De FOD Economie start een nationale sensibiliseringscampagne om consumenten aan te moedigen meer weloverwogen en bewuste keuzes te maken bij het consumeren van landbouw- en voedselproducten. Dat doet hij naar aanleiding van de toenemende uitdagingen in de landbouwsector. De campagne heeft de steun van heel wat organisaties uit de agrovoedingssector, en ook chef-koks Sofie Dumont en Loïc Van Impe sluiten zich aan bij de boodschap: “Koop lokaal. Da’s goed voor ons allemaal.”
De opeenvolgende crisissen, van de COVID-19-pandemie tot de postcovidinflatie en het Oekraïens conflict, legden de kwetsbaarheid van de Belgische landbouwsector bloot. In 2024 bracht een golf van landbouwprotesten een aantal grote uitdagingen opnieuw onder de aandacht: complexe regelgeving, oneerlijke concurrentie en zorgwekkend lage winstmarges.
Om die problemen aan te pakken, werd op federaal niveau een Taskforce Agrovoeding opgericht. Die lanceert nu een sensibiliseringscampagne die consumenten wil betrekken bij een duurzamer en eerlijker landbouwsysteem.
De campagne Koop bewuster start op 26 december 2024 en wil consumenten ondersteunen om bewuster landbouw- en voedselproducten aan te kopen. Belgische consumenten hebben een sleutelrol te spelen: door te kiezen voor lokale en verantwoorde producten dragen ze bij tot een duurzame landbouw. De campagne toont consumenten hoe ze met eenvoudige, maar belangrijke acties bijdragen aan een duurzame toekomst.
Ik help graag mee om bewuster consumeren in de kijker te zetten. Ik koop zo veel mogelijk bij lokale boeren in mijn regio en lees altijd grondig de etiketten om te weten waar iets vandaan komt. Hoe dichter, hoe meer waarde het heeft voor mij!Sofie Dumont
Bewust consumeren is belangrijk omdat je met kleine, eenvoudige aanpassingen al een grote impact kan hebben. Het vraagt heel weinig inspanning, zoals even het etiket lezen om te zien waar iets vandaan komt. Zo kun je kiezen voor iets van dichtbij, wat duurzamer is én je leert meteen of het product van het seizoen is. Als we allemaal samen die kleine stappen zetten, maken we echt een verschil.Loïc Van Impe
De campagne zie je verschijnen via traditionele media, sociale netwerken, billboards en in winkels. Bij de officiële lancering van de campagne hoort een digitale communicatiekit voor partners en een speciale website: koopbewuster.be.
- Verantwoorde aankoopkeuzes stimuleren: consumenten helpen om bewust te kiezen voor aankopen die passen bij hun maatschappelijke, economische en ecologische waarden.
- Inzicht in voedseletiketten vergroten: consumenten leren hoe ze de herkomst van producten en de informatie op voedseletiketten beter kunnen begrijpen.
- De Belgische landbouw in de kijker zetten: consumenten duidelijk maken wat de uitdagingen zijn in de landbouwsector en het belang ervan aantonen voor de voedselsoevereiniteit en de nationale economie.
- De band tussen consumenten en landbouwers versterken: rechtstreekse aankopen bij lokale producenten worden aangemoedigd om ook op die manier de Belgische landbouwstructuur te ondersteunen.
Consumenten hebben een enorme macht: de macht om die keuzes te maken die onze boeren en onze lokale economie direct ondersteunen. Deze campagne is een oproep aan iedereen om de etiketten van voedingsproducten te lezen en zich goed te informeren over de oorsprong ervan. Een goed geïnformeerde consument kan dan beslissen om de voorkeur te geven aan Belgische producten. Talrijke studies tonen aan dat die keuzes via onze aankopen bijdragen tot een duurzamer en rechtvaardiger landbouwsysteem. Lokaal kopen is investeren in onze collectieve toekomst.David Clarinval, minister van Middenstand, Zelfstandigen en KMO’s
De campagne “Koop bewuster” is een initiatief van de federale overheid en is het resultaat van de samenwerking tussen verschillende spelers van de voedselketen en consumentenorganisaties. De regionale agentschappen VLAM en APAQ-W zijn partners van de campagne, die een aanvulling is bij hun initiatieven zoals “Lekker van bij ons” van VLAM en “Je cuisine local” van APAQ-W.
Over FOD Economie
De FOD Economie voorziet de hefbomen voor een competitieve, goedwerkende en duurzame economie en ondersteunt de economische groei van ons land. De FOD neemt deel aan het economisch beleid en werkt mee aan het vastleggen van een modern wettelijk kader voor de Belgische economie, rekening houdend met de institutionele, Europese en internationale context. De bescherming van de consumenten en de ondernemingen, met specifieke aandacht voor de kmo’s, staat hierbij centraal.
Contactgegevens
-
- Lien Meurisse (NL)
-
Enkel voor journalisten
Tel.: +32 2 277 90 93
Gsm: +32 477 55 50 83 - press@economie.fgov.be
-
- Etienne Mignolet (FR)
-
Seulement pour les journalistes
Tel : +32 2 277 86 74
Gsm : +32 486 39 38 91 - press@economie.fgov.be
Gerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
Nieuwe energielabels voor smartphones, tablets en droogkasten
Vanaf 20 juni 2025 krijgen smartphones en tablets een label en vanaf 1 juli 2025 geldt een nieuw label voor droogkasten.
Onderzoek bij meer dan 150 ondernemingen in de meubel- en matrassen sector
De FOD Economie onderzocht handelszaken die meubelen en matrassen verkopen. Bij acht op de tien gecontroleerde ondernemingen werd minstens één overtreding vastgesteld.
SHEIN moet consumentenrechten respecteren
Na een Europees onderzoek manen de FOD Economie en zijn partners SHEIN aan een einde te maken aan misleidende praktijken.
Luchtvaartmaatschappijen worden gewaarschuwd: “Wees eerlijk over je milieuclaims”
Luchtvaartsector krijgt open brief: correcte communicatie over milieuclaims is verplicht. FOD Economie en ICPEN roepen op tot transparantie en bewijs.
Markten: meer dan de helft van de handelaars in overtreding
Vorig jaar voerde de FOD Economie een uitgebreide onderzoek naar de Belgische markten. Meer dan één op twee handelaars (57,2 %) overtrad de regelgeving.