Het sociaal internetaanbod bestaat sinds 1 maart 2024. Dat is een gunstig maximumtarief voor een internetverbinding op een vaste locatie. Een jaar na de lancering werden al bijna 21.000 contracten afgesloten.
Het sociaal internetaanbod is een gunstig maximumtarief voor een internetverbinding op een vaste locatie. Het is bedoeld om meer mensen en gezinnen in een moeilijke situatie (met bijvoorbeeld een leefloon of een andere financiële ondersteuning) toegang tot het internet te geven aan een betaalbare prijs.
- De eerste tariefformule kost maximum 20 euro per maand. Daarmee heb je internet op een vaste locatie met een minimale downloadsnelheid van 30 Mbps en 4 Mbps uploadsnelheid. Je krijgt daarnaast minstens 150 GB data.
- De tweede formule kost maximum 41 euro per maand. Je krijgt hetzelfde als bij de eerste formule + een andere dienst (bv. televisie, telefoon of gsm-abonnement) afhankelijk van de telecomoperator. Op dit moment kan je het internetaanbod enkel combineren met een televisieabonnement.
Daarnaast heb je steeds 50 % korting op de installatiekosten van je internet en kan je extra diensten toevoegen. Daarvoor betaal je wel de commerciële prijs.
Het sociaal internetaanbod wordt niet automatisch toegekend, ook al heb je er recht op. Om in aanmerking te komen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.
Om het je gemakkelijk te maken kan je op de website www.sociaalinternetaanbod.be opzoeken of je recht hebt op dit voordelige tarief voor internet. Het enige wat je hoeft te doen, is inloggen met je elektronische identiteitskaart (of alternatieven zoals itsme). Meer dan 52.000 burgers zochten dit al op. Ongeveer 23.000 onder hen bleken recht te hebben op dit gunstige maximumtarief.
De informatie op die website en het resultaat van die controle zijn louter informatief en kennen geen enkel recht toe.
Elke 6 maanden controleert de FOD Economie of je nog steeds recht hebt op het sociaal internetaanbod. Is dat niet meer het geval, dan word je daarvan schriftelijk op de hoogte gesteld.
Ook je telecomoperator neemt dan contact met je op. Je hebt dan 3 maanden de tijd om te kiezen of je een ander tariefplan wil of je contract wil beëindigen (en te kiezen voor een andere telecomoperator). Doe je dat niet, dan past je telecomoperator je abonnement aan naar het meest voordelige tariefplan uit het commerciële aanbod dat overeenstemt met je verbruiksprofiel.
Denk je in aanmerking te komen, dan kan je dat aanvragen bij een telecomoperator die het sociaal internetaanbod aanbiedt.
Die controleert bij de FOD Economie of je al dan niet recht hebt op dat voordelige tarief. Is het antwoord positief, dan krijg je 7 kalenderdagen om in te gaan op het aanbod van de telecomoperator (overschrijd je die termijn, dan moet je een nieuwe aanvraag indienen).
Proximus, Telenet en VOO zijn wettelijk verplicht het sociaal internetaanbod aan te bieden. Andere telecomoperatoren hebben de mogelijkheid om het vrijwillig aan te bieden. Momenteel koos geen enkele andere telecomoperator ervoor om dat te doen.
5. Ik kreeg het oude sociaal tarief telecom al vóór 1 maart 2024. Verlies ik mijn recht op het oude sociaal tarief?
Neen, zolang je blijft voldoen aan de toekenningsvoorwaarden van het oude sociaal tarief, en je verandert niets aan je tarief of contract, blijft alles bij het oude. Er is geen automatische overschakeling naar het nieuwe sociaal internetaanbod.
- als het adres waar de dienst wordt geleverd, verandert (bv. bij verhuis);
- als je niet meer voldoet aan de voorwaarden voor het verkrijgen van het oude sociaal tarief;
- als een persoon die geniet van het sociaal internetaanbod je huishouden vervoegt;
- als je verandert van telecomoperator;
- als je verandert van contract of tariefplan bij je huidige telecomoperator;
- als de persoon die het contract met de telecomoperator heeft afgesloten overlijdt;
- als het tariefplan waar je gebruik van maakt met het oude sociaal tarief, wordt stopgezet.
Je kan dan uiteraard wel een nieuwe aanvraag indienen voor het nieuwe sociaal internetaanbod, maar niet meer voor het oude sociaal tarief.
Opgelet: het recht op het oude sociaal tarief garandeert niet dat je ook recht hebt op het sociaal internetaanbod.
Neen. De telecomoperatoren kunnen zelf kiezen welke extra diensten zoals tv, gsm, of telefoon ze aanbieden. Momenteel bieden ze enkel televisie aan bij de uitgebreide tariefformule aan 41 euro.
Daarnaast moeten ze de minimuminternetsnelheden (30 Mbps downloadsnelheid en 4 Mbps uploadsnelheid) respecteren en minimaal 150 GB aan data aanbieden. Maar die snelheden en data kunnen ook meer zijn.
Vergelijk het sociaal internetaanbod daarom op de websites van de verschillende telecomoperatoren. Zo maak je de beste keuze voor jouw situatie.
Over FOD Economie
De FOD Economie voorziet de hefbomen voor een competitieve, goedwerkende en duurzame economie en ondersteunt de economische groei van ons land. De FOD neemt deel aan het economisch beleid en werkt mee aan het vastleggen van een modern wettelijk kader voor de Belgische economie, rekening houdend met de institutionele, Europese en internationale context. De bescherming van de consumenten en de ondernemingen, met specifieke aandacht voor de kmo’s, staat hierbij centraal.
Contactgegevens
-
- Lien Meurisse (NL)
-
Enkel voor journalisten
Tel.: +32 2 277 90 93
Gsm: +32 477 55 50 83 - press@economie.fgov.be
-
- Etienne Mignolet (FR)
-
Seulement pour les journalistes
Tel : +32 2 277 86 74
Gsm : +32 486 39 38 91 - press@economie.fgov.be
Kopieer link
https://news.economie.fgov.be/247356-het-sociaal-internetaanbod-21-000-contracten-afgeslotenGerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
Illegale verkoop van geneesmiddelen: gezamenlijke actie van FOD Economie en FAGG legt grootschalige oplichting bloot
Die richtte zich tot frauduleuze webshops die illegale geneesmiddelen verkopen. Het gecoördineerde onderzoek bracht ernstige risico's voor de volksgezondheid en een grootschalige oplichting aan het...
Phishing: trap niet in de val
Oplichters zijn gewiekster dan ooit en spelen met je persoonlijke gegevens. Ontdek hoe je phishingpogingen herkent en hoe je voorkomt dat je er het slachtoffer van wordt.
Zalando past misleidende prijzen op website aan
De Economische Inspectie van de FOD Economie stelde misleidende promoties of reclame vast op de website van Zalando. Op vraag van België grepen de Duitse autoriteiten in.
FOD Economie sluit 39 frauduleuze websites
De Economische Inspectie van de FOD Economie sloot vorig jaar, via een snelle procedure, 39 webshops. Hoe herken je malafide sites en koop je veilig online? Ontdek het via onze tips.