Parfum voor moederdag? Let op voor namaak
Bijna de helft in beslag genomen namaak is parfum
De FOD Economie ontving in 2023 744 meldingen over namaak. Dat is een stijging van ruim 37 % in vergelijking met 2022. In totaal nam de Economische Inspectie 217.053 producten in beslag, een stijging van 15 % tegenover 2022. Bijna de helft (47 %) van het aantal namaakgoederen dat in beslag genomen werd, waren parfums en andere verzorgingsproducten. Dat hoge aantal is te verklaren door een Europese operatie tegen het online verhandelen van namaakcosmetica, waaraan de FOD Economie en de douane deelnamen. Bij die operatie werd een aantal aanzienlijke voorraden namaakparfum opgespoord en uit de handel genomen.
Moederdag is in aantocht. Het moment om haar nog snel te verrassen met haar favoriete parfum.
Maar let op dat je geen namaak koop. Als een aanbieding te mooi is om waar te zijn, dan is die dat meestal ook.
In 2023 werden tot nu toe al 217.053 namaakartikelen in beslag genomen, met een geschatte totale waarde van ruim 11 miljoen euro. Dat is een stijging van ongeveer 15 % ten opzichte van 2022 (189.152 stuks). De FOD Economie ontving in 2023 744 meldingen over namaak (ten opzichte van 484 het jaar voordien). In meer dan 140 gevallen ging de Economische Inspectie over tot een controle waarbij er producten uit het economische verkeer werden genomen.
Er werden uiteenlopende items uit de handel genomen, maar vijf grote categorieën prijken aan de top:
- verzorgingsproducten (voornamelijk parfum) / 47 %
- speelgoed, games en sportartikelen / 27 %
- kledij en accessoires / 4 %
- tabaksproducten / 4 %
- smartphones en accessoires / 4 %
Vooral parfums werden nagemaakt
Afgelopen jaar stelde de Economische Inspectie vast dat parfum vaak wordt nagemaakt. Parfums van populaire merken zoals bijvoorbeeld Dior, Armani, Chanel, Paco Rabanne werden opvallend vaak in beslag genomen. Die worden via verschillende kanalen verkocht: zowel in winkels en op straat, als via sociale media of online verkoopplatformen.
Wie dergelijk parfum koopt, heeft geen enkele zekerheid over de kwaliteit of samenstelling van het product. Dat kan giftige stoffen bevatten, vlekken maken op je kledij of snel zijn geur verliezen.
Daarom koop je beter geen namaak
Namaak blijft een hardnekkig probleem. Namaak is niet alleen illegaal, namaakproducten zijn meestal van slechte kwaliteit en in bepaalde gevallen zelfs gevaarlijk. Denk maar aan de giftige stoffen in sommige nepparfums, de kortsluiting door een namaaksmartphone, of nog erger, speelgoed dat niet aan de veiligheidsnormen voldoet en waarvan kinderen het slachtoffer worden.
Maar vervalsingen kunnen je ook in de portemonnee treffen. Je geeft immers geld uit aan producten van slechte kwaliteit zonder enige garantie, en de kans bestaat dat je helemaal niets ontvangt omdat de producten niet verzonden worden of de douane ze onderschept.
Namaakproducten schaden daarnaast ook onze Belgische en Europese economie. Ze leiden tot illegale concurrentie voor de winkels en handelaars die met de verkoop van kwaliteitsproducten wel eerlijk hun boterham verdienen. Naar schatting kost namaak de Europese economie jaarlijks 60 miljard euro.
Vijf tips om namaak te herkennen
- Luister in de eerste plaats naar je gezond verstand en wees op je hoede voor geweldige aanbiedingen of zeer lage prijzen voor producten die in principe erg duur zijn. Vaak zijn ze nep.
- Controleer bij een online aankoop altijd of je de verkoper kan identificeren. Is er een fysiek adres en bestaat dat ook echt? Zijn de betalingsmogelijkheden veilig? Zijn er wettelijke mededelingen beschikbaar? Zo ja, lees ze dan zeker eens door.
- Zoek op het internet naar de meningen van andere internetgebruikers en check de reputatie van de website. Vraag je ook even af of de website er uitziet zoals je kan verwachten van een bekend merk en of het product dat je er wilt kopen ook effectief door dat type site verkocht wordt.
- Wees vooral waakzaam voor aanbiedingen op ongebruikelijke verkoopkanalen of op sociale netwerken, zoals Facebook, die vaak te mooi zijn om waar te zijn. Hou rekening met de aard van het product en de plaats van verkoop. Let bijvoorbeeld op voor dure smartphoneaccessoires die te koop worden aangeboden op straat of designerhandtassen die op sociale media worden verkocht. Geef de voorkeur aan bekende distributiekanalen en officiële websites.
- Koop je een product in een winkel, controleer dan de kwaliteit van het product en de verpakking. Kijk bijvoorbeeld naar gebreken in naden en logo's, of onopvallende spelfouten op etiketten en dozen. Ga ook na of het product dat je wil kopen overeenstemt met het assortiment van de winkel. Een paar schoenen kopen in een voedingswinkel zou een belletje moeten doen rinkelen.
Heb je namaak gezien of denk je dat een website of winkel namaak verkoopt? Meld het dan zeker via ConsumerConnect. De Economische Inspectie van de FOD Economie bekijkt je melding en kan beslissen een onderzoek in te stellen om een einde te maken aan die frauduleuze praktijken.