Consumenten moeten goed geïnformeerd zijn over de details van de contracten die bedrijven aan hen bindt bij renovatie- of bouwprojecten. De FOD Economie publiceerde daarom richtlijnen voor bedrijven. Naast de verplichtingen, vind je er ook heel wat advies en goede praktijken.
Om vervelende verrassingen en geschillen te voorkomen, is het belangrijk dat het bouwbedrijf de consument duidelijk informeert over de verschillende aspecten van het contract.
Daarom publiceerde de FOD Economie “guidelines” (richtlijnen) om de rechten van de consument beter te beschermen. De guidelines zijn specifiek van toepassing op renovatiewerken of projecten met een nieuw te bouwen of in oprichting zijnde gesloten ruwbouw, bestemd voor gebruik als woning of appartement, eventueel aangevuld met één of meer basisvoltooiingswerken, zonder dat alle basisvoltooiingswerken zijn afgewerkt - de zogenaamde “CASCO”-projecten.
De guidelines richten zich in de eerste plaats op de informatie die het bedrijf aan de consument moet geven voordat een contract wordt gesloten. Het gaat bijvoorbeeld over informatie over de betrokken goederen en/of diensten, de prijs, de identiteit van het bedrijf of de manier waarop het werk zal worden uitgevoerd.
Wanneer een contract buiten de vestiging van het bedrijf wordt gesloten, bijvoorbeeld bij de consument thuis, moet het bedrijf aanvullende informatie geven zoals het recht om het contract (mogelijk) te herroepen.
De wetgeving verplicht bedrijven ook om een offerte op te stellen, als de consument daarom vraagt en het bedrijf bereid is die dienst te verlenen. Betaalt de consument een voorschot, dan moet er een bestelbon worden opgesteld. In de guidelines vind je de verplichte informatie die moet worden opgenomen in beide documenten.
Heeft het bedrijf een website of een bedrijfspagina op sociale media? Dan moet ook daar bepaalde informatie terug te vinden zijn (adres, ondernemingsnummer, enz.). Die is gemakkelijk, rechtstreeks en permanent toegankelijk.
Het bedrijf moet de klant snel informeren dat een klacht of vraag werd ontvangen en die zo snel mogelijk onderzoeken. Daarnaast moet het bedrijf ook proberen om een oplossing te vinden die voor beide partijen bevredigend is.
Tot slot moet worden benadrukt dat, naast het belang van het geven van bepaalde informatie aan de consument, het net zo belangrijk is om misleidende informatie te voorkomen. Ook onevenwichtige clausules in een contract die nadelig zijn voor de consument, mogen niet. Dat is een vorm van oneerlijke handelspraktijken en onrechtmatige bedingen. In de richtlijnen kan je daarover meer uitleg vinden tezamen met enkele concrete voorbeelden.
Over FOD Economie
De FOD Economie voorziet de hefbomen voor een competitieve, goedwerkende en duurzame economie en ondersteunt de economische groei van ons land. De FOD neemt deel aan het economisch beleid en werkt mee aan het vastleggen van een modern wettelijk kader voor de Belgische economie, rekening houdend met de institutionele, Europese en internationale context. De bescherming van de consumenten en de ondernemingen, met specifieke aandacht voor de kmo’s, staat hierbij centraal.
Contactgegevens
-
- Etienne Mignolet (FR)
-
Seulement pour les journalistes
Tel : +32 2 277 86 74
Gsm : +32 486 39 38 91 - press@economie.fgov.be
-
- Lien Meurisse (NL)
-
Enkel voor journalisten
Tel.: +32 2 277 90 93
Gsm: +32 477 55 50 83 - press@economie.fgov.be
Gerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
Facturen op papier en via pdf binnenkort verleden tijd! Is uw onderneming klaar voor e-facturatie?
Vanaf 1 januari 2026 moeten alle Belgische bedrijven hun transacties B2B elektronisch factureren. Daarom lanceren de FOD's Financiën en Economie nu een sensibiliseringscampagne.
Een nieuwe nomenclatuur van economische activiteiten
Nieuwe NACE-BEL 2025-codes zijn van kracht. Bedrijven moeten hun gegevens in de Kruispuntbank controleren om onjuiste classificaties te voorkomen.
Markten: meer dan de helft van de handelaars in overtreding
Vorig jaar voerde de FOD Economie een uitgebreide onderzoek naar de Belgische markten. Meer dan één op twee handelaars (57,2 %) overtrad de regelgeving.
Een kater voor de Belgische wijnbouw in 2024
De Belgische wijnproductie daalde in 2024 met 64 %. Zo’n 20 % van de wijnboeren verloor zelfs praktisch hun volledige oogst door de slechte weersomstandigheden. Toch zet de groei van de sector door.
Genoeg van ongewenste reclameoproepen? Reageer!
Ben je maar al te goed bekend met de eindeloze ongewenste telefoontjes van marketingbureaus? Maak daar meteen een einde aan door je telefoonnummer te registreren op de “Bel-me-niet-meer-lijst”.