Blijf op de hoogte


Veiligheid van speelgoed: opgelet met magneten!

Bij een steekproef van 18 gecontroleerde speelgoedartikelen voldeden er 12 niet aan de eisen en vormden 3 een ernstig risico. Dat blijkt uit een controlecampagne van de FOD Economie.

Binnen een maand komt Sinterklaas weer door de schoorstenen om kinderen te verwennen met snoepjes en cadeautjes. Daar kan speelgoed met magneten bij zitten.

Maar wees voorzichtig met dit speelgoed. Het kan gevaarlijk zijn als het niet aan bepaalde veiligheidseisen voldoet.

Daarom heeft de Europese Commissie een controlecampagne gelanceerd, met als doel de veiligheid en de conformiteit van speelgoed met magneten op de Europese markt te controleren en erover te waken dat niet-conforme en/of gevaarlijke speelgoedartikelen uit de markt worden gehaald. De FOD Economie nam namens België deel aan die campagne.

In totaal werden voor alle deelnemende landen 145 speelgoedartikelen bemonsterd. In België werden 18 stalen bemonsterd waarvan 2 online aangekocht.

Twaalf van de 18 gecontroleerde speelgoedartikelen waren niet-conform. Vijf speelgoedartikelen waren zowel technisch als administratief niet-conform.

In de onderzochte steekproef voldeed twee derde van het speelgoed met magneten niet aan de essentiële veiligheidseisen. Met Sinterklaas in aantocht moeten ouders erop kunnen vertrouwen dat de cadeaus die ze hun kinderen geven gegarandeerd helemaal veilig zijn! Het gevaarlijke speelgoed is van de markt gehaald.

Pierre-Yves Dermagne, Minister van Economie

Alle 12 niet-conforme producten vertoonden administratieve tekortkomingen. Dit waren de meest voorkomende administratieve tekortkomingen:

  • voor 10 producten was de technische documentatie niet beschikbaar of niet correct/onvolledig. De EG-verklaring van overeenstemming leverde de meeste problemen op;
  • voor 4 producten was de EG-verklaring van overeenstemming niet beschikbaar en voor 5 producten was de inhoud ervan niet volledig of niet correct.

Bij 8 producten waren er problemen met de markeringen. Die tekortkomingen waren zeer uiteenlopend: van strijdige leeftijdswaarschuwingen, het ontbreken van de CE-markering, tot het ontbreken van traceerbaarheidsgegevens zoals naam en adres van de fabrikant.

Risico voor de ingewanden

Voor 5 van de 18 geteste speelgoedartikelen werden fysische-mechanische tekortkomingen vastgesteld, waarvan te sterke kleine magneten de meest voorkomende was.

De magnetische bouwsetjes van het type ”neocubes” vormden specifieke problemen: de magnetische fluxindex van de kleine balletjes of cilindrische staafjes was veel te hoog, namelijk 2 keer de toegelaten limiet. Het inslikken van meer dan 1 sterke magneet kan interne perforaties en blokkades veroorzaken. Ook is het gevaarlijk als de kleine magnetische balletjes door oudere kinderen als neppiercing worden gebruikt, zoals gepromoot wordt door trends op sociale media.

Voor de 3 speelgoedartikelen die een ernstig risico vertoonden door de aanwezigheid van kleine onderdelen of van te sterke kleine magneten heeft de FOD Economie notificaties in het Europese systeem Safety Gate opgemaakt.

De 3 producten werden uit de markt gehaald en teruggeroepen bij de consument.

Daarbij moet benadrukt worden dat de bemonstering niet representatief was voor de Belgische markt, omdat er actief gezocht werd naar speelgoed dat een vermoeden van non-conformiteit vertoonde op basis van bijvoorbeeld een visuele analyse van het ontwerp van het speelgoed of van de aanwezige informatie.

Waarop moet je letten bij het kopen van speelgoed met magneten?

  • Besteed bijzondere aandacht aan de waarschuwingen, markeringen en instructies die het speelgoed vergezellen en lees de instructies aandachtig zodat de producten veilig gebruikt kunnen worden.
  • Wees je bewust van de risico's van sterke magneten en communiceer die met kinderen van alle leeftijden.
  • Wanneer meer dan een magneet wordt ingeslikt, kunnen die een verstopping in de darmen veroorzaken, de darm perforeren of beschadigen en/of de bloedtoevoer naar delen van de darm afsnijden. Zoek onmiddellijk medische hulp als u denkt dat de magneet is ingeslikt en in het bijzonder als een kind griepachtige symptomen, braken of buikpijn vertoont.
  • Inspecteer regelmatig speelgoed met magneten. Bij intensief gebruik kan het speelgoed breken en magneten of stukjes magnetisch speelgoed loslaten die klein genoeg zijn om te worden ingeslikt.
  • Controleer of de leeftijdsaanduiding geschikt is voor het kind. Wees voorzichtig met speelgoed dat duidelijk bestemd is voor kinderen jonger dan 3 jaar, maar dat toch voorzien is van een andere leeftijdswaarschuwing.
Hqdefault

 

Contactinformatie

Contact
Adres

Vooruitgangstraat 50
1210 Brussel