De FOD Economie lanceert een sensibiliseringscampagne over piramideverkoop. Die praktijk is illegaal en kan dramatische gevolgen hebben, vooral voor jongeren.
Ze richten zich vooral op jongeren, die gevoelig zijn voor dergelijke flitsende beelden die verspreid worden via sociale media. In die posts wordt continu de nadruk gelegd op een luxueuze en onafhankelijke levensstijl die ze kunnen bereiken door te investeren en door steeds weer nieuwe leden aan te werven.
Piramideverkoop is een illegale frauduleuze praktijk die dramatische gevolgen kan hebben voor mensen die zich laten verleiden om er in te stappen.
Daarom lanceert de FOD Economie een sensibiliserings- en preventiecampagne voor jongeren: $hit! Opgelicht. Voor de online campagne werkt de FOD Economie samen met vier influencers, twee Nederlandstaligen en twee Franstaligen. Zij gingen de uitdaging aan om deel te nemen aan een piramideverkoop.
Piramideverkoop is een verboden praktijk waarbij mensen worden geronseld door hen winst te beloven in ruil voor een bijdrage. Die bijdrage gaat naar andere leden hoger in de piramide.
Om in de piramide op te klimmen en uiteindelijk geld te verdienen, moet je andere mensen aantrekken, die op hun beurt moeten investeren en werven.
Om deel te nemen aan een piramidesysteem, moet je altijd eerst zelf iets betalen (een bedrag dat je makkelijk en snel kan terugverdienen). Dat is dan bijvoorbeeld:
Dat bedrag moet je meestal op regelmatige basis (maandelijks, jaarlijks) herhalen om te mogen blijven deelnemen en vloeit steeds door naar diegenen die boven jou in de piramide staan. Dat gebeurt op basis van een ingewikkeld bonussysteem.
Daarnaast ligt de nadruk op het steeds opnieuw rekruteren van nieuwe deelnemers, die op hun beurt ook op regelmatige basis een bedrag moeten betalen. Zodra je een aantal nieuwe rekruten aantrekt, ontvang je, maar ook diegene die jou binnenbracht, een deeltje van hun inbreng.
De personen die je rekruteerde, worden op hun beurt aangemoedigd om weer nieuwe mensen te overtuigen, zodat ook zij iets kunnen verdienen aan het systeem. Maar hoe verder in de piramide je komt, hoe moeilijker het wordt om nieuwe leden te overtuigen. De vijver is immers al leeggevist. Laattijdig instappen betekent dus automatisch dat je verlies moet incasseren.
Piramideverkoop is een verboden en strafbare praktijk. Zowel het opzetten, deelnemen als het promoten van een piramidesysteem is strafbaar. Je riskeert een strafrechtelijke boete tot 100.000 euro en/of een gevangenisstaf tot vijf jaar.
Ook de financiële gevolgen zijn aanzienlijk: je doet grote investeringen maar die leveren beperkte of geen winsten op.
Daarnaast zijn ook de sociale en psychologische gevolgen niet min. Vaak motiveren de organisatoren je om vrienden en familie te overtuigen om mee in te stappen in de piramideverkoop. Zij staan het dichtste bij jou en zijn het makkelijkst te bereiken en te overtuigen, aldus de organisatoren.
Wanneer duidelijk wordt dat het allemaal niet zo rooskleurig is, kan dat voor spanningen zorgen en afstand scheppen. De andere leden van het piramidesysteem moedigen je aan om afstand te nemen van vrienden en familie die negatief zijn over het systeem. Daardoor kan je vrienden of familieleden kwijtraken.
Daarnaast wordt er ook heel wat druk uitgeoefend om meer inspanningen en investeringen te doen om de beloofde resultaten te bereiken. Lukt dat niet, dan wordt de schuld volledig bij jou gelegd.
Kocht je al producten aan, dan kan je ze vaak nog terugsturen als je ze niet opende, dus probeer dat zeker. Dien ook een klacht in bij de plaatselijke politie en meld de illegale praktijk via ConsumerConnect.
Ontdek de campagne via https://shitopgelicht.be/
Over FOD Economie
De FOD Economie voorziet de hefbomen voor een competitieve, goedwerkende en duurzame economie en ondersteunt de economische groei van ons land. De FOD neemt deel aan het economisch beleid en werkt mee aan het vastleggen van een modern wettelijk kader voor de Belgische economie, rekening houdend met de institutionele, Europese en internationale context. De bescherming van de consumenten en de ondernemingen, met specifieke aandacht voor de kmo’s, staat hierbij centraal.
Contactgegevens
-
- Lien Meurisse (NL)
-
Enkel voor journalisten
Tel.: +32 2 277 90 93
Gsm: +32 477 55 50 83 - press@economie.fgov.be
-
- Etienne Mignolet (FR)
-
Seulement pour les journalistes
Tel : +32 2 277 86 74
Gsm : +32 486 39 38 91 - press@economie.fgov.be
Gerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
Illegale verkoop van geneesmiddelen: gezamenlijke actie van FOD Economie en FAGG legt grootschalige oplichting bloot
Die richtte zich tot frauduleuze webshops die illegale geneesmiddelen verkopen. Het gecoördineerde onderzoek bracht ernstige risico's voor de volksgezondheid en een grootschalige oplichting aan het...
Phishing: trap niet in de val
Oplichters zijn gewiekster dan ooit en spelen met je persoonlijke gegevens. Ontdek hoe je phishingpogingen herkent en hoe je voorkomt dat je er het slachtoffer van wordt.
FOD Economie sluit 39 frauduleuze websites
De Economische Inspectie van de FOD Economie sloot vorig jaar, via een snelle procedure, 39 webshops. Hoe herken je malafide sites en koop je veilig online? Ontdek het via onze tips.
Sportief in 2025? Ontdek 7 vragen over fitnesscentra
Een nieuw jaar gaat steeds gepaard met goede voornemens zoals een fitnessabonnement. Zorg ervoor dat je geïnformeerd bent voordat je een contract tekent. Kom alles te weten in 7 vragen en antwoorden.
Beroemdheden investeren niet voor jou!
Pas op voor gesponsorde artikelen en oplichting op sociale netwerken.