In twee Brusselse kunstgalerijen zijn vervalste beeldjes, lithografieën en beeldhouwwerken in beslag genomen in het kader van onderzoeken die de voorbije jaren werden gevoerd door de FOD Economie en de gerechtelijke politie. De fraudeurs werden veroordeeld voor valsheid, gebruik van valse stukken, sluikwerk, bedrieglijke praktijken en oplichting.
Meer dan een dozijn beeldjes in ‘art nouveau’-stijl waarin met een Dremel (graveerpen) de handtekeningen van bekende kunstenaars zoals de Duitse beeldhouwer Ferdinand Preiss, de Franse Claire Colinet en de Frans-Roemeense Demeter Chiparus (soms onhandig) waren gegraveerd, werden in beslag genomen. Ze werden verkocht aan prijzen tussen de 2.500 en 3.000 euro.
Twee grote kopieën, met certificaten opgesteld in het Spaans, stonden te koop voor meer dan 25.000 euro.
Vele vervalste lithografieën van hedendaagse kunstenaars zoals Joan Miró, met de woorden “E.A.” (“Épreuve d'Artiste”) en “H.C.” (Hors Commerce) toegevoegd in potlood om de waarde kunstmatig te verhogen, werden ook in beslag genomen.
De fraude betrof ook meer hedendaagse kunstenaars zoals Niki de Saint Phalle en Arman, wiens beelden werden gekopieerd of zelfs helemaal nieuw werden bedacht.
De onderzoeken die werden gevoerd door de Economische inspectie van de FOD Economie, gecoördineerd door het parket van Brussel, onder toezicht van de Brusselse onderzoeksrechter en met de steun van de Brusselse federale gerechtelijke politie, omvatte huiszoekingen in verkoopruimten en woningen van bepaalde verdachten, onderzoek naar bankgegevens, deskundigenonderzoeken en verhoren van gedupeerde kopers.
Vier van de overtreders, die actief waren in twee galerijen, waaronder een reizende galerij, werden door de Franstalige rechtbank van eerste Aanleg van Brussel veroordeeld voor valsheid, gebruik van valse echtheidscertificaten, sluikwerk, bedrieglijke handelspraktijken en oplichting. Ze kregen gevangenisstraffen met uitstel en boetes tot 40.000 euro. Een van hen kreeg ook een beroepsverbod van 5 jaar. De kunstwerken in kwestie werden in beslag genomen en het illegale vermogen werd verbeurd verklaard.
Er werd ook een einde gemaakt aan de reizende weekendverkoop van kunstwerken in hotels en receptiezalen waarvan de affiches te zien waren langs de belangrijkste verkeersaders van Brussel en in de buitenwijken.
Deze acties beschermen niet alleen kunstminnende consumenten, maar maken ook een einde aan een vorm van oneerlijke concurrentie die de reputatie van Brusselse kunsthandelaars schaadde. Het bevestigt opnieuw de inzet van de autoriteiten om de integriteit van de kunstmarkt te bewaren en consumenten te beschermen tegen misleidende praktijken.
Over FOD Economie
De FOD Economie voorziet de hefbomen voor een competitieve, goedwerkende en duurzame economie en ondersteunt de economische groei van ons land. De FOD neemt deel aan het economisch beleid en werkt mee aan het vastleggen van een modern wettelijk kader voor de Belgische economie, rekening houdend met de institutionele, Europese en internationale context. De bescherming van de consumenten en de ondernemingen, met specifieke aandacht voor de kmo’s, staat hierbij centraal.
Contactgegevens
-
- Lien Meurisse (NL)
-
Enkel voor journalisten
Tel.: +32 2 277 90 93
Gsm: +32 477 55 50 83 - press@economie.fgov.be
-
- Etienne Mignolet (FR)
-
Seulement pour les journalistes
Tel : +32 2 277 86 74
Gsm : +32 486 39 38 91 - press@economie.fgov.be
Kopieer link
https://news.economie.fgov.be/240970-vervalste-kunstwerken-in-beslag-genomen-in-brusselGerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
Illegale verkoop van geneesmiddelen: gezamenlijke actie van FOD Economie en FAGG legt grootschalige oplichting bloot
Die richtte zich tot frauduleuze webshops die illegale geneesmiddelen verkopen. Het gecoördineerde onderzoek bracht ernstige risico's voor de volksgezondheid en een grootschalige oplichting aan het...
Phishing: trap niet in de val
Oplichters zijn gewiekster dan ooit en spelen met je persoonlijke gegevens. Ontdek hoe je phishingpogingen herkent en hoe je voorkomt dat je er het slachtoffer van wordt.
Steeds meer meldingen over hersteldiensten
De FOD Economie ontving in 2024 1.068 meldingen over hersteldiensten. Die gingen vooral over woekerprijzen, onrechtmatige benadering, onvolledige informatie over de prijs en een gebrekkige uitvoering.
Week van de Consument: FOD Economie geeft tips en advies
Vorig jaar ontving de FOD Economie 28.220 meldingen over consumentenproblemen. Deze cijfers tonen aan dat goede informatie en preventie essentieel zijn om consumenten te beschermen.
FOD Economie sluit 39 frauduleuze websites
De Economische Inspectie van de FOD Economie sloot vorig jaar, via een snelle procedure, 39 webshops. Hoe herken je malafide sites en koop je veilig online? Ontdek het via onze tips.