Blijf op de hoogte


“$hit! Opgelicht” … let op voor piramideverkoop

De FOD Economie lanceert een sensibiliseringscampagne over piramideverkoop. Die praktijk is illegaal en kan dramatische gevolgen hebben, vooral voor jongeren.

Ze richten zich vooral op jongeren, die gevoelig zijn voor dergelijke flitsende beelden die verspreid worden via sociale media. In die posts wordt continu de nadruk gelegd op een luxueuze en onafhankelijke levensstijl die ze kunnen bereiken door te investeren en door steeds weer nieuwe leden aan te werven.

 

Piramideverkoop is een illegale frauduleuze praktijk die dramatische gevolgen kan hebben voor mensen die zich laten verleiden om er in te stappen.

 

Daarom lanceert de FOD Economie een sensibiliserings- en preventiecampagne voor jongeren: $hit! Opgelicht. Voor de online campagne werkt de FOD Economie samen met vier influencers, twee Nederlandstaligen en twee Franstaligen. Zij gingen de uitdaging aan om deel te nemen aan een piramideverkoop.

Hoe herken je een piramideverkoop?

Piramideverkoop is een verboden praktijk waarbij mensen worden geronseld door hen winst te beloven in ruil voor een bijdrage. Die bijdrage gaat naar andere leden hoger in de piramide. 


Om in de piramide op te klimmen en uiteindelijk geld te verdienen, moet je andere mensen aantrekken, die op hun beurt moeten investeren en werven. 

 

Om deel te nemen aan een piramidesysteem, moet je altijd eerst zelf iets betalen (een bedrag dat je makkelijk en snel kan terugverdienen). Dat is dan bijvoorbeeld:

  • een startbedrag om te mogen deelnemen;
  • een minimumaankoop van de aangeboden producten;
  • de inschrijving voor een opleiding;
  • een minimumbelegging in cryptomunten of valuta’s ;
  • een maandelijks/jaarlijks abonnementskost.

 

Dat bedrag moet je meestal op regelmatige basis (maandelijks, jaarlijks) herhalen om te mogen blijven deelnemen en vloeit steeds door naar diegenen die boven jou in de piramide staan. Dat gebeurt op basis van een ingewikkeld bonussysteem.

 

Daarnaast ligt de nadruk op het steeds opnieuw rekruteren van nieuwe deelnemers, die op hun beurt ook op regelmatige basis een bedrag moeten betalen. Zodra je een aantal nieuwe rekruten aantrekt, ontvang je, maar ook diegene die jou binnenbracht, een deeltje van hun inbreng.

 

De personen die je rekruteerde, worden op hun beurt aangemoedigd om weer nieuwe mensen te overtuigen, zodat ook zij iets kunnen verdienen aan het systeem. Maar hoe verder in de piramide je komt, hoe moeilijker het wordt om nieuwe leden te overtuigen. De vijver is immers al leeggevist. Laattijdig instappen betekent dus automatisch dat je verlies moet incasseren.

Zware gevolgen

Piramideverkoop is een verboden en strafbare praktijk. Zowel het opzetten, deelnemen als het promoten van een piramidesysteem is strafbaar. Je riskeert een strafrechtelijke boete tot 100.000 euro en/of een gevangenisstaf tot vijf jaar.

 

Ook de financiële gevolgen zijn aanzienlijk: je doet grote investeringen maar die leveren beperkte of geen winsten op.

 

Daarnaast zijn ook de sociale en psychologische gevolgen niet min. Vaak motiveren de organisatoren je om vrienden en familie te overtuigen om mee in te stappen in de piramideverkoop. Zij staan het dichtste bij jou en zijn het makkelijkst te bereiken en te overtuigen, aldus de organisatoren.

 

Wanneer duidelijk wordt dat het allemaal niet zo rooskleurig is, kan dat voor spanningen zorgen en afstand scheppen. De andere leden van het piramidesysteem moedigen je  aan om afstand te nemen van vrienden en familie die negatief zijn over het systeem. Daardoor kan je vrienden of familieleden kwijtraken.

 

Daarnaast wordt er ook heel wat druk uitgeoefend om meer inspanningen en investeringen te doen om de beloofde resultaten te bereiken. Lukt dat niet, dan wordt de schuld volledig bij jou gelegd. 

Wat kan je doen om er uit te stappen?

Dat kan het best door gewoon te stoppen met betalen en je lidmaatschap stop te zetten.

Kocht je al producten aan, dan kan je ze vaak nog terugsturen als je ze niet opende, dus probeer dat zeker. Dien ook een klacht in bij de plaatselijke politie en meld de illegale praktijk via ConsumerConnect.

 

Ontdek de campagne via https://shitopgelicht.be/

Contactinformatie

Contact
Adres

Vooruitgangstraat 50
1210 Brussel