De innovatiepremie beloont mensen die meewerkten aan de innovatie en het concurrentievermogen van het bedrijf waar ze actief zijn. De premie is vrijgesteld van sociale zekerheidsbijdragen, als aan bepaalde criteria wordt voldaan. Een groot voordeel voor de werkgever en dat zien we ook bij de aanvragen. De FOD Economie ontving in 2023 995 aanvragen. In totaal werd in 959 dossiers een akkoord gegeven.
Heb je als werkgever een aantal werknemers die je wil belonen omdat hun ideeën de productiviteit, het welzijn op het werk of de organisatie van uw onderneming hebben verbeterd? Dan gaat dat vaak gepaard met hoge kosten door de sociale bijdragen die je op dat bedrag moet betalen. Voor een premie van 1.000 euro netto moet je als onderneming meer dan 3.000 euro bruto ophoesten. Maar dankzij de innovatiepremie wordt die extra bijdrage herleid tot nul.
Elke onderneming die onderworpen is aan de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités kan een innovatiepremie toekennen.
Elke werknemer met een arbeidscontract kan er op aanspraak maken. Dit staat los van het soort arbeidscontract (contract van onbepaalde duur, contract van bepaalde duur, student, voor een duidelijk omschreven functie, enz.).
De innovatie moet ook een echte meerwaarde zijn voor de activiteiten van het bedrijf. Zij kan niet gewoon worden toegekend omdat dit de goedkoopste oplossing is.
De innovatie kan verschillende vormen aannemen. Het kan gaan over nieuwe of verbeterde producten, diensten, processen of een werkomgeving. Het moet een compleet nieuw idee zijn of een verbetering van iets dat al bestaat. Zij moeten worden bedacht, voorgesteld en uitgewerkt door een of meer werknemers binnen het bedrijf zelf zonder dat er externe partijen werden betrokken. De ideeën of verbeteringen zijn al geïmplementeerd in het bedrijf of zijn in uitvoering.
Zij vervangt niet het loon en mag niet hoger zijn dan het bruto maandloon van de werknemer. Daarnaast mag het totaal van de uitgekeerde premies niet hoger zijn dan 1 % van de totale loonkosten van de onderneming.
- De werkgever informeert eerst zijn werknemers over de mogelijkheid om een innovatiepremie te krijgen.
- Daarna bezorg je de FOD Economie de nodige informatie over de innovatie via een formulier. De FOD Economie analyseert je aanvraag en brengt je op de hoogte van de beslissing.
- Je deelt zelf binnen de maand na het akkoord van de FOD Economie de bedragen en namen van de begunstigden van de premie mee aan de RSZ op innovatiepremies@rsz.fgov.be.
Er moet interne transparantie zijn. Telkens een werknemer beloond wordt voor zijn of haar project met de premie, dan worden alle werknemers hiervan op de hoogte gesteld.
Over FOD Economie
De FOD Economie voorziet de hefbomen voor een competitieve, goedwerkende en duurzame economie en ondersteunt de economische groei van ons land. De FOD neemt deel aan het economisch beleid en werkt mee aan het vastleggen van een modern wettelijk kader voor de Belgische economie, rekening houdend met de institutionele, Europese en internationale context. De bescherming van de consumenten en de ondernemingen, met specifieke aandacht voor de kmo’s, staat hierbij centraal.
Contactgegevens
-
- Lien Meurisse (NL)
-
Enkel voor journalisten
Tel.: +32 2 277 90 93
Gsm: +32 477 55 50 83 - press@economie.fgov.be
-
- Etienne Mignolet (FR)
-
Seulement pour les journalistes
Tel : +32 2 277 86 74
Gsm : +32 486 39 38 91 - press@economie.fgov.be
Kopieer link
https://news.economie.fgov.be/236745-innovatiepremie-een-premie-voor-vernieuwende-werknemersGerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
Richtlijn over toegankelijkheid: een stap dichter naar een inclusieve samenleving
Daarmee wil Europa de toegang tot producten en diensten voor personen met een beperking in de hele EU verbeteren. Om de betrokken ondernemingen te helpen, stelde de FOD Economie richtlijnen op.
Nieuwe energielabels voor smartphones, tablets en droogkasten
Vanaf 20 juni 2025 krijgen smartphones en tablets een label en vanaf 1 juli 2025 geldt een nieuw label voor droogkasten.
Marktverstoringen: welke sectoren lopen risico?
Bouwmaterialen, voedingsindustrie, elektronische producten en verhuur-lease vertonen volgens het Prijzenobservatorium van de FOD Economie een hoog risico op marktverstoring.
Onderzoek bij meer dan 150 ondernemingen in de meubel- en matrassen sector
De FOD Economie onderzocht handelszaken die meubelen en matrassen verkopen. Bij acht op de tien gecontroleerde ondernemingen werd minstens één overtreding vastgesteld.
SHEIN moet consumentenrechten respecteren
Na een Europees onderzoek manen de FOD Economie en zijn partners SHEIN aan een einde te maken aan misleidende praktijken.