Gepubliceerd 29 november, 2024
Meubelwinkel krijgt boete voor “vente marseillaise”
De FOD Economie legt de meubelwinkel Les meubles Pirotte een boete van 56.850 euro op voor “vente marseillaise”. Dat zijn strafbare handelspraktijken waarbij verkopers klanten onder druk zetten om een ongewilde en vaak gebrekkige aankoop te doen en nadien van de aardbodem te verdwijnen.
De Economische Inspectie van de FOD Economie legde onlangs een boete van 56.850 euro op aan het bedrijf Les meubles Pirotte. Die meubelzaak maakte zich schuldig aan een aantal ernstige inbreuken waaronder misleidende handelspraktijken. Zo wekten de verkopers de indruk dat klanten grote kortingen kregen, terwijl dat niet klopte. Daarnaast gaven ze verkeerde informatie over de geldigheidsduur van de aanbiedingen. Bovendien prijkten de prijzen op de achterkant van de foto’s die op de meubels waren geplaatst waar klanten ze niet gemakkelijk konden zien.
Er was ook sprake van agressieve handelspraktijken, waarbij consumenten een sterke dwang ervoeren en het gevoel kregen dat ze niet mochten vertrekken zonder te bestellen.
Les meubles Pirotte hield bovendien geen rekening met de Bel-me-niet-meer-lijst. Dat is een lijst waarop je je als consument kan inschrijven als je geen ongewenste telefonische reclame wilt ontvangen. Tenslotte ontbraken ook een aantal verplichte gegevens op de bestelbonnen die ze opmaakten.
Wat is "vente marseillaise"?
De meubelzaak maakte zich schuldig aan “vente marseillaise”. Die goed georganiseerde verkoopsval komt vooral in de meubelsector voor en kan je duizenden euro’s kosten.
Klanten worden (meestal telefonisch) uitgenodigd om een “nieuwe winkel” te bezoeken voor een exclusieve meubelverkoop, met beloftes van cadeaus of spectaculaire kortingen. In werkelijkheid worden klanten ter plaatse onder zware druk gezet om ongewild meubels (van twijfelachtige kwaliteit) te kopen, vaak zonder tijd om de prijzen bij andere winkels te vergelijken.
Typisch zijn de tijdelijke aard van de winkels (vaak zijn het gewoon magazijnen die tijdelijk gehuurd worden) en het gebrek aan nazorg: na de verkoop verdwijnt de winkel vaak, en klanten staan in de kou als er problemen zijn met hun aankoop.
De Economische Inspectie van de FOD Economie ontvangt jaarlijks honderden klachten over deze praktijk. Overtreders riskeren een boete tot 80.000 euro. Als blijkt dat er sprake is van misleiding over de prijs, wordt de maximumboete verhoogt tot 200.000 euro. Krijgen klanten de indruk dat ze het pand niet kunnen verlaten zonder een aankoop te doen, dan riskeren ze zelfs tot 800.000 euro.
Hoe bescherm je je tegen “vente marseillaise”?
Weiger de uitnodiging
Word je gebeld met een uitnodiging voor een exclusieve meubelverkoop? Wees alert. Beloftes van cadeaus en hoge kortingen zijn vaak misleidend. Hang meteen op en laat je niet verleiden.
Vergelijk prijzen
Toch geïnteresseerd in het kopen van meubels? Neem de tijd om prijzen bij andere winkels te vergelijken en weersta tijdelijke persoonlijke kortingen van de eigenaar. Een echte korting blijft geldig, ook als je eerst meer onderzoek doet.Weiger de uitnodiging
Weersta de druk
Voel je je opgejaagd om snel te beslissen? Eerlijke verkopers geven je de tijd om na te denken. Laat je niet onder druk zetten en neem de tijd om na te denken!
In de val gelopen?
Deed je een aankoop en twijfel je aan de eerlijkheid? Meld dat dan aan de Economische Inspectie van de FOD Economie via ConsumerConnect. Zij bekijken je melding en kunnen beslissen een onderzoek in te stellen om een einde te maken aan de oneerlijke praktijken.