Technische problemen bij de ingebouwde software van dieselmotoren met AdBlue zorgden wereldwijd voor dure reparaties bij honderdduizenden consumenten. Stellantis, de autofabrikant van merken als Peugeot, Citroën en Opel, compenseert die Europese consumenten nu. Dat doet Stellantis na een dialoog met het Consumer Protection Cooperation Network (CPC-netwerk), dat bestaat uit nationale consumentenautoriteiten en de Europese Commissie.
AdBlue, een vloeistof die de schadelijke uitstoot van stikstofoxide bij dieselmotoren vermindert, zorgde voor onverwachte problemen bij voertuigen van Stellantis (met merken zoals Peugeot, Citroën, DS en Opel). De ingebouwde software gaf ten onrechte aan dat de AdBlue-tank bijna of helemaal leeg was. Het gevolg? De motor stopte en kon niet meer worden gestart, met dure reparaties tot gevolg. Honderdduizenden consumenten werden getroffen.
Ook al is de wettelijke garantie verlopen, een handelaar blijft gebonden door de “professionele toewijding”: het normale niveau van vakkundigheid en zorgvuldigheid dat van een handelaar mag worden verwacht. Eind 2023 verkreeg de Italiaanse consumentenautoriteit op basis van dat principe toezeggingen voor Italiaanse consumenten. Zo vermeed Stellantis een juridische afwikkeling over de handelswijze. Maar de FOD Economie vond het belangrijk om het dossier op Europees niveau te beslechten:
Omdat het probleem de hele Europese markt raakt en de regels binnen die markt hetzelfde zijn, drong de Belgische Economische Inspectie van de FOD Economie er in het CPC-netwerk op aan om de gesprekken Europees verder te zetten. En dat met het gewenste resultaat. Stellantis breidt de compensaties nu uit naar alle Europese consumenten.Lien Meurisse – woordvoerster FOD Economie
Het CPC-netwerk zal nauwlettend toezien op de uitvoering van die toezeggingen. Voert Stellantis ze niet correct uit binnen de afgesproken termijn? Dan kunnen consumentenautoriteiten de toezeggingen afdwingen door maatregelen te nemen, zoals het opleggen van sancties.
De speciale “4UA - 4UB”-dekkingen voor de terugbetaling van onderdelen en arbeidskosten voor Peugeot-, Citroën-, DS- en Opel-voertuigen worden verlengd. Het gaat daarbij over voertuigen die gemaakt werden tussen januari 2014 en augustus 2020. De dekkingen werden eerder toegekend op basis van de kilometerstand en het aantal jaren dat de wagen in gebruik was.
Daarnaast voorziet Stellantis een retroactieve vergoeding voor klanten die sinds 1 januari 2021 genoten van eerdere speciale dekkingen.
Val je onder de 4UA - 4UB-dekkingen, dan ontvang je een extra bijdrage van 30 euro voor arbeidskosten. Dat komt neer op ongeveer 20 % van de gemiddelde arbeidskosten.
Ten slotte voorziet Stellantis dat zijn medewerkers grondig worden opgeleid over de nieuwe garanties. Zo worden klanten steeds correct en volledig geïnformeerd.
Je kan de vergoeding aanvragen via een specifiek online portaal van Stellantis. Aanvragen voor de bijkomende retroactieve vergoeding zullen altijd via dat online platform moeten verlopen.
Ben je een professionele klant? Dan is er ook voor jou goed nieuws want de toezeggingen zijn ook van toepassing voor professionele klanten.
Over FOD Economie
De FOD Economie voorziet de hefbomen voor een competitieve, goedwerkende en duurzame economie en ondersteunt de economische groei van ons land. De FOD neemt deel aan het economisch beleid en werkt mee aan het vastleggen van een modern wettelijk kader voor de Belgische economie, rekening houdend met de institutionele, Europese en internationale context. De bescherming van de consumenten en de ondernemingen, met specifieke aandacht voor de kmo’s, staat hierbij centraal.
Contactgegevens
-
- Lien Meurisse (NL)
-
Enkel voor journalisten
Tel.: +32 2 277 90 93
Gsm: +32 477 55 50 83 - press@economie.fgov.be
-
- Etienne Mignolet (FR)
-
Seulement pour les journalistes
Tel : +32 2 277 86 74
Gsm : +32 486 39 38 91 - press@economie.fgov.be
Kopieer link
https://news.economie.fgov.be/245563-stellantis-vergoedt-consumenten-voor-adblue-problemenGerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
Illegale verkoop van geneesmiddelen: gezamenlijke actie van FOD Economie en FAGG legt grootschalige oplichting bloot
Die richtte zich tot frauduleuze webshops die illegale geneesmiddelen verkopen. Het gecoördineerde onderzoek bracht ernstige risico's voor de volksgezondheid en een grootschalige oplichting aan het...
Phishing: trap niet in de val
Oplichters zijn gewiekster dan ooit en spelen met je persoonlijke gegevens. Ontdek hoe je phishingpogingen herkent en hoe je voorkomt dat je er het slachtoffer van wordt.
FOD Economie sluit 39 frauduleuze websites
De Economische Inspectie van de FOD Economie sloot vorig jaar, via een snelle procedure, 39 webshops. Hoe herken je malafide sites en koop je veilig online? Ontdek het via onze tips.
Grote vangst zorgt voor verdubbeling van aantal in beslag genomen namaakproducten
Afgelopen jaar nam de FOD Economie 400.000 namaakproducten in beslag, een verdubbeling tegenover 2023. Dat is te danken aan een jarenlang onderzoek naar namaakspeelgoed bestemd voor kermissen.
Sportief in 2025? Ontdek 7 vragen over fitnesscentra
Een nieuw jaar gaat steeds gepaard met goede voornemens zoals een fitnessabonnement. Zorg ervoor dat je geïnformeerd bent voordat je een contract tekent. Kom alles te weten in 7 vragen en antwoorden.