Blijf op de hoogte

Gepubliceerd 17 oktober, 2024


Autoverhuur: Rentalcars.com informeert klanten beter

Rentalcars.com paste zijn online informatie aan om zo te voldoen aan de Europese wetgeving. Zo kwam er een verduidelijking over verzekeringen en contactinformatie. De aanpassingen kwamen er na een Europees onderzoek over online autoverhuurpraktijken. De Belgische en Ierse overheden zijn blij dat de maatregelen genomen werden.

Rentalcars.com is een onderdeel van de Booking.com-groep en een van de belangrijkste tussenplatforms voor autoverhuur die Booking.com en Ryanair Car Hire gebruiken. Na een controle van de Economische Inspectie van de FOD Economie en de Ierse Commissie voor Mededinging en Consumentenbescherming (Competition and Consumer Protection Commission - CCPC) paste zij heel wat informatie aan. Nu voldoet ze aan de Europese regels voor consumentenbescherming.

De controle maakte deel uit van een Europese sweep. Dat is een reeks controles die door verschillende overheden gelijktijdig worden uitgevoerd en die zich focust op het opsporen van online inbreuken op de EU-consumentenwetgeving in een bepaalde sector. Uit de controle bleek dat Rentalcars.com “geen verzekering” aanbood zonder bijkomende betaling. Dat is misleidend voor het Ierse CCPC en de Economische Inspectie van de FOD Economie aangezien een minimumniveau van basisverzekering automatisch inbegrepen is bij het huren van een auto. Beide overheden concludeerden dat ook de informatie over de contactgegevens moest worden verbeterd zodat consumenten eenvoudig weten welk autoverhuurbedrijf gebonden is aan de algemene huurvoorwaarden.

Om te voldoen aan het consumentenrecht deed het bedrijf volgende verbeteringen:

  • De optie “Geen verzekering” naast “Volledige dekking” werd vervangen door “Geen bijkomende verzekering”, omdat er bij een autoverhuur altijd een basisautoverzekering is inbegrepen.
  • Er werd een bericht toegevoegd om gebruikers te informeren dat de volgorde waarin de aanbiedingen verschijnen kunnen worden beïnvloed door o.a. de commissie die verhuurbedrijven betalen en een aantal andere criteria.
  • Contactgegevens van autoverhuurbedrijven zijn nu toegankelijker. Rentalcars.com denkt dat consumenten het officiële adres van het bedrijf kunnen verwarren met dat van de autoverhuurbalie. Daarom blijft er een extra klik nodig.
  • De contactgegevens van Rentalcars.com zijn nu ook toegevoegd aan de voettekst van de Ryanair Car Hire pagina om duidelijker te maken dat consumenten geen contract hebben met Ryanair zelf. Ook in de algemene voorwaarden werden verduidelijkingen aangebracht.
  • De consumenteninformatie over Ryanair Car Hire werd afgestemd op die van de hoofdwebsite Rentalcars.com.

Na de aanpassingen rondde de Economische Inspectie van de FOD Economie en de Ierse CCPC de toezichtsfase van die verbintenissen af, waardoor het overleg werd afgesloten.

Ontdek ook onze tips over online autoverhuur.

 

Contactinformatie

Contact
Adres

Vooruitgangstraat 50
1210 Brussel