Blijf op de hoogte


525 ambachters te bezoeken op Dag van de Ambachten

Nu zondag 19 november zetten meer dan 500 Belgische ambachters gratis de deuren van hun atelier open voor de 17de editie van de Dag van de Ambachten. In heel het land kan men opnieuw kennismaken met de knowhow van deze gepassioneerde vakmensen en kunnen bezoekers deelnemen aan veelzijdige en boeiende activiteiten.

Al sinds 2006 organiseert de FOD Economie de Dag van de Ambachten met de steun van de minister van Middenstand, Zelfstandigen en KMO’s. Bedoeling is om de knowhow en het talent van de vele Belgische ambachters onder de aandacht te brengen.

 

Door die economische sector een dag lang in de kijker te zetten, wil de FOD Economie vooral:

  • soms eeuwenoude knowhow doorgeven;
  • deze vakmensen, die innovatie en creativiteit combineren, in de kijker zetten;
  • jongeren informeren over de mogelijkheden op dat vlak;
  • erfgoed beschermen dat de trots is van lokale en regionale gemeenschappen;
  • een nichesector ondersteunen die een rol kan spelen in de dynamiek van de Belgische economie.

 

Enkel ambachters met een wettelijke erkenning kunnen meedoen. Die erkenning bekrachtigt het authentieke karakter van de activiteit, het manuele aspect ervan en de knowhow van de ambachter. Intussen kregen zo’n 2.000 Belgische ambachters de erkenning, die de consument gemakkelijk kan herkennen dankzij het logo “Erkend Ambacht”.

 

Tijdens de Dag van de Ambachten 2023 dompelen bezoekers zich opnieuw gratis onder in de wereld van meer dan 500 ambachters via bezoeken, demonstraties, proeverijen en workshops.

Ondersteun de creativiteit en expertise van lokale ambachtslieden door hen tijdens deze dag een bezoekje te brengen. Ambachtslieden zijn belangrijke spelers in onze economie. Bovendien staan zij garant voor wat de consument vandaag wil: lokale, authentieke, nuttige en kwaliteitsvolle producten. De crisis van de afgelopen jaren heeft ook deze kleinere producenten niet gespaard. Daarom is het des te belangrijk om hen een hart onder de riem te steken.

David Clarinval, Minister van Middenstand, Zelfstandigen en KMO’s 

Ook dit jaar is de Dag van de Ambachten een uitgelezen kans om activiteiten te ontdekken die soms traditioneel, maar ook innovatief of zelfs ongewoon zijn, om de knowhow, creativiteit en kwaliteit van het werk van ambachters te ondersteunen, maar ook om jongeren aan te moedigen om in het vak te stappen.

Lien Meurisse, woordvoerster van de FOD Economie

Alle informatie en de lijst met deelnemende ambachtslieden vind je op de website van de Dag van de Ambachten.

Contactinformatie

Contact
Adres

Vooruitgangstraat 50
1210 Brussel