De FOD Economie legt de meubelwinkel Les meubles Pirotte een boete van 56.850 euro op voor “vente marseillaise”. Dat zijn strafbare handelspraktijken waarbij verkopers klanten onder druk zetten om een ongewilde en vaak gebrekkige aankoop te doen en nadien van de aardbodem te verdwijnen.
De Economische Inspectie van de FOD Economie legde onlangs een boete van 56.850 euro op aan het bedrijf Les meubles Pirotte. Die meubelzaak maakte zich schuldig aan een aantal ernstige inbreuken waaronder misleidende handelspraktijken. Zo wekten de verkopers de indruk dat klanten grote kortingen kregen, terwijl dat niet klopte. Daarnaast gaven ze verkeerde informatie over de geldigheidsduur van de aanbiedingen. Bovendien prijkten de prijzen op de achterkant van de foto’s die op de meubels waren geplaatst waar klanten ze niet gemakkelijk konden zien.
Er was ook sprake van agressieve handelspraktijken, waarbij consumenten een sterke dwang ervoeren en het gevoel kregen dat ze niet mochten vertrekken zonder te bestellen.
Les meubles Pirotte hield bovendien geen rekening met de Bel-me-niet-meer-lijst. Dat is een lijst waarop je je als consument kan inschrijven als je geen ongewenste telefonische reclame wilt ontvangen. Tenslotte ontbraken ook een aantal verplichte gegevens op de bestelbonnen die ze opmaakten.
De meubelzaak maakte zich schuldig aan “vente marseillaise”. Die goed georganiseerde verkoopsval komt vooral in de meubelsector voor en kan je duizenden euro’s kosten.
Klanten worden (meestal telefonisch) uitgenodigd om een “nieuwe winkel” te bezoeken voor een exclusieve meubelverkoop, met beloftes van cadeaus of spectaculaire kortingen. In werkelijkheid worden klanten ter plaatse onder zware druk gezet om ongewild meubels (van twijfelachtige kwaliteit) te kopen, vaak zonder tijd om de prijzen bij andere winkels te vergelijken.
Typisch zijn de tijdelijke aard van de winkels (vaak zijn het gewoon magazijnen die tijdelijk gehuurd worden) en het gebrek aan nazorg: na de verkoop verdwijnt de winkel vaak, en klanten staan in de kou als er problemen zijn met hun aankoop.
De Economische Inspectie van de FOD Economie ontvangt jaarlijks honderden klachten over deze praktijk. Overtreders riskeren een boete tot 80.000 euro. Als blijkt dat er sprake is van misleiding over de prijs, wordt de maximumboete verhoogt tot 200.000 euro. Krijgen klanten de indruk dat ze het pand niet kunnen verlaten zonder een aankoop te doen, dan riskeren ze zelfs tot 800.000 euro.
Word je gebeld met een uitnodiging voor een exclusieve meubelverkoop? Wees alert. Beloftes van cadeaus en hoge kortingen zijn vaak misleidend. Hang meteen op en laat je niet verleiden.
Toch geïnteresseerd in het kopen van meubels? Neem de tijd om prijzen bij andere winkels te vergelijken en weersta tijdelijke persoonlijke kortingen van de eigenaar. Een echte korting blijft geldig, ook als je eerst meer onderzoek doet.Weiger de uitnodiging
Weersta de druk
Voel je je opgejaagd om snel te beslissen? Eerlijke verkopers geven je de tijd om na te denken. Laat je niet onder druk zetten en neem de tijd om na te denken!
Deed je een aankoop en twijfel je aan de eerlijkheid? Meld dat dan aan de Economische Inspectie van de FOD Economie via ConsumerConnect. Zij bekijken je melding en kunnen beslissen een onderzoek in te stellen om een einde te maken aan de oneerlijke praktijken.
Over FOD Economie
De FOD Economie voorziet de hefbomen voor een competitieve, goedwerkende en duurzame economie en ondersteunt de economische groei van ons land. De FOD neemt deel aan het economisch beleid en werkt mee aan het vastleggen van een modern wettelijk kader voor de Belgische economie, rekening houdend met de institutionele, Europese en internationale context. De bescherming van de consumenten en de ondernemingen, met specifieke aandacht voor de kmo’s, staat hierbij centraal.
Contactgegevens
-
- Lien Meurisse (NL)
-
Enkel voor journalisten
Tel.: 02 277 90 93
Gsm: 0477 55 50 83 - press@economie.fgov.be
-
- Etienne Mignolet (FR)
-
Seulement pour les journalistes
Tel : 02 277 86 74
Gsm : 0486 39 38 91 - press@economie.fgov.be
Gerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
Phishing: trap niet in de val
Oplichters zijn gewiekster dan ooit en spelen met je persoonlijke gegevens. Ontdek hoe je phishingpogingen herkent en hoe je voorkomt dat je er het slachtoffer van wordt.
FOD Economie sluit 39 frauduleuze websites
De Economische Inspectie van de FOD Economie sloot vorig jaar, via een snelle procedure, 39 webshops. Hoe herken je malafide sites en koop je veilig online? Ontdek het via onze tips.
Grote vangst zorgt voor verdubbeling van aantal in beslag genomen namaakproducten
Afgelopen jaar nam de FOD Economie 400.000 namaakproducten in beslag, een verdubbeling tegenover 2023. Dat is te danken aan een jarenlang onderzoek naar namaakspeelgoed bestemd voor kermissen.
Sportief in 2025? Ontdek 7 vragen over fitnesscentra
Een nieuw jaar gaat steeds gepaard met goede voornemens zoals een fitnessabonnement. Zorg ervoor dat je geïnformeerd bent voordat je een contract tekent. Kom alles te weten in 7 vragen en antwoorden.
Stellantis vergoedt consumenten voor AdBlue-problemen
Technische problemen bij de ingebouwde software van dieselmotoren met Adblue zorgden wereldwijd voor dure reparaties. Stellantis, de autofabrikant, compenseert nu deze klanten.