Resultaten van de publieksbevraging over de federale bijdrage aan het Nationaal Energie- en Klimaatplan (NEKP)
De resultaten van de publieksbevraging over het Federaal Energie- en Klimaatplan (FEKP), die dit voorjaar plaatsvond, zijn gepubliceerd. De bevraging gaf burgers een maand lang de kans om hun mening te geven over het huidige en toekomstige energie- en klimaatbeleid.
Deze publieksbevraging, een initiatief van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu en de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie, gaat over de federale bijdrage aan het Nationaal Energie- en Klimaatplan (NEKP). Zo beantwoordt de federale overheid aan de Europese vereiste om het grote publiek te betrekken bij de actualisering van haar deel van het NEKP. De federale regering heeft recent akte genomen van dit federale plan.
Elke Belg ouder dan 16 jaar kon deelnemen aan de online bevraging op de websites van FOD Volksgezondheid en FOD Economie, en op klimaat.be. In totaal hebben 1.560 respondenten hun mening gegeven. De antwoorden waren verdeeld in 52% Nederlandstaligen, 46% Franstaligen en 1,6% Duitstaligen. De bevraging was niet representatief voor de Belgische bevolking in haar geheel. Toch biedt ze interessante inzichten om als deel van een breder consultatieproces mee te nemen in de verdere reflecties over het huidige en toekomstige energie- en klimaatbeleid.
De meeste vragen in de publieksbevraging hadden betrekking op de federale bijdrage aan het NEKP. Aanvullend werd gevraagd naar de mening van de respondenten over het NEKP als geheel, en naar de voor hen belangrijkste sectoren uit het nationale plan.
De bijdragen die tijdens deze bevraging werden verzameld, zouden gebruikt moeten worden voor de update van het NEKP, die tegen eind juni 2024 bij de Europese Commissie zou moeten worden ingediend.
De ministerraad heeft op voorstel van minister van Klimaat en minister van Energie akte genomen van de laatste versie van het Federaal Energie- en Klimaatplan, als federale bijdrage aan het Nationaal Energie- en Klimaatplan dat van toepassing is tot 2030.
Over FOD Economie
De FOD Economie voorziet de hefbomen voor een competitieve, goedwerkende en duurzame economie en ondersteunt de economische groei van ons land. De FOD neemt deel aan het economisch beleid en werkt mee aan het vastleggen van een modern wettelijk kader voor de Belgische economie, rekening houdend met de institutionele, Europese en internationale context. De bescherming van de consumenten en de ondernemingen, met specifieke aandacht voor de kmo’s, staat hierbij centraal.
Contactgegevens
-
- Lien Meurisse (NL)
-
Enkel voor journalisten
Tel.: +32 2 277 90 93
Gsm: +32 477 55 50 83 - press@economie.fgov.be
-
- Etienne Mignolet (FR)
-
Seulement pour les journalistes
Tel : +32 2 277 86 74
Gsm : +32 486 39 38 91 - press@economie.fgov.be
Gerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
Brandstoffen in tankstations zijn van topkwaliteit
In 2023 voldeed bijna 95 % van de geteste stalen in de Belgische tankstations aan de kwaliteitsnormen.
Energieverbruik op laagste peil sinds 1995
In 2023 daalde de finale energieconsumptie opnieuw lichtjes. Het aandeel van olieproducten en gas blijft dominant.
Analyse van de jaarrekeningen van de distributienetbeheerders
Uit de analyse van de FOD Economie blijkt dat er jaarlijks gemiddeld 464 miljoen euro winst wordt gemaakt. Gemiddeld 86,5 % daarvan wordt jaarlijks via dividenden uitgekeerd aan de aandeelhouders.
Sterke daling energieverbruik in 2022
Het totale energieverbruik in België daalde in 2022 sterk ten opzichte van 2021. Het aandeel van aardolieproducten blijft dominant. Die van hernieuwbare energie stijgt.