterd. In België werden 18 stalen bemonsterd waarvan 2 online aangekocht.
Twaalf van de 18 gecontroleerde speelgoedartikelen waren niet-conform. Vijf speelgoedartikelen waren zowel technisch als administratief niet-conform.
Alle 12 niet-conforme producten vertoonden administratieve tekortkomingen. Dit waren de meest voorkomende administratieve tekortkomingen:
- voor 10 producten was de technische documentatie niet beschikbaar of niet correct/onvolledig. De EG-verklaring van overeenstemming leverde de meeste problemen op;
- voor 4 producten was de EG-verklaring van overeenstemming niet beschikbaar en voor 5 producten was de inhoud ervan niet volledig of niet correct.
Bij 8 producten waren er problemen met de markeringen. Die tekortkomingen waren zeer uiteenlopend: van strijdige leeftijdswaarschuwingen, het ontbreken van de CE-markering, tot het ontbreken van traceerbaarheidsgegevens zoals naam en adres van de fabrikant.
Voor 5 van de 18 geteste speelgoedartikelen werden fysische-mechanische tekortkomingen vastgesteld, waarvan te sterke kleine magneten de meest voorkomende was.
De magnetische bouwsetjes van het type ”neocubes” vormden specifieke problemen: de magnetische fluxindex van de kleine balletjes of cilindrische staafjes was veel te hoog, namelijk 2 keer de toegelaten limiet. Het inslikken van meer dan 1 sterke magneet kan interne perforaties en blokkades veroorzaken. Ook is het gevaarlijk als de kleine magnetische balletjes door oudere kinderen als neppiercing worden gebruikt, zoals gepromoot wordt door trends op sociale media.
Voor de 3 speelgoedartikelen die een ernstig risico vertoonden door de aanwezigheid van kleine onderdelen of van te sterke kleine magneten heeft de FOD Economie notificaties in het Europese systeem Safety Gate opgemaakt.
Daarbij moet benadrukt worden dat de bemonstering niet representatief was voor de Belgische markt, omdat er actief gezocht werd naar speelgoed dat een vermoeden van non-conformiteit vertoonde op basis van bijvoorbeeld een visuele analyse van het ontwerp van het speelgoed of van de aanwezige informatie.
- Besteed bijzondere aandacht aan de waarschuwingen, markeringen en instructies die het speelgoed vergezellen en lees de instructies aandachtig zodat de producten veilig gebruikt kunnen worden.
- Wees je bewust van de risico's van sterke magneten en communiceer die met kinderen van alle leeftijden.
- Wanneer meer dan een magneet wordt ingeslikt, kunnen die een verstopping in de darmen veroorzaken, de darm perforeren of beschadigen en/of de bloedtoevoer naar delen van de darm afsnijden. Zoek onmiddellijk medische hulp als u denkt dat de magneet is ingeslikt en in het bijzonder als een kind griepachtige symptomen, braken of buikpijn vertoont.
- Inspecteer regelmatig speelgoed met magneten. Bij intensief gebruik kan het speelgoed breken en magneten of stukjes magnetisch speelgoed loslaten die klein genoeg zijn om te worden ingeslikt.
- Controleer of de leeftijdsaanduiding geschikt is voor het kind. Wees voorzichtig met speelgoed dat duidelijk bestemd is voor kinderen jonger dan 3 jaar, maar dat toch voorzien is van een andere leeftijdswaarschuwing.
Over FOD Economie
De FOD Economie voorziet de hefbomen voor een competitieve, goedwerkende en duurzame economie en ondersteunt de economische groei van ons land. De FOD neemt deel aan het economisch beleid en werkt mee aan het vastleggen van een modern wettelijk kader voor de Belgische economie, rekening houdend met de institutionele, Europese en internationale context. De bescherming van de consumenten en de ondernemingen, met specifieke aandacht voor de kmo’s, staat hierbij centraal.
Contactgegevens
-
- Lien Meurisse (NL)
-
Enkel voor journalisten
Tel.: +32 2 277 90 93
Gsm: +32 477 55 50 83 - press@economie.fgov.be
-
- Etienne Mignolet (FR)
-
Seulement pour les journalistes
Tel : +32 2 277 86 74
Gsm : +32 486 39 38 91 - press@economie.fgov.be
Gerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
Acht op de tien van de gecontroleerde games manipuleert spelers
Uit wereldwijd onderzoek blijkt dat Belgische games in orde zijn, maar 80% van andere videogames spelers manipuleert met subtiele en misleidende strategieën.
Nieuwe regels voor de invoer van culturele goederen
Vanaf 28 juni 2025 veranderen de regels voor de invoer van cultuurgoederen in de hele Europese Unie. Ze zijn van toepassing als je kunst of antieke voorwerpen van landen buiten de EU invoert.
FOD Economie haalt fopspeenhouders uit de handel
De FOD Economie controleerde zes fopspeenhouders. Drie exemplaren bleken zo risicovol dat ze onmiddellijk uit de handel zijn genomen en teruggeroepen.
De Festival survival guide: 10 tips voor een zorgeloze festivalzomer
De FOD Economie lanceert de Festival survival guide. Die bevat 10 tips die festivalgangers helpen om goed voorbereid te vertrekken, slimme keuzes te maken en onaangename verrassingen te vermijden.
Nieuwe energielabels voor smartphones, tablets en droogkasten
Vanaf 20 juni 2025 krijgen smartphones en tablets een label en vanaf 1 juli 2025 geldt een nieuw label voor droogkasten.